Foto: Antra Oša/Artūrs Daukulis
Dzīvei pilsētā ir savi plusi un mīnusi – lai aizbēgtu no burzmas un trokšņiem, kāds nolemj iegādāties zemes gabaliņu laukos, cits dod priekšroku aktīvai atpūtai, bet Antra Oša un Artūrs Daukulis izlēma nomāt teritoriju Lucavsalā, kurā tagad audzē paši savus dārza labumus. No putna lidojuma tas ir īstens mākslas darbs!

Par "savu" šo mazdārziņā viņi sauc kopš šī pavasara. Dārza kopējā platība ir 400 kvadrātmetru, un tas atrodas Lucavsalas vidienē - viss, kas dārziņā izaudzis un šobrīd redzams, ir aptuveni četru darbīgu mēnešu rezultāts.

Antra stāsta, ka vēlme tikt pie sava zemes pleķīša un iekopt urbāno dārzu, radās nesen. "Mūsu draugi bija sākuši nomāt dārzu Lucavsalā pagājušogad. To, ka arī mēs vēlamies pamēģināt labumus izaudzēt, tā pa īstam sapratām tikai šajā pavasarī, tāpēc martā nopietni ķērāmies pie šī projekta realizācijas. Mēneša laikā nokārtojām visas formalitātes."

Foto: Antra Oša/Artūrs Daukulis

Dārzs ir īpašs ar savu formu, un skats no augšas ir patiesi skaists. "Artūrs pavadīja vairākas stundas, rasējot savu sapņu dārzu, kura koncepts patiesībā ir izcili vienkāršs – tā pamatu veido astoņas riņķa līnijas," skaidro Antra. "Viss veidots tā, lai dārzs attēlotu dabas radītās formas, kuras nav kvadrātveida, taisnstūrainas, bet tieši apaļas."

Uz jautājumu, kāpēc viņi negribēja izveidot ierastas formas standarta dārzu, Antra atbild sekojoši: "Mēs vēlējamies, lai mūsu dārzs ir, tā teikt, kaut kas "out of box" (ārpus robežām) un nedaudz izceļas starp citu vienādajām, taisnajām vagām un kvadrātveida dobēm. Bija vēlme izveidot vizuāli skaistu un interesantu dārzu, kura izmaiņas varētu fiksēt arī no augšas, regulāri fotografējot to ar dronu."
Foto: Antra Oša/Artūrs Daukulis

Viņa stāsta, ka dārzā aug aptuveni 30 dažādi augi un dārzeņi - daži neizdīga, bet vēl ir šis tas, ko plānots sēt vai stādīt tikai rudenī (kumelītes, ķiploki). Dārzā aug baziliks, bietes, burkāni, dilles, tomāti, gurķi, zemenes, salāti, rabarberi un citas gardas lietas. Ļoti labi padevušies kabači, priecējuši pirmie kartupeļi, kuplo un fantastiski smaržo piparmētras, pirmo ražu sāk dot arī gurķi. Viņi jau paspējuši novākt vairākas redīsu ražas un divas reizes sējuši rukolu, kas pašiem ļoti garšo un aug lieliski.

"Mums pilnībā neizdevās izaudzēt puravus un pētersīļus, tie neizdīga. Visdrīzāk pie vainas diezgan lielā skudru kolonija, kas ir mūsu lielākā dārza problēma. Tās iemitinājušās vairākās dobēs un traucē vairāku kultūru augšanu. Pēc pirmās lociņu ražas sapuva vairāki sīpoli, par ko ir ļoti žēl, tāpēc nesen iestādīju jaunus ar cerību, ka būs vēlā sīpolu raža."

Foto: Antra Oša/Artūrs Daukulis

Dārza izveide ir bijis atsevišķs stāsts. Viņi sapratuši, ka jāsāk ar visa nekoptā lauka uzfrēzēšanu un atbrīvošanu no nezāļu slāņa. "Nolīgām onkuli, kurš uzfrēzēja lauku, un tad pavadījām nedēļas nogales, atbrīvojot aizaugušo zemes pleķi no nezāļu un vecu puķu saknēm, lai sāktu iekopt savu mazdārziņu."

"Nopirkām mucas un ierakām zemē blakus dārza būdiņas jumtam, lai uzkrātu lietus ūdens rezerves, jo tas šķita svarīgi, ņemot vērā, ka mēdz uznākt sausuma periodi, un mūsu dārzā esošā ūdens spice īsti nefunkcionē. Tāpat ļoti svarīgi bija izveidot komposta kasti. Ne tikai, lai ir kur nezāles izmest, bet arī savus, no dzīvokļa atvestos, kompostējamos atkritumus."

Dārza iekārtošana aizņēmusi četrus mēnešus, taču apļveida dārza izveide un iekopšana līdz tam, ka tajā varam sākt kaut ko audzēt - sešas nedēļas.

Foto: Antra Oša/Artūrs Daukulis

Bez grūtībām arī neiztikt! Antra stāsta, ka zeme bija vairākus gadus nekopta un dārza teritorija – pilna ar svešām lietām, kuras bija jāved uz izgāztuvi. "Putni saknābāja gatavās zemenes, jo laicīgi neuzlikām tīklu, kas tos apturētu. Taču pozitīvi noteikti ir tas, ka līdz šim vasara ir bijusi lietaina un mums nav bijis jāuztraucas, ka dārziņam nepietiks mitruma."

"Mēs vēlētos iedvesmot citus pilsētniekus, ka var arī šādi - ar minimāliem resursiem radīt vietu, kur patverties no pilsētas putekļiem un steigas, svinēt svētkus, fiziski pastrādāt un arīdzan izaudzēt kādu dārzeni. Ietaupīsies naudiņa, jo nebūs tik daudz jāpatērē plastmasā iepakoti importa dārzeņi. Uz dārzu regulāri dodoties ar velosipēdu un, tajā cītīgi strādājot, izpaliek arī vajadzība pēc sporta zāles abonementa. Tā ir lieliska alternatīva - tā vietā, lai svinētu svētkus ar dārgiem brančiem gastrobāros, varam uzrīkot dārza svētkus lētāk, ērtāk un vienkāršāk savā mazdārziņā."

Bildes no urbānā sakņu dārziņa apskati galerijā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!