Foto: Shutterstock

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā (VBTAI) pieaudzis sūdzību skaits no vecākiem, kuri šķiras un dala bērnus, trešdien, 27. janvārī, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā stāstīja inspekcijas vadītāja Laila Rieksta - Riekstiņa.

"Mums pieaug sūdzības no vecākiem, kuri šķiras un dala bērnus - sūdzas par bāriņtiesas atzinumiem, bieži ir neapmierinātība ar tiesas nolemto. Tas, ka cilvēki savas attiecības neprot sakārtot, neprot izšķirties, un cik visā šajā procesā daudz ir jāpārdzīvo bērnam, šī problēma kļūst tikai aktuālāka," teica Rieksta - Riekstiņa.

Sūdzības skar jautājumu, pie kā paliks bērns pēc šķiršanās, kā arī nosacījumus.

Viņa raksturoja, ka attiecības starp vecākiem ir "ārkārtīgi nestabilas", jo ir pāri, kuriem bērns vēl nav piedzimis, bet notiek jau šķiršanās process. "Strīdi un tiesāšanās ilgst gadiem un bērns ļoti tiek traumēts," viņa minēja. Tomēr viņa akcentēja grozījumus likumdošanā, kas attiecībā uz tiesas nolēmumiem kārtību nosaka striktāk.

Nereti kāds no vecākiem izmantojot arī masu medijus bērnu dalīšanas lietā, kad liekas, kas, publiskojot informāciju, varēs panākt citu rezultātu. "Bet, ja mēs runājam par šo grupu, lielākā daļa sūdzību ir nepamatotas," stāstīja VBTAI vadītāja.

2014. gadā Latvijā tika šķirtas 6200 laulības. Centrālā statistikas pārvalde vēl apkopo datus par šķiršanos 2015. gadā, bet provizoriskie dati liecina, ka pāri šķīrušies mazāk. Pārvaldei nav datu, cik daudz šķirto ģimeņu bijuši bērni. Šādu informāciju plānots apkopot no šā gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!