Kad paši ar attiecībām netiekam galā, gribas, lai "pareizo taciņu" norāda kāds neitrāls, puslīdz objektīvs un, vēlams, vieds cilvēks. Piemēram, šamanis. Jā, jā, tādus var sastapt arī šeit un tagad, un ar vienu no viņiem – Māri Pīlāci – šodien risinām sarunu par attiecībām un otrās pusītes meklējumiem.

– Kā tas ir šamaniskajā redzējumā – kā cilvēki atrod cits citu?

Gribi vai negribi, bet uz šīs zemes mēs esam nākuši mācīties un pilnveidoties. Apgūt unikālu pieredzi, kuru citur nav iespējams iegūt. Mēs paši esam izvēlējušies to, ko gribēsim apgūt, kādus pārbaudījumus izdzīvot un kādus cilvēkus satikt.

Jau iepriekš esam vienojušies ar citām dvēselēm par attiecībām savā dzīvē. Tie ir vecāki, bērni, draugi, mīļotie, sievas un vīri utt. Mēs burtiski esam kā informācijas raidītāji, kuri raida, ziņo un pievelk sev nepieciešamos cilvēkus! Tas notiek neapzināti.

Iedomājies, ka tavas dzīves skola veidojas no tūkstošiem aplokšņu. Katru savas dzīves mirkli tu ver vaļā jaunu aploksni un izlasi tajā rakstīto – savu jauno dzīves uzdevumu. Piemēram: "Tagad es mācīšos saredzēt cilvēku patieso būtību." Jau pavisam drīz tavā dzīvē ienāk cilvēks – kolēģis. Šis cilvēks ienāk ar spēcīgu, vētrainu un destruktīvu enerģiju tieši attiecībā pret tevi. Saprotami, ka tev radīsies pretestība un nevēlēšanās sazināties ar šo cilvēku. Bet mācību plāns ir stingrs. Dzīve piespēlē situācijas, kurās tu visu laiku esi kopā ar šo "vētraino" cilvēku. Kašķi, klačas, neapmierinātība caurvij tavu dzīvi. Līdz mirklim, kad nejauši tu viņu ieraugi kopā ar meitiņu. Tu redzi, cik rūpīgs un maigs viņš ir pret bērnu. Šajā mirklī sāk brukt pamati tavā viedoklī par šo cilvēku. Tu sāc saprast, ka viņš ir citāds. Ārpus darba viņš ir cits! Un te dzīve piespēlē darba komandējumu jums abiem uz pāris dienām. Darba lietas beidzas ar banketu, kur abi esat krietni "ierāvuši". Un kolēģis tev izstāsta savu sāpi – iepriekšējā darba un privātās dzīves traģēdiju.

Pirmdien darbā tu uz savu kolēģi nu jau raudzīsies ar pavisam citu skatu. Tev ik mirkli būs saprotams, kāpēc viņš tā rīkojas. Tu kļūsi par cilvēku, kurš viņu saprot. Ja būsi apguvis savu mācībstundu, tad noteikti vairs "neskatīsi vīru no cepures". Pretējā gadījumā nāksies šādus skolotājus satikt tik ilgi, kamēr mācība būs apgūta.

Agri vai vēlu tu sapratīsi, ka mēs visi nēsājam maskas un ka mums katram ir sava dzīves mācība, kuru tu noteikti negribētu piedzīvot. Vai ne? Tā mēs ikdienā satiekam viens otru – lai sāktu apgūt vai pabeigtu savu dzīves mācībstundu. No brīža, kad tavā dzīvē ienāks kāds sen neredzēts vai nepazīstams cilvēks, pavēro, kādu mācību viņš tev nes!

– Kad man būs nepieciešams satikt cilvēku, lai beidzot pabeigtu kādu "klasi", es viņu noteikti satikšu?

Tikai zini, ka viņš nāks nevis tad, kad tu gribi, bet tad, kad pienāks īstais brīdis, kad tu būsi gatava.

– Kāpēc mēs ik pa laikam secinām, ka esam attiecībās ar nepareizo cilvēku?

Daudziem rodas šāds secinājums. Būšu skarbs un teikšu – tu maldies. Viņš ir tavs spogulis. Acīmredzot, nepareizā esi tu pati! Esi aizgājusi tālu prom no savas patiesās būtības. Neeksistē nepareizie cilvēki. Ir tikai tavs vērtējums – esi vai neesi apguvusi savu mācību.

