Foto: Shutterstock

Lai gan Rīga ir viena no zaļākajām' Eiropas galvaspilsētām, kā liecina "Economist Intelligence Unit" pētījums "European Green City Index'', tas tā nebūs mūžīgi, jo atkritumu daudzums, ko saražojam ar katru gadu, arvien pieaug. Mēs varam sūdzēties par valdību vai pašvaldībām, bet mēs varam arī katra sākt ar sevi, lai vide ap mums kļūtu labāka, sakoptāka un tīrāka. Mainot pāris ikdienas paradumus, varam samazināt radīto atkritumu slogu uz vidi, ietaupīt naudu, kā arī soļot pretī gaišākai un, galvenais, zaļākai nākotnei.

Pārstāj lietot vienreizlietojamos traukus

Protams, vienreizlietojamie trauki ir ērti, īpaši tām, kurām trauku mazgāšana sagādā galvas sāpēs. Arī kafija no rītiem kartona krūzītē ir labas dienas sākuma nepieciešamā, iespējams, pat galvenā, komponente. Bet ja mēs paskaitītu, cik dienā krūzītes, šķīvīšus, plastmasas dakšiņas vai salātu trauciņus izmetam miskastē un pareizinātu ar visām mūsu mūža dienām... Tik daudz atkritumu un tikai viena sieviete. Bet ir varianti! Dodoties pēc iemīļotās kafijas, ņem līdzi savu termokrūzi, plastmasas šķīvjus nemet ārā, noskalo un tie noderēs vēlreiz. Arī dakšiņas, karotītes un plastmasas alus gāzes – viss ir viegli izskalojams un vēlreiz lietojams.

Ļaunās košļenes

Košļenēm ir gan plusi, gan mīnusi. Plusi lielākoties aktuāli tiem, kuri ar zobu mazgāšanu ir uz "Jūs". Tomēr, ja tev rūp vide, kurā dzīvo, tad ir laiks teikt tām ardievas. Lai arī cik kārtīgi mēs nebūtu, agrāk vai vēlāk katram no mums sanāk utilizēt savu košļeni ārpus miskastēm. Un tad gribot negribot, būs jāuzņemas atbildība par kāda putniņa nāvi, kurš diemžēl sajaucis košļājamo gumiju ar kādu sev labvēlīgu barības kumosu, aizķepinājis barības vadu un diemžēl nonācis aizsaulē.

Audumu un papīru maisiņu burvība

Plastmasas maisiņi ir visur – pārtikas veikalos, apģērbu veikalos, apavu un kosmētikas veikalos, visur tavu preci pārdevējs kāri cenšas ievietot plastmasas maisiņā. Pārtikas veikalā jau pirms kases, iegādājoties augļus, dārzeņus vai riekstus, katram no mums ir vismaz četri plastmasas maisiņi grozā. Ja banānus vēl varam neielikt maisiņā, tad ar rozīnēm, riekstiem vai mazajiem tomātiņiem būs daudz grūtāk. Laba alternatīva ir visur, kur dodies, ņemt līdzi auduma maisiņu – tajā varēs savietot visas sev nepieciešamās preces. Un mazos plastmasas maisiņus izmantot atkārtoti, arī tos ņem līdzi, iemetot tos auduma maisiņā. Bet, ja auduma maisiņš aizmirsies mājās, izvēlies papīra maisiņus.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!