Foto: Privātais arhīvs
Inga Baļe ir mamma 12 gadus vecam dēlam Robertam, kurš ir smagi slims, un 10 mēnešus vecajai Elīnai. Tikai tās ģimenes, kuru ģimenē aug "īpašs" bērns, zina, cik grūta, dažbrīd pat šķietami nepanesama, mēdz būt ikdiena, kad bērnu bez uzraudzības nevar atstāt ne sekundi.

Kādu nakti, kad Ingai nenācis miegs, iešāvusies prātā ideja – sarīkot smagi slimu bērnu mammām īpašu dienu, kad viņas tiek lutinātas pie skaistumkopšanas speciālistiem, lai mājās atgrieztos atpūtušās un jaunas enerģijas pilnas. Balles diena, kad pelnrušķītes pārvērtīsies par princesēm, ir 10. marts. Šajā dienā mammas dosies pie friziera, manikīra, izbaudīs masāžas, fotosesiju…

Bet par sevi Inga stāsta – grūtniecības laikā nekas neliecinājis, ka būs sarežģījumi, un sākumā viss bijis kārtībā – mazais piedzima it kā vesels un līdz pusotram gadam attīstījās kā visi bērni. Un tad bērnam sākās epilepsijas lēkmes, bet ārsti tikai grozīja galvu, jo nedz nosaukt iemeslu, nedz iedarbīgu palīdzību nespēja sniegt. Tagad Robertam ir 12 gadi, un epilepsija ir smagā formā, nopietni funkcionāli traucējumi un garīga atpalicība, kas radusies biežo lēkmju dēļ. Kad Roberts bijis mazāks, lēkmes bijušas pat 23 reizes diennaktī, un šo lēkmju dēļ smadzeņu attīstība tikai regresēja. Arī tagad Robertam lēkmes esot pietiekami biežas un viņš ir jātur acu skata un roku stiepiena attālumā, jo bieži krīt, radot apdraudējumu gūt traumas, kādas jau iepriekš arī piedzīvotas.

Tikai pērn atklājies iemesls, kādēļ Robertam rodas šīs lēkmes. "Kopš dzimšanas dēlam ir nepareizs smadzeņu kārtojums, un, augot lielākam, magnētiskās rezonanses izmeklējumā ārsti atrada šo vietu, kas izraisa lēkmes. Pērn rudenī viņam bija operācija. Tagad pēc tās ir pagājuši trīs mēneši un jau ir redzami uzlabojumi, bet ārsti saka, ka smadzenēm ir jāpielāgojas jaunajām pārmaiņām un, lai tas notiktu, var paiet mēneši vai pat gadi. Bet sliktā ziņa ir tāda, ka ārsti atrada vēl vienu šādu vietu, bet netiek tai klāt, lai izpētītu un precīzi zinātu, kur operēt. Rīgā vienā privātā klīnikā ir aparāts, ar kuru veic izmeklējumus onkoloģisko slimību pacientiem metastāžu izpētei, bet neviens speciālists nav apmācīts, kā šo procedūru veikt epilepsijas slimniekiem. Tā ir procedūra (Pozitronu emisijas tomogrāfija (PET/CT)), kad asinīs ievada īpašu radioaktīvo vielu un skatās, kur tā parādīsies. Vieta, kurā ir bojājums, neiekrāsojas ar šo vielu. Ja spētu precizēt šo vietu, varētu veikt otru operāciju," skaidro Inga.

Viņa nolēmusi cīnīties par to, lai panāktu kāda speciālista apmācīšanu. "Manam Robertam jau daudz kas ir zaudēts, bet tas palīdzētu citiem bērniem šādos gadījumos. Ja savlaicīgi tiktu atrasts šis iemesls un sekotu rīcība, viss būtu citādāk. Un tā ģimenes, kurās varētu būt šāda diagnoze bērniem, varētu dzīvot laimīgi, bērni ietu parastās skolās," tā Inga.

Kā radās ideja par mammu pucēšanās dienu

Inga stāsta, ka pēdējos 10 gadus tā arī dzīvojusi, kad trakā ikdiena jau šķitusi normāla, bet dēls sācis pieņemties svarā, sācies pubertātes vecums, kad mainījies arī raksturs. Kļuvis arvien smagāk. "Un tad kādu nakti, kad nevarēju aizmigt, es domāju, ka man pašai ir tāds sapnis – vienu dienu pavadīt prom no mājām, kad varētu aiziet uz vienu vietu, kur mani no galvas līdz kājām apčubinātu, noslēgumā varētu sarīkot kādu fotosesiju, vakariņas vai koncertu, lai mājās atnāktu pilna jaunām emocijām. Pieņēmu, ka neesmu tāda vienīgā mamma un nolēmu rīkoties," stāsta Inga.

