Foto: Shutterstock
Zāļu spilventiņus var izmantot gan miega uzlabošanai un harmonizēšanai, gan relaksācijai, gan telpu un drēbju aromatizēšanai. Kas jāņem vērā, tos izgatavojot, "Dzīvesziņas Gadagrāmatā" stāsta fitoterapeite, bioenerģētikas un astromedicīnas speciāliste Gundega Purmale.

Spilventiņus un matracīšus dažādiem nolūkiem var izgatavot no visdažādākajām zālēm, bet jāņem vērā, ka der tikai tie augi, kas aug savvaļā, – mākslīgi audzēti neder nekam!

Pretēji izplatītam viedoklim, uz zāļu spilventiņiem nevajag gulēt, bet gan likt sev blakus, lai varam tos pataustīt un pačabināt, jo mums ir vajadzīgas augis esošās ēteriskās eļļas – tās izgarojot dod efektu. Guļot virsū šiem spilventiņiem, mēs piesūcinām tos ar sviedriem un šo efektu nomācam. Vienīgie, uz kuriem drīkst gulēt, ir griķi un papardes!

Veidojot spilventiņus, īpaši bērniem, jāpārliecinās, vai bērns nav alerģisks. Jāuzmanās ar apiņiem, lavandu, salviju, jo tie ir stiprie augi ar spēcīgu izgarojumu, kas var radīt saindēšanos.

Spilventiņam nav jābūt lielam – pietiks ar aptuveni 15x15 centimetru izmēra darinājumu. Ja augu nav daudz un spilventiņam nepietiek, var aizlikt kaut vienu aiz spilvendrānas, bet arī – ne tieši zem galvas! Bērnam, piemēram, vīgriezi var piekārt pāris sprīžus virs galvas, un ar to arī pietiks.

Jāņem vērā, ka augi ātri izgaro, jo tiem nepatīk, ka tos ņurca, tādēļ zāļu pildījumu ieteicams mainīt ik pēc 14 dienām.

Gatavojot spilventiņus vai matracīšus maziem bērniem, jāpievērš uzmanību apvalka materiāla kvalitātei. Ieteicams izmantot linu vai dabisko zīdu, jo tīras kokvilnas jau mums nav, tai ir klāt sintētiskā šķiedra. Citi audumi dod savu enerģētiku klāt, un tad tas vairs nav tas!

Kam noderēs zāļu spilventiņi?


Matracīši nepieciešami artrīta un reimatisma slimniekiem, kā arī ļoti alerģiskiem bērniem ar dermatītu. Arī šajos gadījumos spēkā ir nosacījums: ja cilvēks guļ uz šāda matracīša, jāņem vērā, ka galva nekādā gadījumā nedrīkst atrasties uz tā!

Runājot par konkrētiem augiem, jāapzinās, ka nav universālu līdzekļu, jāskatās, kas der konkrētam cilvēkam, – vai nav alerģijas, kāds ir asinsspiediens un tamlīdzīgi. Augus vajadzētu vākt ne tuvāk kā 400–500 metrus no mājas un tikai laukos. Fitoterapeite Gundega novērojusi: kādi augi pirmie pavasarī nāk, tie arī būs šajā gadā visnoderīgājie.

Miegam fitoterapeite iesaka timiānu, lavandu, salviju, raudeni, rozmarīnu, vīgriezi, apiņus, līdz Jāņiem plūktās bērzu lapas, kalmju saknes, kumelītes. Ja no tā visa neko nevar dabūt, derēs arī siena smalkumi, kurā ir viss kas, – tos var likt arī matracīšos, arī alerģiskiem bērniem.

Savukārt, ja – tieši otrādi – vajadzīgs enerģijas pieplūdums vai ja rītos grūti pamosties, var sagatavot sev mundruma spilventiņus, kurus glabā blakus gultai skapītī – tā, lai pa nakti to aromāts nebūtu jūtams –, bet no rīta tos izņem un kādu brīdi mīļi pabužina. Ļoti labi uzmundrinās spilventiņi no rozmarīna, bazilika, citrona miziņām, izopa un citiem atsvaidzinoši tonizējošiem augiem.

Maziem bēbīšiem var ielikt gultiņā arī nelielu kumelīšu spilventiņu, tas nomierinās un arī iepriecinās bēbīti. Spilventiņš ar majorānu labi noderēs trīs mēnešus veciem bērniņiem pret kolikām, lietojot to kā sauso kompresi. Tādu izmanto ne vairāk kā 15 reizes, tad spilventiņa sastāvs jāmaina.

Lielākiem bērniņiem var pašiem ļaut norādīt, kuri augi viņiem pēc smaržas vai kā citādi šķiet vispatīkamākie, jo bērniņi intuitīvi jūt, kas viņiem nepieciešams. Bieži vien viņiem patiks spilventiņi ar citronzāles un lavandu maisījumu, kā arī majorāna un apelsīnu ziediņu maisījumu. Ties nomierinās un atslābinās.

Nogurušām, sakairinātām acīm var lietot speciālus garenus spilventiņus, kurus izgatavo tā, lai var uzlikt uz abām acīm vienlaikus. Tos atslābinoties patur apmēram 10 minūtes. Šos spilventiņus vislabāk pildīt ar linsēklām un bioloģiskiem augiem, piemēram, lavandu un kumelīti, bet var izmantot arī augus vienu pašus.

