Lielākā daļa iemācītā neiztur laika pārbaudi. Uzklausītais neaizķeras. Mēs nosēžam seminārā un esam gatavi ķerties pie dzīves pārveides. Mēs solāmies būt labāki vecāki, spējīgāki līderi un viedāki cilvēki. Bet pēc divām dienām viss ir atgriezies agrākajās sliedēs – novērojam negativitāti, spēlējam upura lomu un viegli zaudējam iejūtību. Mācības nav iedarbīgs paņēmiens. Jo mēs nemaināmies.

Šo vārdu autors ir pasaulslavenais līdermākslas skolotājs Robins Šarma, kurš Latvijā ir labi pazīstams, pateicoties vairākām grāmatām, no kurām, šķiet, vispopulārākā ir "Mūks, kurš pārdeva savu Ferrari", bet nule grāmatnīcas sasniegusi jau viņa devītā grāmata latviešu valodā – "Izcilības stundas", kurā Šarma atklāj noslēpumus, kas palīdz izkopt meistarību personiskajā dzīvē un biznesā.

Būdams cieši pārliecināts par to, ka izcilība sasniedzama, nepagurstoši koncentrējoties uz svarīgāko un arvien apliecinot cilvēka cildenākās vērtības un rakstura īpašības praksē, Robins Šarma nepārsteidz. Tas nav viņa mērķis.

Šarma ciena vienkāršību un savus ieteikumus ir pielāgojis ļoti plašam lasītāju lokam, taču tajos ievīta arī semināru un līderības treniņprogrammu laikā gūtā pieredze un novērojumi, kā arī izcilu domātāju un biznesmeņu atziņas. Viņš arvien palīdz mums izprast sevi, atpazīt paradumus, kas kavē pašpilnveidi un izaugsmi. "Izcilības stundās" tas panākts īpaši kodolīgi: grāmatu veido 101 īss pastāstiņš vai koši ilustrēta doma, kas reizēm glauda pa spalvai, reizēm – izaicina.

Ja Šarmas vēstījums būtu jāizsaka vienā teikumā, tas skanētu: "Ikviens var būt līderis gan dzīvē, gan darbā, gan mājās – arī tu." Un neizbēgami sekotu piebilde: "Titulam nav nozīmes."

Tomēr pašu svarīgāko Robins Šarma māca nevis ar vārdiem, bet ar piemēru, proti, ka ik situācija, lai cik vienkārša vai pat garlaicīga tā arī šķistu, slēpj kādu mācību – svarīga ir tikai dedzīga vēlme to saskatīt. Izcilības stundu apguve notiek te un tagad, tavā ikdienā.

Piedāvājam fragmentu no grāmatas "Izcilības stundas", kurā autors skaidro, kas ir tās lietas, kas cilvēkus attur ieviest pārmaiņas, pēc kurām viņi tiecas.

"Esmu palīdzējis simtiem tūkstošiem cilvēku radīt paliekošas pārmaiņas, esmu parādījis neskaitāmiem uzņēmumiem, kā iekarot un noturēt attiecīgo tirgus nišu, un šī procesa laikā esmu identificējis četrus galvenos iemeslus, kāpēc cilvēki pretojas pārmaiņām un nereti sper soļus, kas spētu piepacelt viņu karjeras un dzīves, pat ja viņiem ir šāda iespēja. Apzināti liekot lietā šo četru faktoru piedāvāto gudrību, tu spēsi pieņemt labākus lēmumus. Un, pieņemot labākus lēmumus, tu, protams, piedzīvosi apmierinošākus rezultātus.

Lūk, ko esmu sapratis: personiskā līderība sākas ar sevis apzināšanos, jo tu nespēj ietekmēt vājos punktus, par kuriem pat nenojaut. Citiem vārdiem sakot, jo tu saproti, ka tavās rokās ir labāki līdzekļi, tev ir iespēja tos likt lietā."

Lūk, četras lietas, kas attur mūs ieviest pārmaiņas, pēc kurām tiecamies:

Šarmas vēstījums ir praktiski pielietojams un iedarbīgs – diezin vai ir kāds cits iemesls, kālab viņa klientu lokā manāmi tādi biznesa giganti kā "Nike", "FedEx", "Microsoft" u.c. Viņa grāmatās virmo cilvēcība; tajās nebūs sarežģītas shēmas un garlaicīgi ieteikumi, kā izcenot produktu vai pakalpojumu. Nē – "Izcilības stundās" virmo ieteikumi un idejas, kā padarīt sevi, savu personību, par līderi, par zīmolu.

