Foto: F64
Dažādās sociālo tīklu platformās novērojams vecāku sašutums par to, ka šodien, 21. jūnijā, nav iespējams uzzināt savu bērnu 9. klašu centralizēto eksāmenu (CE) rezultātus. Mājaslapas, kurās dati piesolīti, "uzkārušās" vai arī rezultātu vienkārši nav. Daudziem skolēniem šajā dienā ir arī izlaidums, tāpēc kreņķis arī par to, ka nav zināms, ar kādiem mācību sasniegumiem skolēns būs absolvējis pamatskolu. Valsts izglītības satura centrā (VISC) mierina un lūdz pacietību – datu apjoms ir milzīgs, un visas dienas garumā notiks rezultātu publicēšanas process.


Lūk, vēl kāds jautājums ir citiem: "Skola vispār saka, ka rezultātus 9. klases vispirms uzzina mājaslapā, bet VISC, ka skolas pirmās zinās un tikai pēc tam rezultāti būs pieejami mājaslapā."

VISC Komunikācijas nodaļas vadītāja Liene Bērziņa portālam "Delfi" skaidro, ka publiskās mājaslapās, piemēram, skolu vietnēs, rezultāti nebūs pieejami. VISC primāri CE rezultātus gatavo izglītības iestādēm, un dati tiek ievadīti Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmā(VPS), savukārt pēcāk tie sinhronizēsies ar portālu "Latvija.lv".

Saprotams, ka pieprasījums pēc datu pieejamības no vecāku un skolēnu puses ir milzīgs, un pakāpeniski visas dienas laikā arī noritēs datu ievades process. Bērziņa stāsta, ka šogad 9. klases CE kārtoja ap 20 000 skolēnu, uzrakstot ap 60 000 darbu. Un par katru CE mācību priekšmeta grupu, kurā kārtoti CE, tiek ģenerēts atsevišķs sertifikāts. Lūk, cik daudz datu jāievada! Tādēļ VISC lūdz pacietību un sapratni no visiem, kuriem šī diena ir ļoti svarīga. Savukārt pārmetumus par "Latvija.lv" mājaslapā novērotajiem traucējumiem VISC nevar komentēt.

Lūk, šādu ekrānuzņēmumu "Delfi" saņēma no kādas mammas, kura arīdzan pauž sašutumu: "Mans bērns mācās 9. klasē. Pēdējais eksāmens bija 6. jūnijā.Šodien rezultātiem jābūt portālā "Latvija.lv", un jau 22. un 26. jūnijā ir dotas tikai divas dienas, kuru laikā absolvents varēs iesniegt dokumentus skolā. Ņemot vērā, ka dokumentus var iesniegt, tikai zinot eksāmenu rezultātus, domāju, ka šāda sertifikātu izsniegšana ir ņirgāšanās par absolventiem un viņu vecākiem valsts līmenī. Man kā nespeciālistam bija skaidrs, ka pie tādas slodzes sistēma neizturēs. Tas liek domāt un izdarīt secinājumus, ka tā ir apzināta sabotāža no ministrijas puses, citādi nevaru izskaidrot šādu ministrijas lēmumu."

Savukārt 12. klašu skolēnu CE rezultāti tiek solīti, sākot no 11. jūlija.

VISC mājaslapā pieejams arī plašāks skaidrojums: "No 2023. gada 21. jūnija, Valsts pārbaudījumu informācijas sistēmā (VPS) izglītības iestādēm būs iespēja iegūt centralizēto eksāmenu sertifikātus un uzzināt vērtējumus skolēniem, kuri kārtoja pārbaudījumus, lai iegūtu apliecinājumu par vispārējās pamatizglītības apguvi un tiem profesionālo izglītības iestāžu audzēkņiem, kuri šajā mācību gadā kārtoja noslēguma pārbaudījumus atbilstoši iepriekšējām standartam."

Pēc tam pakāpeniski dati tiks sinhronizēti ar "Latvija.lv" e-pakalpojumu "Mani dati izglītības reģistros", kur eksāmenu rezultātus būs iespēja uzzināt nepilngadīgu skolēnu vecākiem un pilngadīgiem izglītojamajiem.

E-pakalpojums pieejams šeit.

Kas būs ar tiem 9. klases skolēniem, kas kādā eksāmenā nebūs ieguvuši 10 procentus?

Ja skolēns kādā no eksāmeniem nav ieguvis 10 procentus, tad skolēns saņem liecību un atkārtoti apgūst visus pamatizglītības programmas mācību priekšmetus un stundu plānā ietvertos mācību priekšmetus un atkārtoti kārto noslēguma pārbaudījumus nākamā mācību gada noslēgumā.

Šis ir pirmais mācību gads, kad visi skolēni gan pamata, gan vidējās izglītības posmā kārto eksāmenus atbilstoši jaunajam mācību saturam un pirmo reizi šajā mācību gadā noslēguma pārbaudījumi 9. klases skolēniem tika vērtēti centralizēti un sertifikāti izsniegti elektroniski.

Sākot ar 2022./2023. mācību gadu, arī pamatskolas noslēguma eksāmenu vērtējums tiek izteikts procentos, un, lai eksāmens tiktu uzskatīts par nokārtotu, tajā jāiegūst vismaz 10 procenti.

9. klases eksāmeni sākās 24. maijā ar eksāmenu svešvalodās, kam sekoja pārbaudījums latviešu valodā un matemātikā. Kopumā 9. klases eksāmenus šajā mācību gadā kārtoja ap 21 000 skolēnu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!