Foto: Shutterstock
Saules stāvokļu galējās robežas ir vasaras un ziemas saulgrieži, bet Navaratri ir laiks tieši pa vidu. Tas ir laiks, kad daba ir līdzsvarā, un meditācija mums palīdz līdzsvarot sevi jo īpaši spēcīgi. Šie senie vēdiskie svētki tiek svinēti divas reizes gadā. Čaitra Navaratri (Vasant Navaratri) svin martā–aprīlī, savukārt septembrī–oktobrī svin Maha Navaratri (Šarad Navaratri). Šogad tā sākums ir 21. septembris, kulminācija (Maha Navami) ir 29. septembris.

Nosaukums "Navaratri" sastāv no vārdiem "nava" (deviņi) un "ratri" (naktis). Vārds "maha" nozīmē "lielais". Navaratri galvenais motīvs ir labā uzvara pār ļauno, tā ir prāta attīrīšana, ego mazināšana, tiekšanās uz dievišķo.

Maha Navaratri laikā tiek piesaistīta dievišķās mātes Durgas enerģija. Durga ir sākotnējā sievišķā enerģija, Visuma māte, viņa sargā pasauli un uztur visu dzīvo. Durga var izpausties daudzās formās – gan kā Parvati, gan kā Gauri, gan Lalita, Lakšmi, Sarasvati, Kali u.c., ietverot sevī gan sievišķīgas, maigās, labsirdīgās, gan arī iznīcinošās formas.

Šakti jeb Durga ir visaugstākās sievišķās dievības iemiesojums, kurš var izpausties deviņos dažādos aspektos, un Navaratri svētki ir veltīti šo deviņu aspektu pielūgsmei.

Šie deviņi aspekti ir:

  1. spēks, drosme, savaldība (Šailaputri)
  2. savas patiesās dabas atzīšana (Brahmačarini)
  3. modrība (Čandraganta)
  4. jaunrade (Kušmanda)
  5. iemaņas, nevainība, drosme, līdzjūtība (Skandamata)
  6. veselīgas attiecības (Katjajani)
  7. dinamisms, ko iegūst ar dziļu relaksāciju (Kālaratri)
  8. gudrība (Maha Gauri)
  9. pilnība un apgaismība (Sidhidatra)

Katram aspektam tiek veltīta viena diena. Svētku kulminācija ir desmitajā dienā (Vidžāja dašami).

Ko darīt Navaratri laikā?

Navratri ir ļoti masveidīgs, krāsains festivāls. Tas asociējas arī ar klusumu, meditāciju, mantru skaitīšanu. Navratri laikā daba ir līdzsvarā, līdz ar to meditācija šajā laikā līdzsvaro mūsu ķermeni un prātu jo īpaši spēcīgi. Ja tu meditē deviņas Navratri dienas, tad pozitīva ietekme būs jūtama ilgu laiku. Mantru skaitīšana Navratri laikā palīdz daudz efektīvāk ieiet meditatīvā stāvoklī. Tas mūs atjauno un sniedz enerģiju vairākiem mēnešiem.

Navratri ir laiks, kad mēs varam kaut ko pārstartēt mūsu dzīvēs. Vidžāja Dashami (30. septembris) ir laiks, kad var sākt jaunas lietas. Šī diena simbolizē dievišķā uzvaru pār dēmonisko, katra atsevišķa cilvēka uzvaru pār savu iekšējo tumsu. Šivaītu tradīcijā tā ir Durgas uzvara pār Mahišasūru, vaišnavu tradīcijā tā ir dieva Rāma uzvara pār dēmonu Ravana.

Navaratri laikā vēlams atpūtināt prātu un ķermeni. Navaratri ir gara atpūtas laiks katrā no mums. Mēs atslēdzam pēc iespējas visas maņu darbības (ēšanu, runāšanu, skatīšanos, taustīšanu, klausīšanu, ostīšanu) un tādā veidā atpūšamies. Šī atslēgšanās no maņu darbībām ļauj nokļūt tuvāk pašiem sev un līdz ar to kļūst par svētlaimes, prieka un entuazisma avotu.

Atceries savu izcelsmi. Navaratri dod iespēju pāriet no smagās materiālās pasaules uz smalko garīgo pasauli. Vienkārši atsakies uz kādu laiku no savām ikdienas darbībām un pievērsies pats sev. Domā par savu izcelsmi, kas tu esi, no kurienes tu nāc... Vienkārši atpūties Dievišķajā mīlestībā.

Tici. Mēs esam saistīti ar šo Visumu, ar spēku kas to radīja. Šis spēks ir piepildīts ar mīlestību. Visa radība ir pildīta ar mīlestību. Navaratri ir laiks, kad tu vari sajust to, ka esi mīlēts, un kad tu vari atpūsties šajā sajūtā. Kad tu to sajūti, tu kļūsti spēcīgāks, gudrāks, atjaunots, harmoniskāks.

Ceļs uz garīgo pasauli, ceļš pašam pie sevis iet caur klusumu, gavēšanu, mantru skaitīšanu, meditāciju.

Gavēšanai Navaratri laikā ir vairākas nozīmes:

Attīra prātu. Mūsu ķermenis un prāts ir ļoti cieši saistīti. Ja mēs attīrām ķermeni, piemēram ar badošanos, tad mēs attīrām arī prātu.

Gavēnis Navaratri laikā attīra ķermeni un padara to stiprāku. Neliela badošanās izmaina mūsu ķermeņa ķīmisko sastāvu. Attīrīts prāts kļūst kluss un mierīgs.