Kā iemīlēt kļūdas un izmantot neizdošanos savā labā. Kā (ne)reaģēt uz kritiku. Kā baudīt mirkli, neaizmirstot par sapņiem, mērķiem un iecerēm. Kā sakārtot attiecības. Kālab tas darāms? Lai tu spētu baudīt pilnvērtīgāku, bagātīgāku dzīvi, just dziļāku gandarījumu.

Lai dzīves norietā tu varētu citēt spilgtās personības un rakstnieces Ermas Bombekas vārdus: "Kad es mūža beigās stāvēšu Dieva priekšā, es ceru, ka manī vairs nebūs palicis ne kripatas talanta un es varēšu teikt: Es liku lietā visu, ko Tu man biji devis."

Bailes

Bailes

Cilvēki baidās atstāt pazīstamā paspārni, lai dotos nezināmajā. Cilvēki tiecas pēc noteiktības – pat ja tā viņus ierobežo.

Vairākums no mums nevēlas pamēģināt ko jaunu – šis process modina diskomforta sajūtu. Galvenais ir valdīt pār savām bailēm, darot tieši to, kas tevi biedē. Tas ir labākais paņēmiens cīņā ar bailēm.

Dari tā, līdz bailēm beigas. Bailes, no kurām tu mūc, dzenas tev pakaļ. Bailes, pār kurām tev nav teikšanas, gūs virsroku. Bet aiz baiļu sienas slēpjas spožākie dārgumi.

Neizdošanās

Neizdošanās

Neviens negrib izgāzties. Līdz ar to vairākums no mums nemaz to nemēģina. Skumji. Mēs pat nesperam to pirmo solīti, lai uzlabotu savu veselību vai padziļinātu attiecības darbā, vai materializētu savu sapni.

Manuprāt, vienīgā neizdošanās dzīvē ir nemēģināt. Es no sirds ticu, ka lielākais risks, ko tu jebkad neuzņemsies, ir neriskēt. Sper mazus soļus un mēro ceļu raiti.

Izcilais sportists Maikls Džordans reiz sacīja: "Manī nekad nav bijis baiļu, neesmu bažījies par neizdošanos. Nopūdelēšu, nu un tad?" Neizdošanās ir neizbēgama veiksmes sastāvdaļa. Bez tās izdošanās nav iespējama.

Aizmiršana

Aizmiršana

Protama lieta, mēs dodamies projām no semināra iedvesmas pilni, gatavi kalnus gāzt. Bet nākamajā rītā birojā viss izčākst. Mūsu komandas biedri ir nejēgas. Klienti nav apmierināti. Priekšniekiem nekas nav labi. Piegādātājiem viss vienalga. Mums trūkst laika iedzīvināt savus iekšējos solījumus sev. Tālab mēs tos aizmirstam.

Lūk, veiksmes atslēga: tavas apņemšanās ir ierindojamas prioritāšu galvgalī. Apzinies tās. Jo vairāk par tām domāsi, jo labākas izvēles veiksi. Jo prasmīgāk izraudzīsies, jo labāki būs rezultāti.

Solījumus sev paturi acu priekšā. Neaizmirsti tos. Uzraksti tos uz mazas kartītes un pielīmē tos pie vannasistabas spoguļa, lai ik rītu pārlasītu. Šķiet muļķīgi, bet iedarbojas. (Jums vajadzētu paskatīties uz manu spoguli.)

Runā par savu jauno apņemšanos pēc iespējas biežāk (jo tavas sarunas veido tavu nākotni). Ik rītu veic pierakstus dienasgrāmatā.

Ticība

Ticība

Tik daudziem pietrūkst ticības. Tie ir ciniķi. "Šitām mācībām nav jēgas, nekas neiedarbojas." Vai "esmu par vecu, lai mainītos." Cinisma saknes ir vilšanās sajūta. Ciniķi un tie, kas netic saviem spēkiem, ne vienmēr bijuši šādi noskaņoti. Bērnībā viņus spārnoja iespējas un cerības. Bet viņi pamēģināja un droši vien viņiem nesanāca.

Un tā vietā, lai turpinātu spēli, saprotot, ka neizdošanās ir veiksmes bruģakmens, viņi noslēdzās sevī un tapa par ciniķiem. Tā ir aizsargreakcija, lai nepiedzīvotu vilšanos.

Tādi, lūk, ir četri iemesli, kas aizšķērso ceļu pozitīvai pārveidei, tiecoties uz līdera pozīciju savā paša dzīvē. Izproti tos, lai spētu tos pārvarēt. Jo apzināšanās vienmēr iet veiksmei pa priekšu. Un vienkārši cilvēki nudien ir spējīgi radīt no savas dzīves ko īpašu. Es to novēroju visai bieži. Tev nudien ir pa spēkam dzīvot izcili. Tici man. Bet tev ir jāsāk. Kā gan tu par kaut ko pārliecināsies, ja pat nemēģināsi?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!