Foto: stock.xchng
"Kāpēc zābaki nelido?" un "Jautri zinātniski eksperimenti" – izdevniecībā "Avots" iznākušas divas jaunas grāmatiņas bērniem, kurās apkopoti dažādi triki, rēbusi un eksperimenti.

Marinas Romodinas veidotajā grāmatiņā "Kāpēc zābaki nelido?" apkopoti triki, eksperimenti, izmēģinājumi un rēbusi, kas balstās uz fizikas un ķīmijas principiem. Tā iepazīstina mazos zinātniekus ar tādām idejām kā svars, izmēri, tilpums, lietu un vielu kopsakars un mijiedarbe. Veicamie uzdevumi un eksperimenti iedalīti trijās grupās: vieglāki, kurus mazais var veikt saviem spēkiem, vidējas sarežģītības pakāpes, kuros nepieciešams "asistents", un padziļināti, kur jālūdz talkā pieaugušais.

Mazais zinātnieks aizraujošā piedzīvojuma rezultātā apgūs tādus jēdzienus kā smaguma centrs un gravitācija, līdzsvars, rotācija, centrbēdzes spēks, spiediens, hermētiskums, laiks, skaņas viļņi utml.

Grāmatas galvenais varonis ir Runcis Muris, kurš esot arī sarūpējis pa kādam āķīgam uzdevumam pieaugušajiem.

Savukārt Jegora Beļko veidotajā "Jautri zinātniski eksperimenti", kas ir jau otrā grāmata šajā sērijā, apkopoti eksperimenti ar gaismu un augiem. Tāpat kā pirmā grāmata, kas iznāca pirms gada, arī šis izdevums adresēts jaunāko klašu skolēniem.

Kā prognozēt laiku ar priežu čiekura palīdzību? Kāpēc maize pelē un citrons peld, kā izaudzēt kaktusu pudelē un kā no zaļa kartupeļa "iztecināt" ūdeni? Kā izaudzēt vijolīti no vienas pašas lapiņas? Kā ar saules staru palīdzību aizkurt ugunskuru?

Ik eksperimentu noslēdz viegli saprotams tajā iesaistīto fizikas procesu skaidrojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!