Foto: LETA

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) skolās un bērnudārzos bieži konstatē uztura normu un veselīguma principu neievērošanu, intervijā sacīja Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis.

Viņš teica, ka skolās un bērnudārzos PVD kontroles veic biežāk nekā citās sabiedriskās ēdināšanas vietās. "Skolās un bērnudārzos bieži konstatējam, ka netiek ievērotas uztura normas un veselīguma principi, ļoti bieži netiek ievērots noteiktais porciju svars, ir nepietiekams produktu racions, tiek tirgoti neatļautie produkti, produkti, kuros ir novirzes no noteikumu prasībām, piemēram, gaļas produkta sastāvā ir mazāk par 70 procentiem gaļas un tamlīdzīgi," teica PVD ģenerāldirektors.

Vienlaikus viņš piebilda, ka ir grūti izvērtēt, vai pārkāpumu skaits skolās un bērnudārzos pieaug, jo ik pa laikam mainās ēdināšanas nosacījumi – kādu produktu aizliedzot, tuvākajā laikā šajā jomā pārkāpumu skaits pieaug.

Viņš sacīja, ka pēdējo gadu laikā PVD no Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) nav saņēmis informāciju par letāliem gadījumiem saistībā ar pārkāpumiem sabiedriskās ēdināšanas vietās. "Latvijā pēdējo gadu laikā mums nav bijusi informācija no SPKC par tādiem gadījumiem. Protams, saslimšanas ir bijušas, un tad mēs kopā ar SPKC izmeklējam konkrētos gadījumos. Jāmin, ka lielākoties grupveida saslimšanas gadījumi notiek tieši šādās slēgtās iestādēs kā skolās un bērnudārzos," teica Balodis.

Balodis arī pastāstīja, ka darbinieku higiēna un izpratne par to ir viens no būtiskiem elementiem, kas bieži tiek konstatēts ēdināšanas uzņēmumos, taču ir virkne cita veida pārkāpumu, piemēram, paškontroles sistēmas, temperatūras režīmu neievērošana un mazgāšanas dezinfekcijas pasākumu neievērošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!