Kurus augus izmanto spilventiņos?


Lavandas spilventiņi iedarbojas uz cilvēku nomierinoši un attīroši, mazina nervozitāti un depresiju, kā arī galvassāpes, reiboņus un baiļu sajūtu, ar savu patīkamo aromātu veicina vieglu iemigšanu. Mazus lavandas spilventiņus var kārt arī skapī, likt gultasveļas vai zeķu atvilknē vai pat ielikt kurpēs, lai kliedētu un mazinātu nepatīkamo aromātu. Ļoti sentimentāliem cilvēkiem ar lavandas spilventiņiem jābūt uzmanīgiem, jo tie var izsaukt drūmu noskaņojumu, savukārt enerģiskiem un aktīviem cilvēkiem īpaši iesaka lavandas aromāta terapiju, jo tā harmonizē, noņem stresu un nomierina garu. Lavandas spilventiņus nav ieteicams jaukt kopā ar citiem augiem, jo lavanda ir ļoti individuāls augs! Vienīgā ieteicamā kombinācija ir ar kumelīti.

Rozmarīns ir tonizējošs, dod sildošu un uzmundrinošu efektu, tas īpaši ieteicams cilvēkiem ar zemu asinsspiedienu, kam bieži salst vai ir hroniski vājuma brīži. Rozmarīna spilventiņi noņem galvas sāpes, saspringumu un spazmas. Rozmarīns tiekt lietots aizsardzībai – zem spilvena nolikts spilventiņš ar rozmarīnu atvaira ļaunus sapņus, to var karināt arī verandā un pie durvīm, lai atvairītu zagļus, vai durvju starpā, lai notiek enerģijas apmaiņa.

Rožu spilventiņi atslābina, nomierina satrauktu garu, veicina vieglāku skatu uz dzīvi un esošām situācijām. Rozēm ir afrodizējošas īpašības, tās atraisa sievietēs sievišķo enerģiju, tādējādi palīdzot sevi izprast un apzināties. Tām ir arī atslābinoša, dziedējoša, iekaisumus mazinoša iedarbība. Kombinācijā ar kliņģerīšu ziedlapiņām roze veicina mierīgu miegu. Vēl spilventiņam var pievienot arī sasmalcinātu vaniļas pāksti, kas dos jauku mājīguma un drošības sajūtu.

Jasmīns tiek pieskaitīts maģiskiem augiem. To ieteicams izmantot mīlas maisiņos, jo tam ir afrodizējošas īpašības. Jasmīnu lieto, lai pievilinātu garīgo mīlestību un uzveiktu frigiditāti. Ja nēsā sev līdzi mazu jasmīna spilventiņu, tas pievilinot naudu. Ja to ieliek guļamistabā, tas veicina pravietiskus sapņus, tomēr tas nav ieteicams cilvēkiem ar miega traucējumiem, jo kairina un aktivizē nervu sistēmu. Jāņem gan vērā, ka mums Latvijā īsto jasmīnu faktiski nemaz nav!

Citronzālei ir nomierinošas, sāpes mazinošas un antibakteriālas īpašības. Tā veicina apetīti un palīdz kuņģa un zarnu saslimšanu gadījumos. Citronzālei ir insektu atbaidoša iedarbība. To izmanto arī tonizēšanai.

Vībotne ir viens no nepelnīti aizmirstajiem seno latviešu maģiskajiem augiem. Vībotnes galotnītes bez ziediņiem noderēs kuņģim, enerģijas apmaiņai, gremošanai, pret grūtsirdību un ļaunu aci. Tās veicina arī interesantus sapņus.

Kalme ir nomierinoša un dezinficējoša, atvieglo klepu, stiprina dzimumtieksmi, uzlabo atmiņu, redzi, dzirdi.

Pelargonijas aromāts nomierina nervu sistēmu, palīdz atbrīvoties no nakts murgiem un bezmiega.

Sarkanais āboliņš noderēs sirsniņai.

Paparde var palīdzēt pret blusām, tā ir patīkama, bet nav īpaši ārstējoša, jo ir tam par vāju. Noder pie reimatisma un podagras.

Raspodiņš – urīnizvadceļu un nieru sistēmai, sievietei regulē menstruālo sistēmu un ir attīrošais.

Kumelīte ir antiseptiska, tā attīra, izdzen ārā slikto, šo augu labi lietot pie noskauduma.

Balta panātre ir sievu zāle, kas regulē menstruālo ciklu un veicina gremošanu. Tikai jāatceras, ka jālieto tikai paši ziediņi, bez auga zaļajām daļām.

Rudzupuķe ir acu zāle, der pie krūšu vainām un mastītiem.

Visiem, it īpaši tālbraucējiem šoferiem, fitoterapeite iesaka sēdēt uz griķu spilventiņiem, jo tie, pirmkārt, paglābj no hemoroīdiem, otrkārt, mēs uz tiem varam "dīdīties". Griķu eļļas nomierina arī mugurkaulu. Un šeit derēs jebkuri veikalā pirktie griķi, kurus uzsilda uz pannas un saber spilvendrānā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!