30. novembris ir Andrejdiena, oficiāli ar šo dienu beidzas veļu laiks. Mūsu senči Andreja dienu svinējuši, nesot dāvanas veļiem un pareģojot nākotni. Gan meitas, gan puiši iet ciemos masku gājienos. Ap šo laiku sākas arī bluķu velšana. Pēdējā diena šajā gadā, kad meitas vēl var gaidīt preciniekus ierodamies!

Latviešu mitoloģijā Andrejdienas Saules un Mēness savstarpējā novietojuma raisītā enerģētika pielīdzināta saulgriežu dienām, kad esot īpaši labvēlīgs laiks zīlēšanai. Daudzi zīlēšanas veidi Andrejdienas vakarā ir tieši tādi paši kā Vecgada vakarā, galvenokārt tie saistās ar nākamā līgavaiņa vai līgavas noteikšanu. Visvairāk ar zīlēšanu nodarbojās jaunas meitas, lai noskaidrotu nākamā vīra vārdu.

Jaunavai šajā dienā vajadzēja pagatavot ēdienu, vakarā uzklāt galdu divām personām, novietot pie galda lielu spoguli (gaidāmā ciemiņa vietā) un iedegt pie spoguļa divas sveces. Ap pusnakti jāsēžas pie galda un jāaicina savu līgavaini piebiedroties. Ticēja, ka spogulī parādīsies līgavaiņa tēls, kurš ar savu nākamo sievu sarunās pavadīs visu nakti līdz saullēktam.

Lai meiča uzzinātu savu izredzēto, tad Andreja vakarā sēdus gultā jāskaita:
"Svētais Andrej, paklausies,
Ko es šonakt vēlējos:
Redzēt savu mīļāko,
Paša Dieva vēlēto!"
Kas sapnī parādīsies, tas būs īstais.

Andreja dienā vajagot gavēt, tad rādīšoties nozīmīgākie sapņi.

Ja Andreja vakarā noēd ābolu ar visu kātiņu, tad sapnī redzēs savu nākamo vīru/sievu.

Andreja vakarā pirms gulētiešanas vajag nobērt zem gultas labību un teikt: "Svētais Andrej, parādi man manu nākamo!" Tad bez vārda runas aizmigt. Kas sapņos parādīsies, tas būs izredzētais.

Andreja vakarā klusējot jāapēd vesela siļķe un tad jāiet gulēt. Kas sapnī nesīs dzeramo, tas būs nākamais dzīvesdraugs.

Andreja vakarā meitai sienā jāiesit nagla. Kurš pirmais tur pakārs drēbes, tas būs nākamais vīrs.

Andreja naktī jāsaraksta uz papīra gabaliņiem pazīstamo puišu vārdi. Rītā neskatoties jāizvelk kāds papīra gabaliņš. Kura vārdu izvelk, tas būs nākamais vīrs.

Andreja dienā jāliek plaucēt ķiršu zari. Ja tie līdz Ziemassvētkiem uzplaukst, tad līgavas pušķis gatavs, un kāzas varēs svinēt jau šā gada nogalē.

Savukārt, lai uzzinātu, kurš kaimiņš lielākais naida turētājs un nelabvēlis, Andrejdienas vakariņas ēdot, maizes druskas jāsaber azotē un, gultā iekāpjot, tās jāiesien kabatlakatiņā un jāpaliek pagalvī. Kas sapnī nāks tās atņemt, tas tur ļaunu prātu, un no tā jāsargās.

Andreja vakarā uz galda liek apgāztus trauciņus, podiņus, šķīvīšus. Zem viena paliek kādu lupatas gabaliņu, zem otra – naudu, zem trešā – maizi, bet zem ceturtā – gredzenu. Tad ļaudis cits pēc cita nāk istabā un norāda uz vienu no trauciņiem. Ja norāda uz to, zem kura maize, viņam būs pārticis gads, ja uz to, zem kura nauda – būs bagātība. Trauciņš ar lupatiņu – gaidāms trūkums, bet tas, zem kura gredzens, sola drīzas kāzas. Pēc katra zīlētāja trauciņu saturu pārmaina, un zīlēšana turpinās.
Ir vērts arī pavērot, kāds laiks šajā dienā: kāda Andrejdiena, tāda būs visa ziema. Ja šajā dienā ir auksti, ziemā sagaidāms stiprs sals, ja līst – ziema būs maiga un atkušņiem bagāta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!