Foto: Claire Graham Photography
Lilijai ir 11 gadu. Jau pavisam drīz viņa mās atvadas savai ģimenei, skolas biedriem un bērnībai. Pavisam drīz pietvīkusī līgava iepazīs gluži citu pasauli, kurā vairs nebūs vietas bērnības bezrūpībai. Lilija kļūs par gādīgu sievu un māti bērniem, kurus dzemdēs par sevi krietni vecākajam vīram.

Ik gadu apmēram 15 miljoni meiteņu stājas laulībā vēl pirms 18 gadu sasniegšanas. Visbiežāk tas nozīmē ne tikai atteikšanos no rīcības brīvības, izvēloties savu partneri, bet arī no izglītības, saviem nākotnes sapņiem un bērnības kopumā. Skaudro statistiku īpaši gatavotā video, kas papildina kampaņu par cilvēktiesību aizsardzību un akcentē nepilngadīgu bērnu izprecināšanu, attēlo UNICEF, vēršot sabiedrības uzmanību uz nopietno problēmu.

Izprecinātās meitenes kļūst par sievām un mātēm, pirms viņas tam ir emocionāli un fiziski gatavas. Visbiežāk šīm sievietēm tiek liegta pieeja veselības aprūpei, kas savukārt paaugstina komplikāciju risku grūtniecības un dzemdību laikā, tam rezultējoties pāragrā jauno māmiņu un arī mazuļu nāvē.

Pētījumi liecina, ka nepilngadīgās meitenes, kuras jau bērnībā stājas laulībā, krietni biežāk arī cieš no fiziskas un emocionālas vardarbības, kā arī tiek inficētas ar HIV un AIDS.

Video, kurā redzama vairumam nepieņemamā un neiedomājamā situācija, ir daļa no UNICEF kampaņas, kas aicina pievērst lielāku uzmanību nepilngadīgu bērnu izprecināšanai. Tā ir globāla problēma, kas ietekmē miljoniem meiteņu un viņu ģimeņu visā pasaulē, un, kā lēš eksperti, ja tā netiks apstādināta, līdz 2030. gadam pret savu gribu izprecināti būs jau miljards bērni.

Pētījumi liecina, ka nepilngadīgās meitenes, kuras jau bērnībā stājas laulībā, krietni biežāk cieš no fiziskas un emocionālas vardarbības, kā arī tiek inficētas ar HIV un AIDS, savukārt grūtniecība un dzemdības teju visos gadījumos norit ar spēcīgām komplikācijām.

Lai mazinātu šo tendenci, UNICEF aicina sabiedrību būt līdzatbildīgākai un pievērst vairāk uzmanības tam, kas notiek mums apkārt, kā arī dalīties ar kampaņas foto un video materiāliem sociālajos tīklos, izmantojot mirkļbirku #EndChildMarriage.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!