Tulpes viennozīmīgi ierindojas starp dāvinātākajiem ziediem 8. martā, tāpēc ne mazāk svarīgi zināt, kā grieztos ziedus glabāt vāzē, lai tie pēc iespējas ilgāk saglabātu savu daili.

Interesanti, ka Viktorijas laika ziedu valodā sarkanas tulpes simbolizēja mūžīgu un nebeidzamu mīlestību. Baltas tulpes sūtīja, ziņojot par vienpusējām jūtām, savukārt dzeltenas tulpes stāstīja par bezcerīgu mīlestību. Mūsdienās šai simbolikai varbūt nepievēršam tik lielu nozīmi, tomēr padomi par to, kā labāk tulpes glabāt, lai tās tik drīz nenovītu, gan noder. Vērtīgus ieteikumus portāla TavsDārzs.lv lasītājiem sniedz ziedu veikala ''Aina'' floriste Evita Bukša, kā arī pārbaudītas vērtības atradām M. Kalniņa grāmatā ''1000 vērtīgu padomu''.

Iegādātās vai saņemtās tulpes atnesot mājās, ieteicams uz kādu laiku iegremdēt bļodā vai citā traukā ar svaigu, vēsu ūdeni, bet tā, lai ziedu būtu ārpus ūdens. Šādi ziedi atspirgs un atdzersies ūdeni, turklāt arī nedaudz apvītušām puķēm šī ir iedarbīga metode.

Foto: Shutterstock

Atceries, ka grieztie ziedi ievērojami samazinās savu ilgmūžību, ja pārnēsāsi tos neietītus vai neiesaiņotus. Tāpēc pārvadājot tos no darba vai kādas tikšanās, parūpējies, lai ziedi būtu ietīti, un tas attiecināms ne tikai uz tulpēm.

Pirms liec ziedus vāzē, kātu galu griezums ir jāatjauno, to apstiprina arī floriste. To ieteicams darīt ar asu nazi, un kātiņš jānogriež slīpi, vislabāk zem tekoša ūdens, lai audos neieplūstu gaiss, kas var traucēt ūdens uzsūkšanu.

Tulpēm nepieciešams vēss ūdens un vāzē tas jālej tik daudz, lai kāts būtu nosegts aptuveni divu centimetru garumā. Floriste uzsver – ja ūdeni vāzē mainīs katru dienu, tad ziedi ievērojami ilgāk glabāsies, un tas attiecināms ne tikai uz tulpēm.

Ja tulpes ilgāku laiku bijušas bez ūdens un ir mīkstas, floriste iesaka nogriezt kātu galus, stingri ietīt ziedus papīrā un dažām stundām tādā veidā ielikt vāzē. Šādi tulpes atdzersies un kļūs taisnas un stingras.

Foto: Shutterstock

Kā jau pavasara puķēm, tulpēm patīk vēsa telpa, tāpēc izvairies no to glabāšanas tuvu sildelementiem, piemēram, krāsnij vai radiatoram. Jo vēsākā vietā ziedi glabāsies, jo stingrākas un taisnākas tulpes glabāsies. Tāpat jāievēro, ka grieztie ziedi necieš tiešu saules gaismu un caurvēju.

Zināms, ka dažiem ziediem netīk, ja tos saliek vāzē vienkopus, un arī tulpēm ir nevēlami kompanjoni – narcises. Ja vienā vāzē liksi kopā tulpes ar narcisēm, tās krietni ātrāk novītīs.

Izkārtojot ziedus vāzē, ņem vērā, ka tie nedrīkst būt stingri iespiesti vāzē. Ziediem jāstāv brīvi un nesablīvēti, turklāt pārpildītā vāzē ātrāk rodas pūšanas process.

Vaicājot floristei par kādu barības vielu pievienošanu, tad varot iztikt arī bez tām, ja vien tiek ievēroti visi iepriekš minētie priekšnoteikumi, taču tautas metodes ar cukura un citronskābes pievienošanu ūdenim dažkārt var paildzināt ziedu mūžu, tikai tādā gadījumā ūdens jāmaina noteikti katru dienu un piedeva jāatjauno.

Ja nu tomēr esi ziedu meklējumos, tad noderīgus padomus, kā izvēlēties svaigākos un labākos ziedus, var uzzināt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!