Mūsdienās teju visiem ir pazīstams vārds "ezotērika". Tas lielākoties saistās ar cilvēkiem, kurus dēvē par dziedniekiem, magiem, gaišreģiem, pareģiem, astrologiem un tamlīdzīgi. Rietumos ezotērika tiek atdalīta no kādām konkrētām reliģiskām organizācijām.

Kas tad īsti ir ezotērika?

Manā skatījumā ezotērika ir plaša spektra mācības, kuras balstās uz kādu konkrētu ideoloģiju, filozofiju un šo abu aspektu apvienojums kādā radošā rīcībā.

Izceļot vairākus ezotērikas aspektus, kuri plašāk tiek pasaulē pielietoti, un neiekrītot apātiskā un aklā ticībā vai daudzkārt raksturīgā cilvēku rīcībā, kura aprakstāma ar vārdu fanātisms, ezotēriku mēs varam atrast, ieraudzīt un baudīt visur.

Par spīti tam, ka daudzas rietumu reliģijas citas filozofiskas mācības, dažāda veida zināšanas vārdošanā un dažādu ezotērikas elementu izmantošanu ikdienā noliedz un pat pasniedz to kā kaut ko sliktu, dažādi ezotērikas virzieni turpina attīstīties.

Pilnīgi droši varu teikt un pat apgalvot, ka mēs katrs izmantojam kādu ezotērisku darbību vai elementu savā ikdienas dzīvē.
Juris Brants

Paskatīsimies uz reliģiju noraidošās attieksmes kontekstu skaidrāk.

Ko pastāvīgi izmanto teju visas reliģijas?

Ikonoloģija – svēto cilvēku attēli un iluzoro tēlu attēli, enģeļu un citas dievību – dusmīgo un līdzcietīgo.

Vīraks kā dūmu elements tiek izmantots faktiski visās reliģijās, tāpat kā dažādu veidu sveces, ūdens un arī vīns (alkohols).

Ēteriskās eļļas arī tiek izmantotas teju visās reliģijās.

Akmeņi, sākot no parastām granīta plāksnēm līdz pusdārgakmeņiem un dārgakmeņiem, metāli, sākot no vara, sudraba un beidzot ar tīru zeltu.

Simbolisms, svētie simboli krusti dažādos veidos un ne tikai kursti, bet pilnīgi dabas elementu simboli – zemes, uguns, ūdens elementi un arī dažādi dzīvnieki – aitas, zivis utt.

Zvaigznāju izmantošana, kura tiek pasniegta kā astronomija no austrumu reliģijām, bet rietumos (kristietībā) tiek noliegta, neskatoties uz to, ka Pestītājs dzimšanas vietu, dienu un laiku aprēķināja, balstoties uz kādu konkrētu zvaigzni.

Asinis. Lai cik bēdīgi būtu to atzīt, uz asinīm un kariem ir būvētas reliģijas, kā arī svēto asinis izmantotas dažādos rituālos un viņu mirstīgās atliekas tai skaitā, kā arī citi elementi – no svēto cilvēku savulaik lietotajiem priekšmetiem līdz pat viņu ķermeņu daļām.

Ja paskatāmies no skaidrā viedokļa, tad varam pat apgalvot, ka mūsdienās pastāvošo reliģiju kopēji ir vislielākie ezotēriķi, apmācīti noteiktās zināšanās un rituālos, kas ir maģija. Tā sākas no vārdošanas, kuru mēs pazīstam kā lūgšanas, un beidzas ar visa augstāk minētā izmantošanu.

Budismā ir vesels novirziens, kuru sauc par ezotērisko budismu, bet pārējās daudzās budisma novirzienu tradīcijas pasniedz šīs zināšanas kā filozofiju un mācību, vienlaikus noliedzot tautas dziedniecību un arī ezotērisko izpausmi. Ir skaidri redzams, ka tās ir reliģiskās pretrunas, lai varētu masveidā manipulēt ar cilvēku.

Savukārt cilvēks ar skaidru skatu, zinot augstāk minēto, var no reliģijām daudz ko iemācīties. Tapēc mēs droši varētu teikt – nav ļaunuma bez labuma. Reliģija ir kā svētais ūdens un inde vienlaikus.

Ezotērika un reliģija ir divas neatdalāmas lietas, tās vienmēr ir bijušas saistītas. Reliģiozi cilvēki, protams, to noliedz un daudzi skolotāji arī, lai gan pēc savas būtības tam nav lielas nozīmes, jo katrs mēs izvēlamies to, kas mums vairāk patīk, interesē un no kā mēs sev kaut ko iegūstam. Pasaules lielākā mācība cilvēkiem noteikti būtu – iemācīties skatīties skaidri uz pastāvošām lietām un nebūt naidā ar tām.

Personīgi es savā dzīvē esmu daudz ko mācījies tieši no reliģiskām organizācijām (un arī nereliģiskām, kuras uztur dažādas tradīcijas, vienlaikus ietverot daudzus tā sauktos ezotēriskos novirzienus). Pilnīgi droši varu teikt un pat apgalvot, ka mēs katrs izmantojam kādu ezotērisku darbību vai elementu savā ikdienas dzīvē.

Par to, kā uztvert ezotēriku, kā mēs varētu ko saprast vairāk, mēs varēsim iemācīties plašāk praktiskās dziedniecības 15 nedēļu mācībās, kur mēs burtiski pieskarimies maģijai, tās izpausmēm, ezotēriskai dziedniecībai un daudzām citām lietām. Mēs iemācīsimies skatīties mazliet plašāk, mazliet skaidrāk un bez reliģiskiem aprobežojumiem un vienlaikus reliģiskiem vai ezotēriskiem noliegumiem, vai abpusēju neapmierinātības celšanu. Racionāls un objektīvs skaidrais skats cilvēkā sākas tad, kad beidzas emocionalitāte un vienpusējs vērtējums.

Vairāk par tiešsaistes vebināriem vari uzzināt "Esi vesels" veselības telpas lapā feisbukā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!