Foto: Shutterstock

Klāt ir skolēnu ilgi gaidītais vasaras brīvlaiks, kad laiski var izbaudīt siltās dienas bez agriem rītiem un mācību rīkiem. Atpūta ir svarīga, bet, lai trīs mēneši netiktu palaisti vējā, jauniešu motivācijas programma "MOT" piedāvā septiņas idejas, kā kvalitatīvi un interesanti aizpildīt laiku. Tās noteikti ir vērts realizēt, jo garlaicīgi nebūs!

Lai būtu, ko darīt gan lietainās, gan saulainās dienās, "MOT" iesaka izdekorēt divas burciņas, uz vienas uzrakstot "lietainās dienas" un uz otras "saulainās dienās", no tām varēs izvilkt idejas, lai kliedētu garlaicību. Vari izmantot šeit piedāvātās idejas, kā arī izdomāt pats.

Saruna ar sevi

Kā pirmā radošā aktivitāte tiek ieteikta vēstules rakstīšana sev. Vēstulē var aprakstīt visas jaukās un siltās atmiņas no pavadītā mācību gada, tādu noteikti ir daudz. Šajā vēstulē var atzīmēt dažādus savus mērķus un sapņus, ko vēlētos piepildīt tuvākajā laikā. Tad šo vēstuli vajag paslēpt un pārlasīt pēc pusgada, varbūt jau dažus no sapņiem varēs nosvītrot kā piepildītus.

Nebaidies sapņot

Ja cilvēks, ko ļoti vēlas un domā labas domas, tad sapņi var piepildīties. Lai palīdzētu tam notikt, jāķeras klāt pie otrā ieteikuma, foto kolāžas izveides. Var atlasīt dažādas fotogrāfijas ar saviem sapņiem vai vienkārši fotogrāfijas, kuras atgādina par labām un priecīgām atmiņām. Tas liks ik dienu domāt labās domas un smaidīt.

Ieliec pamatus jaunai valodai

Valodu zināšanas nekad dzīvē nebūs liekas. Ja ir sapnis iemācīties kādu valodu, tad kāpēc nesākt to darīt pašmācības ceļā? Nav nepieciešamas stundām ilgas galvas lauzīšanas pie grāmatām, pietiks, ja katru dienu iemācies tikai piecus vārdus, vasaras beigās, vārdu krājums būs izaudzis līdz 500 vārdiem. Katra mēneša beigās var nospraust sev mērķi un mēģināt pastāstīt par sevi, par savu ģimeni, pilsētu, kurā dzīvo vai aprakstīt savas mājas. Tas ir vienkārši, jo mūsdienās nav jāpērk dārgas grāmatas, šai aktivitātei pietiks ar kādu valodas aplikāciju, kuru var lejuplādēt telefonā.

Skapja tīrīšana

Šī var šķist garlaicīga nodarbe, bet atbrīvošanās no liekā nāks tikai par labu. Izšķiro savu apģērbu, apavus un aksesuārus, palūdz saviem draugiem izdarīt to pašu un tad varat izveidot kopīgu ballīti, kurā meklējat jaunus saimniekus savām lietām. Drēbes, kuras paliek pāri, var nodot labdarībai.

Paša audzēti garšaugi

Šai nodarbei vajadzēs pacietību, bet gala rezultāts ļaus ar sevi lepoties. Nepieciešamas parastas stikla burciņas, zeme, ūdens un, protams, sēklas, kuras vēlies izaudzēt. Pirms stādīšanas burciņas var aplīmēt ar pērlītēm, izkrāsot vai kā savādāk padarīt tās interesantākas. Šī ideja nodarbinās ilgtermiņā, jo ikdienas būs, jārūpējas par jaunajiem stādiņiem.

Ziemas krājumu veidošana

Saprotams, ka vasarā ziema ir kā aiz kalniem un par to pat nevēlamies domāt, bet būtu grēks laist garām tos daudzos labumus, ko mums piedāvā vasaras sezona. Salasi savas mīļākās ogas un uztaisi ievārījumu, izkaltē ābolu šķēlītes, ko likt uz kārā zoba skolas starpbrīžos, sasaldē ogas un paša izaudzētos garšaugus, salasi un izkaltē tējas.

Paša gatavots saldējums

Karstajās vasaras dienās labākais glābiņš un našķis, protams, ir saldējums. Veikalā to nopirkt ir vienkārši un ātri, bet pagatavot pašam savu, noteikti varētu būt lielisks piedzīvojums, turklāt vari izpatikt savām vēlmēm un taisīt to ar visdažādākajām garšām un piedevām.

Te atradīsi vienkāršu saldējuma recepti, kura pagatavošanai nepieciešamas vien trīs sastāvdaļas.

Šīs ir tikai dažas no visām idejām, ko vari izmantot un likt burciņās, kuras glābs no garlaicības.

Motivācijas programmā "MOT" iesaistītie jaunieši noteikti iesaka arī iet pārgājienā ar teltīm un izbaudīt zvaigžņotas debesis, pārveidot vecos džinsus par somiņu vai šortiem, ar draugiem vai ģimeni organizēt galda spēļu vakarus dabā, izlasīt vēlreiz savu mīļāko grāmatu, izcept kādu svarīgu kūku no pieejamiem augļiem un ogām un noteikti arī sportot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!