Foto: Shutterstock

Dārzs ir īsts rūpju bērns, jo tam uzmanība ir jāvelta teju visos gadalaikos. Lai arī šķiet, ka esi izdarījis visu kā cerēts - arī labākie mēdz pieļaut kļūdas dārza darbos.

"Tavs Dārzs" ir apkopojis izplatītākās kļūdas, ko uzskaitījuši "Southernliving", "Countrygardener" un "Green Bay Press Gazette" uzrunātie eksperti. Iespējams, kādu no tām esi pieļāvis pats savā mazdārziņā, bet, ja nē — tad liec aiz auss, lai nekļūdītos arī turpmāk!

Kļūdas, kuras pieļaujam regulāri

Foto: Shutterstock

Kompostu var saukt par dārznieka "melno zeltu", bet arī ierīkošanā tiek pieļautas kļūdas, tādējādi neiegūstot tik vērtīgu augsnes uzlabošanas līdzekli. Rudenī nepietiek vien tikai ar komposta veidošanu no sagrābtajām lapām, bet tā saturam jābūt daudzveidīgākam. Kādas ir četras izplatītākās kļūdas komposta veidošanā, lasi šajā rakstā.

Arī dārza instrumenti pēc kārtīga darbiņa ir jānotīra, kas ļoti bieži ikdienā tiek piemirsts. Tas neattiecas tikai uz grābekļiem vai netīrajām lāpstām, bet arī citiem rīkiem, kas tiek pielietoti, piemēram, zāles pļāvēju. Veic kārtīgu apkopi zāles pļāvējam, lai nākamajā sezonā vari rosīties dārzā ar tīriem un sapucētiem instrumentiem.

Dārziņu īpašniekiem allaž patīk palutināt augus ar dažādiem mēslojumiem un arī minerālmēsliem. Tikai atceries – kas par daudz, tas par skādi! Ar minerālmēsliem speciālisti iesaka rudenī vispār neaizrauties, jo tie labāk pārziemo bez minerālmēslu devas. Īpaši nevajadzētu pārspīlēt ar slāpekļa daudzumu, jo tas pastiprina augu augšanu, kas it nemaz nav nepieciešams ziemas gaidās. Kādus minerālmēslus izvēlēties, kā arī tos lietot un uzglabāt, lasi šeit.

Pirms aukstā laika dārziņu īpašnieki steidz mājokļos nest iekšā augus, kas vasaru pavadījuši dārzā. Tas, protams, ir tikai uzteicami, bet lielākā kļūda ir tā, ka cilvēki nepārliecinās par augu "veselības stāvokli". Auga lapas ir rūpīgi jāpārbauda, jo uz tām var būt kaitēkļi. Atceries – tādā gadījumā augs ir jāizolē un jāapstrādā ar speciāliem līdzekļiem!

Kas gan ir dārza darbi bez jaunu augu stādīšanas vai veco pārstādīšanas! Rudenī arī ir lērums augu, kurus var pārstādīt un stādīt. Biežāko kļūdu vidū tiek minēts tas, ka augi tiek sastādīti pārāk cieši, ievietoti pārāk seklās vai dziļās bedrītēs, kā arī stādīšanai tiek izvēlēta nepareiza vieta un augsnes.

Rudenī dārza darbi jāveic ne tikai daiļdārzos, bet arī augļu dārzā. Ļoti bieži tiek aizmirsts par veco augļu novākšanu, kas joprojām ir palikuši pie zariem. Arī tie rudenī ir jānovāc, ne tikai jāatceras par nobirušajiem.

Kļūdas, kuras dārzā pieļauj vien retais

Foto: Shutterstock

Eksotisko augu stādīšana – rudens viennozīmīgi nav piemērotākais gadalaiks, kad savu dārzu papildināt ar eksotiskiem augiem. To var darīt vien drosminieki, kas nebaidās no aukstās ziemas un tā, ka augs vienkārši to var nepārdzīvot.

Rudens ir piemērotākais laiks, lai savā dārzā stādītu sīpolpuķes, bet dārziņu īpašnieki nereti nokavē īsto laiku, lai dārzā sastādītu tulpes, narcises un citas sīpolpuķes. Šajā padomu vācelītē varēsi smelties knifiņus sīpolpuķu stādīšanai rudenī.

Arī labākie mēdz kļūdīties, tāpēc paliek nenovākti dārzeņi vai augi. Iespējams, ka pavisam aizmirsts par kādu dāliju, topinambūru vai kādu citu dārzeni. Apstaigā savu dārzu, lai pārliecinātos, vai aizmāršība nav ņēmusi virsroku!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!