Viņa feisbukā publicēja uzsaukumu, aicinot atsaukties cilvēkus, kuri sniedz skaistumkopšanas pakalpojumus: "Aicinu atsaukties frizierus, masierus, skaistumkopšanas un spa speciālistus, fotogrāfus, muzikantus un citus dalīties gribētājus visā Latvijā, kas ir gatavi 10. martā bez atlīdzības iesaistīties labdarības akcijā, lai atbalstītu smagi slimu bērniņu mammas."

10. marts izvēlēts tādēļ, ka tā ir sestdiena, bet patiesībā akcija tiek īstenota par godu Sieviešu dienai. Jau agrāk Inga bija mēģinājusi kaut ko līdzīgu noorganizēt, bet vienmēr atdūrusies pret finanšu līdzekļu trūkuma. Viņa ir biedrības "Oranžais stars" dibinātāja un galvenokārt "dzīvo" no projektos iegūtās naudas. Biedrība veidota, lai sniegtu atbalstu smagi slimiem bērniem un viņu vecākiem. Bet, kā saka Inga, projekti, kuros lūgts finansējums frizieriem, nekad nav apstiprināti, jo naudas devēji vienkārši šādu vajadzību neizprot.
Foto: Privātais arhīvs

"Bet mums ir mammas, kuras staigā jau gariem, sirmiem matiem. Viņām nav ne laika, ne naudas un vēlāk arī – ne vairs vēlēšanās kaut ko mainīt," zina stāstīt Inga, kuras uzsaukumam bijis necerēts atbalsts, visiem pat neesot varējusi atbildēt, par ko atvainojas.

Lai gan Inga bija iecerējusi, ka akcija varētu noritēt vienā dienā visā Latvijā un tā, ka meistari tajā dienā "pakalpos" tikai šīs mammas, daudziem jau ir iepriekšēji pieraksti un laikus saskaņot bijis sarežģīti. Tādēļ akcija noritēs garākā posmā.

Laikā 7.marts - 17.marts tiks īstenotas vismaz 48 aktivitātes vismaz 16 pilsētās, vēl daži pasākumi tiek saskaņoti. Akcija "Rūpju bērnu māmiņām" notiks Jelgavā, Rīgā, Valmierā, Cēsīs, Siguldā, Aizkrauklē, Ķekavā, Rēzeknē, Ādažos, Rojā, Mārupē, Jūrmalā, Liepājā, Ogrē, Bauskā, Saldū. Ingas aicinājumam atsaucās vairāk nekā 200 uzņēmumu un privātpersonu, bet prieku no dažādām procedūrām varēs gūt ap 300 mammu.

Pieteikšanās akcijai ir sākusies, un mammas aicinātas rakstīt Ingai uz epastu inga.bale@inbox.lv, norādot aktivitātes nosaukumu, datumu un laiku. Piemēram, "Cēsis, 9.marts, pl.12:00". Pieteikšanās aktivitātēm ir obligāta, jo vietu skaits ir ierobežots! Tālrunis informācijai: 22080338.

"Man ir svarīgi, lai meistari to darītu no sirds, nevis pēc tam domātu par lieki iztērēto laiku," uzsver Inga. Akcijā piedalīsies frizieri, manikīri, pedikīra speciālisti, masieri, piedāvājot gan klasisko, gan relaksējošo masāžu, fotogrāfi, make-up, spa speciālisti, Dūlu apvienība piedāvājusi plašu nodarbību klāstu – rebozo lakatu masāžu un deju kustības terapijas nodarbības.
Foto: Privātais arhīvs

Inga uzsver, cik ļoti šīm mammām ir nepieciešama šāda lutināšanas diena, jo ikdiena ir ļoti, ļoti smaga – gan fiziski, gan emocionāli. Arī viņai pašai nācies daudz ko piedzīvot, ne tikai sadzīvojot ar dēliņa slimību, bet arī dvīņu grūtniecības pārtraukšanu, kas gan bijis pašas Ingas lēmums.

"Gribējām otru bērnu, bet man visu laiku bija bail, un to procesu atlikām, kamēr tomēr sadūšojos. Man bija iestājusies dvīņu grūtniecība, bet 20. grūtniecības nedēļā ārsts paziņoja, ka viens bērniņš ir miris, bet otrs, visticamāk, būs invalīds. Nolēmu veikt abortu, jo sapratu, ka divus invalīdus es nevarēšu pavilkt. Tas arī būtu noziegums pret šo bērnu. Tas bija tik smagi, un, lai dziedinātu sirdi, es visu laiku domāju – kaut ātrāk paliktu stāvoklī ar nākamo bērnu, bet viņš nepieteicās. Pagāja gads, kad biju tam gatava, pieteicās mūsu meitiņa, kurai tagad ir 10 mēneši. Ko es tagad saku citām mammām un sapratu tikai pati ar sevi, ja es būtu ātrāk sadūšojusies otram bērnam, pašai būtu bijis vieglāk," stāsta Inga.

Plašāku informāciju par akciju vari iegūt Ingas vadītās biedrības feisbuka profilā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!