Emocionāls, atklāts video, kurā kanādietis Robs Skots stāsta par to, kā ir audzināt dēlu ar Dauna sindromu. Ģimenē aug piecus gadus vecais Tērners, kuram ir Dauna sindroms. Video viņš nolēma ievietot sociālajā vietnē Facebook un Youtube pēc kāda atgadījuma publiskā vietā. Tēva video ir aizkustinājis jau tūkstošiem cilvēku visā pasaulē.

Nesen Robs bija iegājis videofilmu veikalā, lai izvēlētos filmu, kad dzirdēja, kā cits tēvs un viņa divi dēli apspriež filmu, kurā viens no personāžiem ir ar Dauna sindromu.

Viens no zēniem tēvam vaicājis: "Kas tas ir Dauna sindroms?" "Pēc tam bija ilga pauze. Tēvs negribēja teikt neko sliktu, viņš vienkārši piemeklēja vārdus, lai dēlam saprotami to paskaidrotu. Un visbeidzot viņš sacīja: "Tā ir slimība. Tā ir tāda slimība, kad cilvēks neko nezina." Un mana sirds pamira," stāsta Robs.

Tajā brīdī viņš apmulsa, bet pēc tam nolēma ierakstīt video par to, ko personīgi Robam nozīmē Dauna sindroms. To viņš ievietoja dažādās vietnēs internetā, ko noskatījušies daudzi, jo daudzi cilvēki dažādās pasaules valstīs.

"Dauna sindroms vistiešākajā nozīmē ir pats labākais, kas ar mani dzīvē ir noticis," mēģinot novaldīt asaras, saka Robs. "Tas ir prieks, pārsteigumi, jautrība, labsirdība, mīlestība, maigums. Tā nav slimība. Tā pat nav invaliditāte. Esmu pārliecināts, ka visi cilvēki iedalās tajos, kuri mācās un tajos, kuri zina. Mans dēls zina kaut kādas lietas, kuras nekad neviens viņam nav mācījis. Viņa zināšanas ir citādas un tās ir daudz vērtīgākas par tām, ko mācāmies mēs."

Robs ir ļoti sarūgtināts par to, ka viņš nerunāja tur, videofilmu tirgotavā, ka neiestājās par savu dēlu un citiem cilvēkiem ar Dauna sindromu, kā arī par to, ka zēni, kuriem tēvs sniedza šādu atbildi, augs ar nepareizu priekšstatu par cilvēkiem, kuriem ir šis sindroms.

Vienlaikus Robs saprot, vīrietis tā atbildēja ne aiz ļauna prāta: kamēr viņam pašam neparādījās "saulainais" bērns, Robs arī nezināja, kas ir Dauna sindroms. "Ja mans dēls nepiedzimtu šāds, es arī nezinātu, ko teikt," atzīstas Robs.

Robam ar sievu ir arī vecākais dēls – septiņus gadus vecais Grifins, un vecāki redz, ka, neraugoties uz savām īpašībām, Tērners ir tāds pats bērns kā viņa brālis.

"Cilvēki saka, ka šādi bērni ir īpaši, un es arī sākumā pret to tā izturējos," Today.com stāstījis Robs. "ja tu sāc pret viņu izturēties kā pret īpašu, viss aizies ne tā. Viņš ir tāds pats kā citi bērni. Viņam patīk tieši tas pats, skūpsti pirms nakts miega – tādi paši, un arī problēmas ir tās pašas. Viņš izmētā mantas, negrib savākt rotaļlietas… Ir jāpievērš uzmanība nevis konkrētām īpašībām, bet personībai," uzsver Robs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!