Foto: Shutterstock
Mēs visi vēlamies uzlabot savas dzīves kvalitāti, lai cik laba vai slikta tā pašlaik būtu. Daži no mums uzskata, ka dzīvi var uzlabot tikai saviem spēkiem, pieliekot pūles un risinot konkrētas problēmas. Bet ir vēl citi. Tie arī uzskata, ka savu dzīvi var uzlabot tikai katrs pats, bet tikai ar citiem paņēmieniem – ieguldot savu laiku tādās lietās, kas pārprasti racionālajam prātam izraisa vien skepsi. Vēdiskajā filozofijā tās lietas sauc par upaijām.

Upaijas, vienkāršiem vārdiem izsakoties, strādā apmēram tā: tu dari kaut ko vienu, kam ar tavu problēmu šķietami nav nekāda sakara, bet rezultātus savai ieguldītai enerģijai saņem tieši tur, kur tev ir nepieciešams. Un ar vārdu "nepieciešams" es nedomāju "nepieciešams Dievaprāt" – tu saņem to, ko gribi, un, ja šobrīd tas, ko tu gribi, ir jauns džips, tad to tu arī saņemsi.

Ideāli, vai ne?

"Dod šurp ātrāk tās mantras!" – tu saki.

Nē, nē, viss nav tik vienkārši. Pie mums Latvijā šobrīd ir ļoti daudz patiešām labu jogas pasniedzēju, Ājurvēdas un vēdiskās astroloģijas pārzinātāju. Kaut kā mūsu tautai piemīt tāds talants ļoti dziļi un detalizēti pētīt lietas… Bet var jau būt, ka tā ir tikai kaisles gunas izpausme. Nav svarīgi. Tas viss ir brīnišķīgi, nepārproti. Ja es eju pie ģimenes ārsta, es negribu, lai viņš man saka, ka Ājurvēda un homeopātija ir cienīgas opcijas. Gluži otrādi, es gribētu, lai viņš būtu gatavs pārgrauzt kaklu jebkuram, kurš saka, ka antibiotikas ir kaut kas slikts. Uzķēri domu? Taču, ja mēs runājam par vēdisko tradīciju kopumā, kuras sastāvdaļas ir iepriekšminētās disciplīnas, tad būtu jārunā vēl par vienu, kura augstāk nav minēta. Un tā ir Vedanta.

Vedanta ir sapratne par to, kas ir:

  • dzīves jēga un/vai dzīves mērķis;
  • attiecības ar Dievu (kāpēc un kā tās ir jāveido).

Vedanta = Veda (zināšanas) + Anta (virsotne)

Vedanta stāv augstāk par jogu, Ājurvēdu un vēdisko astroloģiju, kas strādā konkrēti ar mūsu karmu. Vedanta ir tā, kas ļauj ieņemt novērotāja pozīcija, paskatīties uz visiem realitātes aspektiem no malas un saprast, kā tās mijiedarbojas.

Atgriežoties pie vienkāršākām lietām, domāju, ka daudzi no jums ir pazīstami ar vēdisko filozofiju. Lai vai kā, tas, kas attiecas uz vīrieša un sievietes attiecībām, šobrīd ir ļoti populāri un pieejami jebkuram.

Nu, tad lūk. Varbūt kaut kur pa ausu galam esi dzirdējis, ka saskaņā ar vēdisko filozofiju šķirties nav labi un vienmēr ir jācenšas izglābt Dieva dotās attiecības, jo tās nav iedotas nejauši – tā ir iespēja mācīties un uzlaboties utt. Bet, kad mēs sākam domāt par attiecību veidošanu ar Dievu, mēs pēkšņi to aizmirstam. Lai gan diezgan acīmredzami, ka šīs attiecības globālā līmenī būtu nedaudz svarīgākas, lai neteiktu vairāk. Un tas nozīmē to, ka ir jāmēģina veidot attiecības ar Dievu tā, kā ir paredzēts tajā reliģijā, kurā tu esi (mūsu platuma grādos vairumā gadījumu tā būs kaut kāda kristietība).

Aha, un daudziem cilvēkiem šī atziņa nu galīgi neiet pie sirds. Gluži tāpat kā tiem, kas nevēlas vairs glābt savu ģimeni, bet vēlas meklēt laimi citur. Kas nebūt nav aizliegts! Bet tikai tādā gadījumā, ja cīņa ir bijusi un tā ir zaudēta! Tieši tāpat par kristietību vairums nav sajūsmā. Es saprotu. Tā forma bieži atsit jebkādu vēlmi saskatīt jēgu. Bet arī kristietībā ir svētie! Kas nozīmē, ka sistēma strādā. Vienkārši patiesība ir tāda, ka pilnīgi jebkurā – arī no garīguma attālā – jomā ir ļoti grūti atrast patiesi labus skolotājus… Vai pie vainas ir pati reliģija vai tās pasniegšanas metodes (izglītības sistēma)? Droši vien jau, ka nē – tas, kurš ir pelnījis, tas, kurš ir cienīgs, dabūs labu skolotāju!

