Meteņi ir seni latviešu pavasara gaidīšanas svētki, kuros līdz ar pavasara tuvošanos sevišķi nozīmīgi ir maģiski, auglību veicinoši rituāli. Maskošanās ir unikāla pasaules kultūras parādība. Caur gadskārtu rituāliem tiek atjaunots laiks. Atgriezies sākuma punktā, tas top jauns un spēcīgs. Enerģija ir tīra un spēkpilna. Senču spēks, kas strāvo masku rituālos, apliecina intuitīvi apjausto, mums nevajag kļūt nedz par budistiem, nedz šamaņiem. Nav jādzied svešas dziesmas. Mūsu kultūrā ir viss. Mēs esam unikāli.

Vēloties šīs tradīcijas iedzīvināt arī Līgatnē, piedāvājam unikālu iespēju piedalīties senu un maģisku sieviešu masku darināšanas meistardarbnīcā. To vadīs ilggadējas tautas tradīciju praktiķes Gunta Siliņa-Jasjukeviča un IritaVimba no folkloras kopas ,,Grodi".

Meistardarbnīca norisināsies 6. februārī visas dienas garumā. Interesenti tiek aicināti noklausīties lekciju par sieviešu maskošanās tradīciju no Lejaskurzemes – ķekatām, uz ugunskura vārīt bukstiņputru, darināt maskas un piedzīvot īstu ķekatu gājienu Meteņos.

Lekcija ir paredzēta visiem interesentiem, toties pati masku pagatavošana šoreiz ir domāta tikai sievietēm. Ķekatās lekšana, kā to dēvē Lejaskurzemē, ir īpašs maģisks sieviešu rituāls un, lai izdotos akumulēt sievietei nepieciešamo radošo enerģiju, tam ir pienācīgi jāsagatavojas. Gatavojot ķekatu masku, apģērbs tiek vilkts uz kreiso pusi, tā simbolizējot saskarsmi ar citādo, svešo, ačgārno, viņsaulei piederīgo. Aitādas kažokam pa virsu tiek ģērbts balts krekls. Galvā lakats, rotāts ar ēveļskaidām, rokās kadiķa vai egles runga ar žuburotu un pušķotu galotni. Seja maskota. Garš pakulu saišķis pie gurniem. Krekls steidzina pavasara atnākšanu, bet pušķotās galvas un kadiķa zarotais ērkulis simbolizē sievietes seksualitāti – dzīvību dodošo radošo sākotni. Dziedot īpašas ķekatu dziesmas un rituāla laikā ar kadiķa rungu aizskarot un "iekustinot" visu, kas sievietes pasaulei svarīgs, tiek spēcināta un aktivizēta auglības enerģija. Auglība ir kas vairāk par sievietei Dieva dāvāto spēju laist pasaulē bērnus, auglība ir sievietes radošums, spēja darīt, pieskarties visam tā, lai tas dotu augļus.

Ja tevi interesē dalība šajā meistardarbnīcā, lūgums pieteikties laikus, jo vietu skaits ierobežots. Vairāk informācijas – https://www.facebook.com/events/964049123666323/.

Tradicionālās Meteņu putras recepte

• 250 g miežu putraimu

• 2 vidēji kartupeļi

• 1 sīpols

• 500 ml ūdens

• 500 ml karsēta piena

• 50 g kūpināta speķa


Pagatavošana

1. Putraimus noskalo aukstā ūdenī, kartupeļus nomizo un sagriez mazos kubiņos.

2. Kartupeļus liec 500 ml ūdens un vāri, līdz tie pusgatavi.

3. Pievieno putraimus, uzvāri, līdz ūdens burbuļo, un nogriez uguni.

4. Uzliec vāku, aptin katlu ar dvieli un atļauj stundu siltumā ievilkties.

5. Pēc stundas pievieno pienu un uz mazas uguns putru sildi, ik pēc 15 minūtēm apmaisot, līdz viss piens sasūcies un putraimi ir gatavi.

6. Speķi un sīpolu sagriez mazos kubiņos un uz pannas cep, kamēr gaļa apbrūninās un sīpols kļūst mīksts.

7. Pasniedz putru, pa virsu liek apcepto speķi. 


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!