Lai saglabātu un uzlabotu veselību, Ājurvēda iesaka daudz dažādu metožu. Viena no tām ir gastronomiskās atslodzes dienas. Īpaši piemērots laiks gavēšanai ir tā dēvētās Ekadašī dienas. Gavēnis šajās dienās novērš saslimšanu ar daudzām slimībām, veicina attīrīšanos gan fiziskajā, gan mentālajā, gan garīgajā līmenī.

Ekadašī ir 11. diena pēc jauna Mēness un Pilnmēness iestāšanās (jeb 11. un 26. Mēness diena).
Tulkojumā no sanskrita "Eka" nozīmē "viens", "Dašī" ir vārda "Dasha" (tulkojumā – "desmit") forma sieviešu dzimtē. Tātad tas nozīmē vienpadsmitā augoša Mēness un vienpadsmitā dilstoša Mēness diena.

Parasti katrā kalendārajā mēnesi ir divas, bet kopā pa visu gadu – 24 Ekadašī dienas.

No vēdiskās astroloģijas viedokļa 11. un 26. Mēness diena ir ļoti īpašas. Ir lietderīgi atturēties no pārtikas šajā laikā, lai pēc iespējas mazāk uzņemtu sliktu enerģiju. Mēness spēcīgi ietekmē mūsu jūtas, un tieši tāpēc šajās dienās mēs ārējām ietekmēm esam pakļauti vairāk nekā citā laikā. Gavēnis novērš pārlieku lielu prāta aktivitāti, disciplinē jūtas, attīra prātu, uzlabo mūsu elpošanas, gremošanas un asinsrites sistēmu darbību. Gavējot mēs attīrāmies fiziski, mentāli un garīgi.

Šajās dienās ieteicams ievērot atslodzi atbilstoši tava ķermeņa iespējām:

  • pilnībā atturēties no ēdiena un dzeršanas ieteicams cilvēkiem ar dominējošu kapha došu,
  • pilnībā atturēties no ēšanas, bet lietot ūdeni, sulas, zāļu tējas ieteicams cilvēkiem ar dominējošām pitta un vata došām,
  • ja šādu gavēni grūti ievērot, labāk ir sevi nemocīt un ēst nedaudz, vēlams, – reizi dienā (launaga vai vakariņu laikā). Ieteicams pilnībā atteikties no graudaugiem un to izstrādājumiem, pupiņām un citiem pākšaugiem, medus, sinepēm, baklažāniem, riekstiem, sēnēm, piena produktiem, kukurūzas, asafetīdas, sezama, fenheļa, krustnagliņām, muskatrieksta, jūras sāls, vaniļas konfektēm, eļļām, kas spiestas no pupiņām, kafijas, tējas, cigaretēm, alkohola un no jebkādas neveģetāras pārtikas,
  • pārtikā var lietot: augļus, ūdeni, dārzeņus, sakņaugus (izņemot bietes).

Ieteicams arī izvairīties no gulēšanas dienas laikā. Nevajadzētu ieziesties ar eļļu, skūties, ieturēt maltīti svešā mājā, ēst no bronzas traukiem.

Būtiski ir saprast, ka gavēnis jau nav tikai atteikšanās no pārtikas. Lai gavēnis būtu sekmīgs, tam ir iepriekš jānoskaņojas un visas dienas garumā jācenšas turēt savu prātu tīru un skaidru. Ja tā nenotiek, ja dari neētiskas lietas, tu vienkārši dari sev pāri.

Gavēšana Ekadašī dienās samazina mūsu slikto darbību negatīvās sekas, mazina slikto karmu, tas noteikti palīdz mūsu garīgajai izaugsmei.

Ekadašī dienas ir nelabvēlīgas materiālām lietām, savukārt garīgā prakse šajā laikā dos īpašumu labumu: Ekadašī laikā ir vēlams skaitīt lūgšanas, dot ziedojumus, klausīties vai lasīt garīgus tekstus, meditēt.

Ekadašī dienas 2017. gadā

8. un 23. janvāris,
6.–7. un 22. februāris,
8. un 24. marts,
6.–7. un 22. aprīlis,
6. un 22. maijs,
5. un 20. jūnijs,
4. un 19.–20. jūlijs,
3. un 17.–18. augusts,
2. un 16. septembris,
1., 15. un 31. oktobris,
14. un 19.–20. novembris,
13. un 19. decembris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!