Foto: PantherMedia/Scanpix
Garšvielas ir virtuves dvēsele – vismaz manējās noteikti. Garšvielu aromāts ikdienas ēdienus pārvērš svētku cienastā, bet gatavošanas procesu – baudā.

Iepērkos "Maxima" veikalos, jo šī veikala plaukti ir stāvgrūdām pilni ar dažādām garšvielām un to maisījumiem. Tur atrodu zaļumus podiņos, kā arī jau noplūktus, sažāvētus; bio garšvielu izlases; eksotiskas, kā arī vietējo ražotāju garšvielas; dzirnaviņās maltas, burciņās un paciņās iepakotas garšvielas - jebkura ēdiena pagatavošanai, jebkurā stilā, jebkuram noskaņojumam. Ceru, ka ar saviem atklājumiem no šī lielveikala garšvielu plauktiem iedvesmošu arī lasītājus izmēģināt jaunas receptes ar ikdienā neierastām garšvielām.

Kumins

Es tā priecājos, ka beidzot arī lielveikalos (un pagaidām atrodu to tikai veikalā "Maxima") parādās kumins, kas pazīstams arī kā romiešu ķimenes vai Indijas ķimenes. Šī ir trešā lietotākā garšviela pasaulē aiz sāls un pipariem, bet pie mums veikalos tā jāmeklē kā ar uguni. Bet plovs, falafels (eļļā vārītas turku zirņu lodītes), indiešu, Kaukāza, Meksikas vai marokāņu virtuves ēdieni nav iedomājami bez kumina! Kartupeļi, pupiņas, kāposti, rīsi - pagatavot tos visus austrumnieciskā gaumē palīdz tieši kumins.

Pirms pievienošanas ēdieniem iesaku kuminu apcept karstā eļļā un kombinēt ar koriandra sēkliņām - tā tiek līdzsvarots un papildināts kumina specifiskais aromāts.

Koriandrs

Jaunajā "Maximas" Bioset garšvielu sērijā pamanīju visai glītu koriandru - gaišas, apaļas, aromātiskas sēkliņas. Kur to lietot? Pareizais jautājums ir - kurš ir tas ēdiens, kurā koriandru nevar lietot? Es to lieku pie zupām, dārzeņu sautējumos, pākšaugu ēdienos, salātos (piemēram, burkāni korejiešu gaumē), pie maizes (piemēram, ar koriandru apkaisīta Borodinas rupjmaize) un pat augļu salātos kopā ar kanēli un ingveru.

Pērciet veselās sēkliņas - atšķirībā no maltajām tās ilgi saglabās visu aromātu, bet pirms lietošanas obligāti samaliet (piestiņā vai dzirnaviņās) - tādējādi nenāksies grauzt cietās sēklas gatavajā ēdienā.

Kurkuma

Es ārkārtīgi ceru, ka drīzumā kurkuma būs nopērkama ne tikai lielajos, bet arī mazajos „Maxima" veikalos - ikreiz, kad aizbraucu uz mazpilsētu ciemos pie mammas, atklāju, ka bez tās vairs neprotu gatavot! Rīsi, kartupeļi, dzeltenie zirņi vai sārtās lēcas, sautēti dārzeņi, mīklas izstrādājumi - kurkuma silda, piešķir saulaini dzeltenu krāsu un liek gatavajam ēdienam izskatīties garšīgākam.

Meža ķiploku zaļumi

Lakši jeb meža ķiploki Latvijā ir aizsargājams augs - nevajadzētu izšķīt mežus vai pirkt tirgū, ja neesat droši, ka piedāvātā buntīte audzēta pašu dārzā. „Maximā" atradu meža ķiploku zaļumus no Bulgārijas, kas sajaukti ar sāli. Būs garda, maigāka alternatīva ķiplokiem - pārkaisiet meža ķiplokus ēdieniem īsi pirms gatavības vai jau šķīvī.

Vaniļas cukurs

Kopš šī brīža vairs nekad, nekad, nekad nepērciet to sintētisko vanilīna cukuru - jo nu jūs varat nopirkt kaut ko dabisku, īstu un fantastisku - vaniļas cukuru ar īsto Bourbon vaniļu no Madagaskaras! Turu Kotanyi paciņu rokās, ostu un gandrīz nespēju noticēt savai laimei - ka tas bija nopērkams lielveikalā... Atšķirība, cepot kūkas un gatavojot saldos ēdienus ar īsto vaniļu, ir neaprakstāma. Nu labi, ir aprakstāma: tā ir ekstāze!

Falafels

Turku zirņu lodītes
1gl. nevārītu turku zirņu
2 ķiploka daivas
1 tējk. kumina
1 tējk. malta koriandra
1 tējk. sāls
½ tējk. kurkumas (pēc vēlēšanās)
2 ēdk. svaigu pētersīļu zaļumu (pēc vēlēšanās)
2-3 tējk. zirņu miltu (pēc vajadzības)
Eļļa fritēšanai

Turku zirņus izmērcē aukstā ūdenī vismaz 8 - 10 stundas. Notecina, liek blenderī kopā ar visām garšvielām un samaļ - ne gluži pastētē, bet tā, lai veidojas formējama masa. Ja nepieciešams, pievieno mazliet zirņu miltu. Veido valrieksta lieluma bumbiņas un vāra karstā eļļā brūnas.

Tradicionāli falafelu pasniedz pitas maizē ar tahini (sezama pasta) vai hummus (turku zirņu pasta) mērci, tomātiem un salātiem. Bet to var ēst arī ar zaļumu mērcēm (čatnijiem, krējumu ar zaļumiem, majonēzi utt.), tzatziki mērci, likt klāt frī kartupeļus, sīpolus, gurķus utt. Zaļumu mērcēm piemērotākie būs kinza, piparmētra, pētersīļi - jo tie labi sader ar kuminu, kas ir falafela galvenā garšviela.

Par autori

Dita Lase ir veģetāra uztura skolas "Vegus" vadītāja un "Latvijas veģetārieša rokasgrāmatas" autore, kura jau vairāk nekā 10 gadu aizraujas ar veģetāro kulināriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!