Attīra ķermeni. Gavēšanas laikā mēs atslogojam gremošanas sistēmu, izvadam no ķermeņa tur uzkrājušos toksīnus.

Dod enerģiju. Kā apgalvo Ājurvēda, badošanās palielina mūsu gremošanas uguni, kura sadedzina letarģiju, trulumu, ko izsauc pārlieku liela ēšana. Mēs katrs noteikti esam pamanījuši, ka neliels izsalkums liek kustēties, darīt kaut ko.

Pielāgo pārmaiņām. Gavēšana palīdz ķermenim piemēroties sezonālajām pārmaiņām.

Veido pašapziņu. Gavēšana palīdz garīgajam meklētājam attīstīt paškontroli, disciplīnu un pašapaziņu.

Veselīgas dzīves likums ir: neko ne par maz un ne par daudz. Viss jādara ar mēru, gan darbs, gan spēles, gan ēšana, gan badošanās

Veidi, kā ieturēt gavēni Navaratri laikā:

1.–3. diena: ievēro augļu diētu. Saldi augļi (āboli, banani, papaja, arbūzs, vīnogas). Vai arī sulas, piemēram, amla, ķirbis, arī koksriekstu ūdens.

4.–6. diena: viena ēdienreize dienā, ievērojot tradicionālo Navaratri diētu (skat. zemāk), augļu sulas, paniņas, piens.

7.–9. diena: tradicionāla Navaratri diēta.

Ieteicams apvienot gavēni ar vieglām jogas asanām (stiepšanos, pagriezieniem, pieliekšanos). Tās detoksikācijas procesu padara efektīvāku. Nepieciešamības gadījumā vēlams konsultēties ar ārstu.

Tradicionālā Navaratri diēta nomierinās mūsu gremošanas uguni. Parasti tajā iekļauti:

  • griķi
  • kartupeļi
  • gurķi
  • ūdens kastaņu milti,
  • saldie kartupeļi,
  • gī sviests, piens (ieteicams, attaukots), paniņas, panieris, biezpiens
  • jogurts, zemesrieksti,
  • ķirbis, kaltēti augļi, augļi, medus,
  • kokosriekstu ūdens, kokosriekstu piens, sulas, veģetāras zupas,
  • augļu saļāti ar papaiju, bumbieriem, āboliem.

Lieto akmens sāli, kumīnu, zaļo kardamonu kanēli, ingveru, citronu, zaļo čili, adžvainu, koriandru, mango pulveri. Ēdienus pagatavo ar vārīšanas, tvaicēšanas, grilēšanas metodēm. Ievēro stingri veģetāru diētu. Pirmās piecas dienas izvairies no graudiem.

Nelieto ceptu ēdienu; izvairies no sīpoliem un ķiplokiem, lēcām, kurkumas, alkohola, olām, kūpinājumiem, kafijas, kukurūzas, auzām, čia sēklam, rīsiem, rīsu miltiem, kviešu miltiem, mannas.

Nepārēdies! Ieteicams gavēšanu apvienot ar klusēšanas periodu.

Navaratri laikā varam arī badoties. Parasti to dara pirmajā un pēdējā dienā. Var badoties arī visas deviņas dienas, vai jebkuras trīs dienas pēc izvēles. Ir būtiski ievērot katram sava ķermeņa īpatnības, pirms pieņemt lēmumu par badošanos. Ja esam sākuši gavēšanu, būtiski ir veikt ķermeņa relaksācijas prakses un pastiprināti meditēt.

Vai esat dzirdējuši klusēšanas skaņu?

Kā bērns, kurš mātes klēpī aug deviņus mēnešus, Navaratri deviņas naktis dod mums iespēju nokļūt atpakaļ pie mūsu Dievišķā avota, lai atpūstos un atjaunotos. Atpūta nenozīmē tikai to, ka nav fizisko aktivitāšu; nav arī mentālās aktivitātes. Nepārtraukta prāta aktivitāte neļauj izjust dziļu relaksāciju. Meditācija un gavēšana palīdz nomierināt prātu, toties klusēšana būtiski padziļina mūsu pieredzi.

Šri Šri Ravi Šankars saka, ka klusēšana ne tikai attīra valodu, bet arī attīsta mūsu prasmes. Atrašanās klusumā dod mums iespēju nomierināt prātu un vērst savu uzmanību pilnībā uz iekšu, tas ļauj dziļāk ieiet sevī.

Klusēšana nenozīmē tikai to, ka mēs nerunājam, tai ir vēl arī citas dimensijas.

Ir trīs klusēšanas veidi:

  1. nerunājam ar citiem. Šādi mēs taupām savu enerģiju, neizlietojam to runāšanai, izvairāmies arī no žestiem;
  2. mūsu prāts neinteresējas par lietām ap mums un ir vērsts uz iekšu. Mēs ejam soli tālāk un izvairāmies no jutekliskajām baudām. Vienmēr, kad izjūtam jutekliskās baudas, mūsu prāts ir aktīvs. Tāpēc, lai atpūtinātu prātu, vēlams izvairīties no baudām;
  3. ir pilnīga vienotība un apmierinātība. Mēs neizjūtām nekādas vajadzības, esam mierā ar visu, kas ir mums apkārt. Tas ļauj prātam būt mierīgam un mums – nokļūt tuvāk mūsu avotam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!