Foto: Shutterstock
Veikalos piedāvā spilvenus ar ļoti dažādu pildījumu. Kuri ir labāki veselībai? Tā žurnālam "Praktiskais Latvietis" vaicā lasītāja Alda.

Veselības inspekcijas vecākā higiēnas ārste Olga Čarnaja stāsta, ka visām sadzīves precēm, arī spilveniem, segām un gultas veļai, jābūt ražotāja izsniegtam sertifikātam, kas apliecina preces nekaitīgumu. Tātad neviens veikalā pirkts spilvens nav kaitīgs veselībai. Mūsu izvēle atkarīga no ieradumiem un arī no cenas. Slimnīcām parasti pērk lētākos spilvenus ar sintētisku pildījumu, jo galvenais izvēles kritērijs ir cena.

Jebkura materiāla spilvens, protams, regulāri jākopj. Diennakts laikā cilvēka ķermenis izdala apmēram 400 ml jeb divas glāzes sviedru. Kur tie paliek? Iesūcas arī gultasveļā, segā un spilvenā! Spilvendrānu un pārējo gultasveļu mēs mazgājam reizi nedēļā, taču aptuveni reizi gadā tas būtu nepieciešams arī pašam spilvenam. Ja pildījuma materiālu nedrīkst mazgāt, to vēlams nodot tīrīšanā. Spilvenu cenas ir demokrātiskas, tāpēc daudzi var atļauties ik pēc trim vai pieciem gadiem iegādāties jaunu.

Spilvena izmērs un mīkstuma pakāpe ir individuāla izvēle, galvenais, lai cilvēks labi justos. Guļot uz pārāk liela, kakls būs saliekts, kakla muskuļi sasprindzināti un cilvēks pilnvērtīgi neatpūtīsies.

Dažādi pildījumi

Ieteicams izvēlēties viegli kopjamu pildījumu, vislabāk tādu, ko var mazgāt. Pārdošanā ir spilveni ar dažādu dabiskas izcelsmes pildījumu.

Putnu dūnas un spalvas ir tradicionāls pildījums. Senāk zemniekam lauku sētā citas izvēles nebija, taču mūsdienās pret dūnu un spalvu izstrādājumiem iebilst dabas draugi. Kopš dūnu ieguve kļuvusi par biznesu, miljoniem zosu un pīļu Polijā, Ungārijā un Ķīnā tiek dzīvas noplūktas spilvenu, dūnu jaku un citu izstrādājumu pildījumiem. Ražotāji izmanto ūdensputnu spalvas, jo tiem ir vairāk sīkspalvu nekā vistām. Viena spilvena pildījumam vajadzīgas 75 zosis! Putnus pirmo reizi izplūkā astoņu nedēļu vecumā, bet pēc sešām nedēļām to dara vēlreiz. Par to domājot, rodas vēlme pirkt cita pildījuma spilvenus. Turklāt dūnu spilveni patīk putekļu ērcītēm, tie pastiprina svīšanu, ātri zaudē formu, kā arī neder alerģiskiem cilvēkiem, jo izdala dzīvnieku olbaltumvielas. Dūnu un spalvu spilvenus nedrīkst mazgāt.

Vilnas spilveni vēsā telpā sniedz patīkamu siltumu, bet karstā laikā nesviedrē galvu, tāpēc ieteicami cilvēkiem, kuri pastiprināti svīst. Vilnas spilveni patīk tiem, kuri cieš no muskuļu un locītavu sāpēm plecu un kakla apvidū, jo siltuma iedarbībā sāpes mazinās. Ik pēc dažiem mēnešiem šos spilvenus vajadzētu saudzīgi izmazgāt ar vilnai piemērotiem mazgāšanas līdzekļiem un kārtīgi izžāvēt. Dažiem cilvēkiem pret aitas vilnu mēdz būt alerģija.

Griķu sēnalas ir ekoloģisks un dabai draudzīgs pildījums, tas neizraisa alerģiju. Spilveni labi pielāgojas galvas formai, nodrošina pareizu kakla un galvas stāvokli. Sasilušais gaiss cirkulē starp saspiestajām sēnalām, galvas ādas svīst mazāk. Šāds spilvens patīkami atvēsina un nodrošina veselīgu miegu. Tas atslābina kakla muskuļus, novērš galvassāpes un saspringumu, normalizē asinsriti. Griķu sēnalu spilveni ir cietāki par citiem spilveniem un čaukst. Tos nedrīkst mazgāt un žāvēt.