Tik ilgi, kamēr vien mēs pilnveidojamies, mums apkārt ir nepareizie cilvēku. Mirklī, kad esam mācību apguvuši, nepareizie cilvēki no mūsu dzīves pazūd vai arī paši sāk mainīties – pilnveidoties.

Redzi, cik tas ir vienkārši. Iedomājies, ka tu esi biroja darbiniece, kura atbildīgi pilda savus pienākumus, maksā nodokļus un saņem pelnītās atvaļinājuma dienas. Kādu dienu tev tiek nozīmēts palīgs, jo pati iepriekš minēji priekšniekam, ka netiec ar visu galā. Jaunais darbinieks savā būtībā izrādās mākslinieks. Radoša persona, kuru rāmī neieliksi. Palīdzības vietā tu sāc saņemt pārmetumus no kolēģiem par nepareizi sakārtotiem dokumentiem, nelaikā iesniegtām atskaitēm, kļūdām ik uz soļa. Darbā jaunais palīgs ierodas vēlāk un prom iet ātrāk. Pusdienpauzē nevis 15 minūtēs aprij maltīti, bet pilnvērtīgi to izbauda un apvieno ar veselīgu pastaigu svaigā gaisā stundas garumā. Jautājums – vai viņš ir nepareizs? Nē! Nepareiza esi tu. Viņš ir tavs spogulis.

Ups! Jūtu, ka kādam esmu uzkāpis uz sāpīgas vietas... Vārdu "nepareizs" šajā gadījumā izmantoju, lai tevi mazliet pakaitinātu. Tavs jaunais palīgs tev rāda, ka esi aizmirsusi par sevi. Vai tiešām darbs ir svarīgāks par veselību? Vai tiešām priekšnieks nāks uz mājām tevi aprūpēt, kad gulēsi, iztukšojusies un ar nervu sabrukumu? Vai priekšnieks apmaksās tavu ārstēšanos, kas nepieciešama, jo tu uz nervu pamata "rij kā cūka"? Tu esi aizmirsusi baudīt dzīvi! Jau rīt ej pusdienās tālāk no darba! Pastaigājies, izbaudi maltīti, tikai ievēro darba līguma nosacījumus attiecībā uz pusdienu laika ilgumu! Tu neesi robots, bet cilvēks. Izdari tik, cik tu vari. Neuzņemies citu atbildību. Saproti to, ka tavs palīgs tev māca baudīt dzīvi. Tiklīdz tu to spēsi izdarīt, palīgs kļūs atbildīgāks vai viņu patrieks no darba. Un tu būsi apguvusi savu mācībstundu.

– Tas pats ir arī ar otru pusīti, mīļoto cilvēku?

Tu tik ļoti vēlies būt kopā ar kādu. Bet vai esi aizdomājusies, ka līdz ar abpusēju vienošanos būt kopā tu piekrīti jaunas un ļoti nopietas mācībstundas (varbūt pat vesela kursa) apguvei? Mīlas un mīlestības ieskauta, tu sākotnēji nevari to saskatīt. Tikai tad, kad tavs mīļotais, būdams kopā ar tevi, uzvedīsies tieši tāpat, it kā būtu viens pats, atklāsies tava mācībstunda. Izrādīsies, ka daudzas lietas ir bijušas tikai teātris, izlikšanās. Tad tev radīsies sajūta, ka esi kopā ar nepareizo cilvēku.
Stop!

Tā nav. Viņš tev ir dots, lai tu apgūtu savu mācībstundu.

Tavs vīrs ir sievišķīgs? Nav problēmu! Sāc pati beidzot kļūt sievišķīga. Viņš neko negrib darīt? Kļūsti par viņa mūzu, iedvesmo!

Jau jūtu tavu neapmierinātību. Tikai mieru!

Kad būsi izdarījusi visu iespējamo no savas puses, tad – tici man – viņš vai nu sāks mainīties un kļūs par vīrieti... vai arī aizies savu ceļu. Tad tu varēsi droši pateikt, ka esi izdarījusi visu iespējamo un apguvusi savu mācību. Tu būsi sievišķīga sieviete, kura iedvesmos to vīrieti, kurš nāks pie tevis ar jaunu mācībstundu.

Tagad, ceru, ka piekritīsi, ka nav nepareizu cilvēku.