Problēma ir tajā, ka mēs esam ļoti lepni, un uz to visi nopelna. Kāds var aiziet uz trim jogas nodarbībām un nolemt mācīties par jogas skolotāju. Kāds var padzirdēt par tādu vēdiskajā tradīcijā esošo lietiņu kā parampara (tas nozīmē, ka īstas zināšanas tiek nodotas mutiski no skolotāja skolēnam) un automātiski izdomāt, ka kāds konkrēts cilvēks būs tagad viņa Garīgais skolotājs. Tad pēc pāris gadiem (tas labākajā gadījumā, sliktākajā pēc 10) izrādās, ka tomēr šarlatāns… Var jau arī gadīties, ka to vienas dzīves laikā nemaz nesaprot. Bet – ko gan es zinu, man garīgais skolotājs vēl nav piešķirts...

Kā veido attiecības ar Dievu? Ar lūgšanu. Kādus vārdus skaitīt, kā, cik un kur? Šī informācija jāmeklē katram savā reliģijā. Šīs attiecības ir jāmēģina izveidot vai uzlabot, vai saglābt, katram tā situācija ir citāda.

Ja tomēr cīņu uzvarēt neizdodas vai arī ja ir sagadījies tā, ka, pirms saskāries ar vēdisko tradīciju, biji nekristīts ateists, vari ķerties klāt mantru skaitīšanai un attiecību veidošanai ar daudzajām grāhām un dievībām.

Vēl viena situācija, kad ir pieļaujama un pat ļoti nepieciešama mantru skaitīšana, kā arī citu upaiju veikšana, tajā skaitā pūdžas un homas, ir tāda, ka tu šobrīd nespēj domāt par garīgo attīstību kā tādu, jo tev ir aktuālas ļoti lielas problēmas. Piemēram:

  • tev ir slimība, kas reāli apdraud tavu dzīvību;
  • tevi parīt taisās likt cietumā;
  • tev ir ap 35, neesi precējies, nav bērnu.

Visos šajos gadījumos tev īsti nav laika gaidīt, un upaijas (ja tās tiek veiktas pareizi) ir slavenas ar to, ka tās dod reālus rezultātus salīdzinoši īsā laikā. Tādēļ jau arī viss, kas saistīts ar Vēdām, kļūst arvien populārāks, jo joga, Ājurvēda, vēdiskā astroloģija reāli strādā – uzreiz un acīmredzami. Bet reti kurš var arī reāli garīgi attīstīties šajā "virtuvē", jo cilvēku sugai piemīt tendence pieķerties (šajā gadījumā – rezultātiem) un tā ir skopa, tādēļ nereti krīt kārdinājumā un šo enerģiju izmanto alkatīgiem mērķiem, un tādējādi "sačakare" sev likteni. Un rezultātā – kas? Šķiet, ka tas viss ir štrunts, – nestrādā sistēma.

Ja tomēr ir gadījies tā, ka piederi pie tiem, kuriem mantras skaitīt ir vēlams, tad tev vajadzētu zināt sekojošo: mantras, kas izlasītas grāmatā vai internetā, arī tad, ja tās ir korektas, var nenest vēlamo rezultātu. Katram savas mantras (to izrunu un vēlams arī jēgu) vajadzētu saņemt no skolotāja vai attiecīgi astrologa, ja runa ir par karmisku situāciju uzlabošanas metodēm.

Bet pagaidām, kamēr tavas mantras vēl nav tevi sasniegušas, tu droši vari kā fonu klausīties tās "Youtube.com" un mēģināt dziedāt līdzi. Raksti meklēšanā:

Om meditation/ Om chanting
Om shanti om
om namah shivaya
om gam ganapataye namaha
gayatri mantra
om mani padme hum

Ar šīm nevar aizšaut greizi un pārdozēt tās nevar arīdzan.

Atceries – skaņa – tas, ko mēs klausāmies, – maina mūsu likteni!

Materiāls no bezmaksas tiešsaistes kursa "Vēdiskā astroloģija no iesācēja līdz praktiķim 8 nedēļās".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!