Vakaros studijā "Egomāne" notiek pasākumi, kuros meitenes dedzina sveces, dzer tēju un gatavo sapņu ķērājus. Protams, gala rezultāts ir svarīgs, taču tā ir arī tāda rituāla darbošanās – līdzīgi, kā senāk latviešiem vakarēšana, kur sievietes sanāca kopā, darbojās un, aplī sēžot, izrunāja visu svarīgo. Tā vienlaikus ir arī meditatīva nodarbe, jo, lai pagatavotu vienu šādu ķērāju, nepieciešamas apmēram trīs stundas.

Šīs nodarbības vada brīvmāksliniece Ilze Dātava, kura jau piecpadsmit gadus veido dažādas meistardarbnīcas, kurās cilvēki var gūt jaunus iespaidus, sakārtot domas un atslēgties no ikdienas rutīnas.

Ilze stāsta, ka pārsvarā uz šīm nodarbībām nāk biroja darbinieces, grāmatvedes, juristes un citu profesiju pārstāves, kurām ikdienā ar rokdarbiem nav nekāda sakara, bet radusies sajūta, ka gribas kaut ko izveidot savām rokām. Sapņu ķērāju gatavošana ir lieliska meditācija ar lielisku rezultātu. Uz apli no ārpuses uz iekšu trīs stundas pinot, rodas sajūta, ka tu esi kaut kur izceļojies un atpūties.
Šīs pīšanas laikā tā smadzeņu puslode, kas atbild par loģisko domāšanu, tiek atslēgta. Notiek tā, ka cilvēks izslēdz ikdienas domāšanas apli un nokļūst meditatīvā stāvoklī.

No vēstures līdz mūsu dienām

Leģenda vēsta, ka pirmie sapņu ķērāji ir nākuši no Ziemeļamerikas indiāņiem. Indiāņu cilts naktīs nav varējusi mierīgi gulēt, jo nākuši ļaunie gari, zaguši dvēseles un sūtījuši ļaunus murgus. Tad cilts burvis padomājis un sapratis, ka risinājums varētu būt šāds: pārvērsties par zirnekli un uzpīt tādu kā tīklu, lai ļaunie gari, nesot sliktos sapņus, tajos iestrēgtu un netiktu tālāk. Tā nu viņš no klūgas izlocīja apli un izpina tīklu, ko pakarināja indiāņiem virs guļvietām.

Pirmie sapņu ķērāji bija indiāniski primitīvi – vienkārši saliekts zars vai pat trijstūrī sastiprināti zari, kuriem pa vidu izveidots pinums. Tad viņi sapņu ķērājos sēja dažādus amuletus pret ļaunu aci – kaulus, zobus, akmeņus ar caurumiem vidū – visu, ko dabā varēja salasīt.

Ar laiku šie sapņu ķērāji nonāca līdz Eiropai un mūsdienās tie jau izskatās pilnīgi citādi – vidējais eiropietis to ir padarījis par interjera priekšmetu, kurš ir perfekti apaļš. Ilze atzīst, ka viņai pašai ir tuvāk indiāniskais – mežonīgais un šamaniskais stils. Viņai patīk staigāt pa mežu vai gar jūru, vākt dažādus dabas elementus un vēlāk tos siet savos sapņu ķērājos. Der gan, čiekuri, gan putnu spalvas – jebkas!

Sadraudzēties ar savu sapni

Sapņi ir vēstījumi no zemapziņas. Stāsta, ka tiem cilvēkiem, kuri labi atceras un saprot savus sapņus, esot labs kontakts ar zemapziņu. Tiem, kas sapņus neatceras un šis kontakts ir vājš, ir jāmēģina to attīstīt. Sapņi nāk kā pēdējā miega fāze pirms pamošanās. Psihologi saka, ka viens no veidiem, kā attīstīt kontaktu un atcerēties sapņoto, ir nolikt blakus papīra lapu un rakstāmo un tūdaļ pēc pamošanās sākt rakstīt, lai šie sapņi “nāktu ārā”, citādi aizmirsīsies.

Esot bijuši gadījumi, kad spriedze bijusi tik liela, ka sapņu ķērājs sagriežas astotniekā, bet tas nekas. Dusmas ir noķertas un palikušas ķērājā!
Ilze Dātava
Foto: DELFI

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!