Foto: Shutterstock
Viens no skaistākajiem un arī rūpīgi sargātajiem andalūziešu pilsētiņas Kordovas iedzīvotāju lepnumiem ir ziedošie un zaļojošie namu iekšpagalmi, kuri ikdienā svešiniekiem ir slēgti, bet reizi gadā - maijā tos var aplūkot ikviens interesents, kurš devies uz Iekšpagalmu jeb Patio festivālu.

Skaistie pavasara svētki var notikt, pateicoties Kordovas dibinātāju – seno romiešu – zināšanām par ūdensvadu un spējai pielāgoties laika apstākļu īpatnībām. Pirms daudziem gadsimtiem, būvējot mājas, tās pielāgoja valdošajam karstajam un sausajam klimatam, radot patio jeb iekšpagalmus.

Lai būtu vieta, kur veldzēties no dienvidu vasaras svelmes, romieši lika lietā savas zināšanas par ūdensvadu un ieviesa tradīciju – veidot apstādījumus namu iekšpagalmos, rotājot patio ar dzīviem ziediem un demonstrējot dārzkopības un floristikas brīnumus.

Pirmais konkurss, kurā tika noskaidrots pilsētas skaistākais iekšpagalms, tika organizēts 1931.gadā, un kopš tā laika Patio festivāls notiek ik gadu, ļaujot ikvienam aplūkot burvīgos iekšpagalmus, kas citkārt svešiniekiem ir slēgti, un novērtēt mājas saimnieku lepnumu - strūklakas, dzīvžogus, dažkārt ērmīgas dekorācijas, pārsteidzošas ziedu kompozīcijas un neskaitāmus pie mājas sienām piestiprinātus puķu podiņus ar ziedošām fuksijām, pelargonijām, begonijām un petūnijām.

Festivāla laikā prasīga žūrija vērtē konkursa dalībniekus pēc vairākiem kritērijiem - ziedu dažādība, šķirnes, kompozīcija, estētika u.t.t. Starp citu, visi ziedi jāizvieto atbilstoši kordoviešiem vien zināmiem noteikumiem. Papildpunktus konkursā piešķir par akas vai baseiniņa klātbūtni pagalmā, bet, ja kāds saimnieks savā kompozīcijā atļāvies iekļaut mākslīgos ziedus vai augļus, viņš tiek diskvalificēts! Konkursa uzvarētājs saņem prestižu atzinības zīmi Patios y Cruces un iespaidīgu naudas balvu, vēsta "mayocordobes.es".

Paralēli iekšpagalmu konkursam notiek arī atsevišķa sacensība par skaistāko Kordovas balkonu vai palodzi. Vietējie iedzīvotāji tajā aizrautīgi piedalās, greznojot savas palodzes un balkonus ar krāšņiem ziediem.

Kā jau svētkos pienākas, šajā laikā Kordovā valda īpaši priecīga un pacilāta gaisotne - iekšpagalmos notiek koncerti, flamenko vakari, skan spāņu tautas dziesmas un līst vīna straumes. Kordovieši ir ļoti viesmīlīgi - viņi aicina pilsētas viesus iepazīt Kordovas senās tradīcijas, kuru pamatā ir draudzīgas kaimiņu attiecības un miermīlīga līdzāspastāvēšana. Cienāts tiek ikviens viesis.

Kordovas Patio festivāls ir ļoti nozīmīga un augstu vērtēta tradīcija, ne velti svētki 2012.gadā iekļauti UNESCO sarakstā kā nemateriālais kultūras mantojums. Pilsētas svētku rīkošanā iesaistās ļoti daudz un dažādi cilvēki no atšķirīgām vecuma un sociālā statusa grupām, un vietējie ir pārliecināti, ka tieši tas veicina draudzīgu un harmonisku attiecību veidošanos vietējo iedzīvotāju vidū.

Šogad Kordovas iekšpagalmu festivāls notiks no 5. līdz 18.maijam. Konkursam pieteikti 55 pagalmi, liecina "Spain-holiday.com" publicētā informācija. Patio apskates tūre ir bez maksas, vien jāņem vērā, ka pēcpusdienas siesta spāņiem ir svēta lieta, tādēļ no plkst. 14 līdz 18 iekšpagalmi apmeklētājiem ir slēgti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!