Foto: Shutterstock
Septembris viennozīmīgi asociējas ne tikai ar rudens novākšanas laiku un jauno mācību gada sākumu, bet arī ar skaistiem un krāšņiem rudens ziediem, kas tiek kārtoti vāzēs. Lai šo skaistumu paildzinātu, svarīga ir ne tikai piemērota vāzes izvēle, bet arī pāris knifiņu, lai ziedus varētu saglabāt pēc iespējas ilgāk.

Par to, kā labāk uzglabāt iecienītos rudens ziedus – dālijas, asteres un gladiolas –, "Tavs Dārzs" stāsta ziedu tirgotavas "Lakstos" floriste Darja Beļecka.

Kā uzsver floriste, vispirms būtu vāzē jāpiepilda ūdens, tad uzreiz ziediem jānogriež kāti un jānoņem liekās lapas, bet tad tie jāieliek vāzē. Tāpat der atcerēties, ka ikdienā augiem ir jānomaina ūdens, jo tā ziedi saglabāsies pēc iespējas ilgāk.

Ļoti svarīgs priekšnosacījums ir arī pareiza vāzes izvēle, proti, jāskatās, vai izvēlētais trauks pušķim vai ziediem nav par lielu vai mazu. "Tavs Dārzs" iesaka izvērtēt trauka izvēli, jo, ja vāze būs par mazu, tad kāti lūzīs vai arī tā vienkārši apgāzīsies.

Ja ziedu pušķis bez ūdens ir pavadījis vairākas stundas, tad svarīgi to mājās uzreiz ievietot atbilstošā vāzē, kas ir piepildīta ar siltu ūdeni. Augam kāti ir jau palikuši sausi, tāpēc tam nepieciešama kārtīga "atdzeršanās," atgādina floriste. Karstā vai siltā ūdens metode būs tieši laikā tad, ja ziedi būs ilgāku laiku pavadījuši bez ūdens. Piemēram, karstā ūdens metode pielietojama saulespuķēm, dālijām, hortenzijām, krizantēmām un citiem ziediem.

Lai paildzinātu ziedu svaigumu, asterēm, dālijām un cīnijām pirms likšanas vāzē jānoplēš lapas. "Tavs Dārzs" jau iepriekš vēstīja, ka lapas vairo baktērijas un ūdenī tās ātri vien sapūs.

Gladiolas un asteres nav no tiem prasīgākiem augiem, tāpēc tām neko daudz nevajag – tās jāliek remdenā ūdenī. Taču, ja ir vēlme paātrināt gladiolu uzplaukšanu, tad floriste iesaka tās ielikt siltā ūdenī. Taujāta, vai nav kādu ierobežojumu ziedu kārtošanā vāzē, jo tie viens otru nevar "paciest", floriste norādīja, ka visus rudens ziedus var kombinēt, jo tie neizdala sulas.

Floriste no rudens ziediem uzteic asteres, jo tām ir ļoti izturīgi ziedi, tās ļoti ilgi svaigas stāv vāzēs, kā arī tām ir dažādi krāsu toņi, kas ļoti skaisti izskatās kompozīcijās. Tāpat viņa pastāstīja, ka pašlaik rudens ziedu kompozīcijas ļoti populāri ir papildināt ar eikaliptiem.

Šajā rakstā varēsi izlasīt vēl pāris ieteikumu par to, kā vāzēs glabāt asteres, dālijas, krizantēmas un gladiolas. Bet, ja esi iegādājies rozes, tulpes vai hiacintes, tad te lasi padomus, lai pēc iespējas ilgāk tos saglabātu svaigus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!