Bambusa šķiedru pildījums ir jauns, inovatīvs materiāls. Tas ir patīkams, ļoti izturīgs un neizraisa alerģiju. No bambusa stiebriem izņem mīksto vidusdaļu, no kuras iegūst celulozi, bet no tās savukārt izgatavo šķiedru. Spilvenus un segas ar bambusa šķiedras pildījumu piedāvā internetveikali gultasvelaspasaule.lv un arlabunakti.lv. Internetveikala arlabunakti.lv vadītājs Jurijs Murāns stāsta, ka bambusa šķiedra ļoti labi uzsūc mitrumu, ir gaisa caurlaidīga un ļauj ādai elpot. Karstā vasarā spilvens ir vēss, bet ziemā – patīkami silts. Audumi no bambusa šķiedras ir maigi, antistatiski, pēc taustes atgādina zīdu. Tos var droši mazgāt. Spilveni, segas un gultasveļa no šā materiāla ir dārgāki, taču veselības un labsajūtas vārdā ir vērts atļauties nelielu greznību.

Tiek piedāvāti arī spilveni ar sintētiska materiāla pildījumu.

Silikona granulu pildījumā neieviešas putekļu ērcītes. Spilvenus var mazgāt pat +95 °C temperatūrā. Cena ir tikai nedaudz augstāka kā dūnu–spalvu spilveniem. Tradicionālas formas spilvenus ar silikona granulām var iegādāties, piemēram, arlabunakti.lv, bet internetveikalā babystore.lv var atrast bērna barošanai piemērotus pakavveida spilvenus.

Dobšķiedra (dažkārt to dēvē arī par holofaiberu, no angļu valodas burtiski pārceļot vārdu hollowfibre) ir vēl viens augstas kvalitātes materiāls. Šajā šķiedrā atrodas dažāda lieluma poras, kas pildītas ar gaisu. Dobšķiedra pēc izskata atgādina kokvilnu vai dūnas, ir mīksta, apjomīga, elastīga, silta un ļoti viegla. Lietojot dobšķiedra nesaveļas. Izstrādājumi saglabā formu arī pēc daudzām mazgāšanas reizēm.

Grūtniecēm, māmiņām un maziem bērniem

Mājas tekstila internetveikala elitera.lv menedžere Jeļena Lebedjoka stāsta, ka mazuļiem līdz trīs gadu vecumam nav ieteicams gulēt uz dūnu–spalvu spilveniem. Mūsdienās ļoti daudzi bērni ir alerģiski, bet šajos spilvenos var dzīvot putekļu ērcītes. Tāpēc agrīnā vecumā labāk gulēt uz dobšķiedras pildījuma spilveniem. Tajos, salīdzinot ar pieaugušajiem domātajiem, liek mazāk pildījuma, lai būtu plakanāki.

Dodoties vairāku dienu ceļojumā ar autobusu, daudzi izmanto pakavveida spilventiņus galvas balstam sēdus stāvoklī. Tirgotāji piedāvā arī ko neparastāku – spilvenus grūtniecēm un jaunajām māmiņām. Tie ir pakava vai banāna veidā, pildīti ar dobšķiedru un maksā 13,50 eiro. Grūtnieces pret tiem atbalsta muguru sēžot vai guļot. Kad bērniņš piedzimis, spilvens noder, barojot zīdaini. Sēdus stāvoklī vienu spilvena galu aizliek aiz muguras, bet otrs atrodas priekšā, uz tā var ērti uzlikt bērniņu. Spilvenus pakaviņus un spilvenus grūtniecēm piedāvā internetveikali papavero.lv un elitera.lv.

Dūnu spilvenu tīrīšana

Kā iztīrīt tradicionālos dūnu–spalvu spilvenus? Tos nedrīkst mazgāt, arī parastā ķīmiskā tīrīšana putnu spalvām neder. Jeļena Lebedjoka stāsta, ka dūnu–spalvu spilvenus, segas un matračus tīra, izmantojot speciālu iekārtu un tehnoloģiju. Spilvenam izārda vienu vīli un pildījumu izber uz sieta. To kratot, izbirst netīrumi un laika gaitā nolūzušie putnu spalvu kātiņi. Pēc tam spalvas apstrādā ar sausu tvaiku +330 °C temperatūrā. Šādā karstumā aiziet bojā gan putekļu ērcītes, gan dažādi slimību izraisītāji. Tīrās un dezinficētās spalvas ber tāda paša vai cita izmēra (pēc klienta vēlmēm) jaunā spilvendrānā. Pildījumam pieliek klāt jaunas spalvas. Katra klienta pasūtījumu izpilda atsevišķi, tāpēc spalvas no dažādu klientu spilveniem nekad nesajauksies. Lētāk ir tīrīšanā nodot uzreiz visus mājās esošos spilvenus. Trīs spilvenu tīrīšana un atjaunošana maksā aptuveni 7 eiro (cena atkarīga no tā, cik daudz spalvu vajadzēs nomainīt). Pēc šādas tīrīšanas klients par nelielu naudu būtībā iegūst jaunus spilvenus!

Spilvenus tīrīšanai pieņem ķīmiskajās tīrītavās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!