Foto: Pexels
Neviens no vecākiem negrib, lai viņa tikko dzimušais mazulītis slimotu ar vidusauss iekaisumu, deguna blakusdobumu iekaisumu, plaušu karsoni vai meningītu. Visas šīs nopietnās slimības daudzos gadījumos izraisa pneimokoks – ļoti izturīga un plaši izplatīta baktērija, ko savā aizdegunē nēsā daudzi pieaugušie un bērni. Lai mazais nesaslimtu, svarīga ir agrīna vakcinācija pret pneimokoku infekciju jau pirmajā dzīves gadā. Latvijā kopš 2010. gada visiem jaundzimušajiem šo vakcināciju apmaksā valsts.

Pneimokoks ir infekcija, par kuru ikdienā daudzi vecāki neko nav dzirdējuši. Taču tas nenozīmē, ka tā mūs neapdraud. Piemēram, vidusauss iekaisumus 92% gadījumu izraisa bakteriāla infekcija, un viena no divām "vainīgajām" baktērijām ir tieši pneimokoks jeb Streptococcus pneumoniae1,2,3,4,5

Pneimokoka klātbūtne tiek konstatēta aizdegunē 5 - 10% veselu pieaugušo un 20 - 40% veselu bērnu. Viņi viegli, pašiem nezinot, var aplipināt tavu mazuli – uz ielas, tramvajā, veikalā. Cilvēkam ar labu imunitāti pneimokoka baktērija nekādu ļaunumu veselībai nenodara. Taču imunitātei pazeminoties, piemēram, saslimstot ar kādu vīrusa infekciju, pneimokoks var sākt strauji vairoties, izplatīties vidusausī vai deguna blakusdobumos un izraisīt akūtu saslimšanu - vidusauss iekaisumu un sinusītu jeb deguna blakusdobuma iekaisumu.

Īpaši smagi pneimokoku infekcija skar mazus bērnus ar nenobriedušu imunitāti.

Lai izvairītos no smagām pneimokoku infekcijas formām, arī Latvija, sekojot Pasaules Veselības organizācijas ieteikumam, no 2010. gada ir ieviesusi valsts apmaksātu bērnu vakcināciju pret pneimokoku infekciju. Vakcinācijas kurss ietver trīs devas, kas tiek ievadītas divu, četru un 12-15 mēnešu vecumā. Būtiski, ka ar vakcinācijas palīdzību bērniem tiek novērstas tieši smagās pneimokoku izraisītās slimības formas ar augstu komplikāciju un mirstības risku.

Par bērna vakcināciju, lūdzu, konsultējieties ar savu ģimenes ārstu.

Sagatavoja: "GlaxoSmithKline Latvia" SIA, Rīga, Duntes iela 11, LV-1013
Sagatavošanas datums: 05/2016; LV/SYN/0002/16a


Reklāmas devējs: GlaxoSmithKline Latvia SIA

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!