– Vai šamanis var kaut kā secināt – ir vai nav īstais cilvēks ģimenes veidošanai? Kā to var izdarīt, kā tas šamaniskajā praksē notiek?

Otrās pusītes meklējumi nereti mūs aizved pie astrologiem, zīlniekiem, šamaņiem. Katru reizi tiek uzdoti vieni un tie paši jautājumi – vai es ar viņu būšu kopā, vai viņš ir īstais ģimenes veidošanai? Atkarībā no tava konsultanta vai zintnieka prasmēm un darba stila, tu vari iegūt dažādas atbildes. Skaidrs ir viens – visdrīzāk, tu esi pārņemta ar attiecību un ģimenes jautājumu un nespēj redzēt situāciju ar skaidrām acīm. Tāpēc pareizi dari, ka jautā citiem.

Taču te ir viena fundamentāla lieta – kādu mācībstundu tu gribi apgūt. Iet vieglāko ceļu vai grūtāko – kalt dzelzi un izkalt vieduma zobenu?

Lūdzu, saproti pašu būtiskāko – ja svarīgs ir kļuvis attiecību vai ģimenes jautājums, tad zini, ka no šīs mācībstundas tu neizbēgsi. Piemēram, šamanis var redzēt un sajust attiecību potenciālu, iespējamo risinājumu un attīstības gaitu. Viņš tev piedāvās vielu pārdomām un iespēju telpu. Gala lēmums būs jāpieņem pašai. Šamanis tev var palīdzēt ieraudzīt situāciju skaidrāk, saprotamāk un reālāk, nekā tu redzi šobrīd, mīlas ieskauta. Lai ko tev teiks šamanis, tu būsi tā, kura izlems, kā tālāk rīkoties. Tu būsi tā, kas pieņems lēmumu – iet vieglāko vai smagāko ceļu.

Uzticies savai sirdsbalsij, savam augstākajam Es. Jo tikai tas zina, kā būs. Sajūti sevi, savu augstāko Es. Saklausi, ko tas grib tev vēstīt. Nomet emocijas, sapņus un vēlmes. Ļaujies tīrai informācijas plūsmai no sava pirmsākuma. Tas dos tev spēku veikt izvēli, pa kuru ceļu iet.

– Zinu cilvēkus, kuri izmisīgi cenšas tikt pie otras pusītes, ģimenes. Bet nekas nesanāk, nekas nepalīdz...

Palīdzētu tikai viens – spēja uzklausīt savu augstāko Es. Un tas nepārprotami vēsta, ka šobrīd ģimene nav prioritāte! Tev tagad jāpaveic kaut kas daudz svarīgāks. Un vēlāk kā balvu tu saņemsi attiecības un ģimeni. Bet iespējams arī, ka nekad, jo varbūt tava dzīves misija nav ģimene un bērni, bet kaut kas cits. Kas? Droši pajautā savam augstākajam Es!

Un nemēģini gribēt to pašu, kas ir kaimiņam vai labākajai draudzenei.

– Kad tu vadi kāzas – vai ir gadījies redzēt, ka šie divi ilgi neies līdzās? Vai – tieši pretēji – tas nu reiz ir uz mūžu?

Man kā kāzu vadītājam ir bieži sanācis justies neparasti. Reizēm jūtu patiesu mīlestību, reizēm darījumu jeb vienošanos. Reizēm jūtu nemieru sevī, kuru ne vienmēr māku iztulkot.

To, ka pāris ilgi kopā nedzīvos, es nekad neesmu jutis. Drīzāk esmu sajutis, ka dzīve nesīs daudz pārbaudījumu, un to, ka abiem nebūs viegli. Vadot kāzas, man nav bijusi interese un vajadzība apzināti sajust attiecību nākotni. Drīzāk tās ir manas maņas, kas šādu informāciju man piegādā.
Savu kāzu vadītāja arodu es uztveru daļēji kā šamanisku praksi. Jo esmu pašā centrā notikumam, kurš izmaina daudzu cilvēku dzīves, un mirklim, kad cilvēki apzināti vai neapzināt izvēlas savas jaunās mācībstundas. Parasti es jaunajiem radu enerģētisku telpu, kas būtu viņu sakrālā vieta Visumā, kur sevi pilnveidot. Telpu, kurā viņi spēj skaidri redzēt, domāt un just. Būt apzinātiem, būt šeit un tagad, sajust vienam otru un pieņemt tādus, kādi viņi ir. Telpu kā vietu, kur viņi apzinās savu mācībstundu un godam to apgūst – viegli un rotaļīgi.

