Foto: Scanpix
"Nu saņemies! Atkal sākas skolas gaitas!" svinīgi savam skolēnam 1. septembrī paziņo vecāki, cerot, ka šis gads nesīs daudz labu atzīmju. Ja ne labu, vismaz labāku nekā iepriekšējos gados. Bet ir teikumi, kas skolēnu nevis uzmundrina, bet iedarbojas tieši pretēji.

"Mācies, citādi tu man dabūsi....!"

Draudi sadot "pa mizu", ja atnesta slikta atzīme, nekādā veidā neuzlabo sekmes. Toties iemāca baidīties, melot, mānīt vecākus un neuzticēties viņiem. Ar laiku bērns iemācās melot ne tikai par atzīmēm.

"Atkal slikta atzīme...."

Ja šādas frāzes izskan regulāri, neceriet, ka bērns tiks motivēs saņemties mācīties labāk. Viņš jau ir nolēmis, ka labāk nevar, pat vecāki viņam netic! Krīt pašapziņa, pašvērtējums, veidojas pasīva attieksme pret mācībām, bet nākotnē arī neticība saviem spēkiem profesionālajā jomā.

"Nu, kāda atzīme ir šodien"?

Neuzdodiet šo jautājumu bērnam, kas tikko ieradies no skolas. Jautājumam nav ne vaina, ja vien tas nav vienīgais un galvenais, par ko interesējas vecāki. Pajautājiet vispirms, kā ir pavadīta diena, ar ko bērns ir draudzējies, kas interesants noticis, tikai pēc tam sāciet tincināt par sekmēm un vērtējumiem.

"Paskat, citi var labi mācīties, kāpēc tu nevari?"

Salīdzināšana - visa ļaunuma sakne. Vienmēr būs kāds gudrāks, labāks, veiksmīgāks, bet jūsu bērns - viņš ir unikāls. Noteikti ir kāda joma, kurā viņš ir izcils. Ieraugiet to.

"Tiec pats ar savām skolas lietām galā!"

Mācīt bērnam patstāvību ir laba lieta, bet, ja skolas vidē rodas konflikti, par vecāko klašu skolniekiem ir vajadzīgs vecāku atbalstošais plecs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!