Tālākais ir viņu pašu izvēle. Un galu galā arī kāzas un kopā dzīvošana ir mūsu kārtējā mācībstunda. Reizēm tā ir īsa un sāpīga, reizēm ilgstoša un baudpilna. Katram sava un neatkārtojama. Ir svarīgi apzināti pieņemt lēmumu, ka gribi apgūt jaunu pieredzi. Tad ceļš būs neizsakāmi vieglāk ejams.

– Ko darīt vientuļai dvēselei, kura meklē savu otro pusīti? Ko ieteiktu tu kā šamanis un tu kā mūzikas terapeits? Un tu kā vienkārši cilvēks?

Šim jautājumam nav vienas atbildes. Pastāv iespēja, ka dvēselīte kādreiz ir tikusi sāpināta. Iespējams, vairākkārt. Tāpēc jaunām attiecībām ir grūti atvērties. Pārējie to jūt un nenāk klāt! Jo tu taču esi kā gramofons, kas pilnā skaļumā apkārtējiem saka – mani agrāk sāpināja, un jaunas attiecības es negribu.

Šajā gadījumā būtu nepieciešams rast savu iekšējo spēku, to stiprināt un virzīt praktiskā realizācijā. Te ļoti labi varētu palīdzēt gan holodinamika, gan Helingera metode.

No citas puses, iespējams, tev ir citi uzdevumi dzīvē, kas jāpaveic. Un prāts ir tas, kas ģenerē nepārtrauktās domas par vēlmi būt ar kādu kopā. Bet varbūt vislabāk tev ir būt kopā pašai ar sevi. Tas ir ļoti grūti – iemācīties būt ar sevi un tikai. Šī ir viena no visgrūtākajām mācībstundām – iemīlēt sevi un būt tikai un vienīgi ar sevi. Lai to apgūtu, ir nepieciešams iemācīties atslēgt prātu, rast kontaktu ar savu augstāko Es un iegrimt dziļā mierā un klusumā... sadzirdēt sevi!

Skaņas terapijā es palīdzu rast šo mieru un klusumu. Čakrafona dziedinošās skaņas palīdz savienot ķermeni, dvēseli un garu. Tas ir sākums sevis sadzirdēšanai. Iemīli un sadzirdi sevi. Tad tev nekad nebūs jābūt vientuļai.

– Vai ir iespējams kaut kā nokļūt dvēseļu pasaulē un darīt zināmu manai otrajai pusītei, ka es viņu gaidu? Pateikt, kur lai mani meklē? Vai uzzināt, kur lai es to meklēju?

Nē, nē nē!

Otrā pusīte nav jāmeklē. Viņa pati atradīs tevi. Viņa jau zina, ka tu viņu gaidi! Kad tu būsi gatava satikt viņu, tad tas arī notiks. Tu nevari kaut ko darīt otra dēļ. Tev ir jādara sevis dēļ!

Un tas, ko tu vari darīt, ir doties, piemēram, šamaniskā ceļojumā un satikt savas dvēseles daļas un tās atkal apvienot. Tu vari satikt savu augstāko Es un sākt ar to runāt, un tajā klausīties.

Ir ļoti svarīgi izprast, sakārtot un iemīlēt sevi. Arī šajā gadījumā veiksmīgi var izmanto šamaniskās prakses, holodinamiku un Helingera metodi.

Tikai tad, kad tu būsi piepildīta ar mīlestību un rūpēm par sevi, kad vissvarīgākais cilvēks uz šīs pasaules būsi tu pati, – tad nāks tava otrā pusīte.

Un tagad aizver acis uz mirkli un iedomājies, cik dievišķīga ir tā sajūta, kad tu otram vari dot savu mīlestību, kas nāk no cilvēka, kurš ir piepildīts ar mīlestību un savienojis savu ķermeni, dvēseli un garu. Nevis dot ilgas un vientulību, kas radušās, aizmirstot par sevi un meklējot mīlestību kaut kur citur, nevis sevī.

Iemācies uz mirkli pazust no pasaules burzmas un prāta. Ieklausies savā dvēselē. Aizmirsti par vajadzībām un vēlmēm. Iemācies ieraudzīt un sajust to, kas tev ir tik ļoti nepieciešams. Piepildi un mīli sevi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!