Foto: Shutterstock
Ja palūkojas stādaudzētavu piedāvājumā, tad šobrīd teju visiem ir draudzīgas cenas un piedāvājumi dažādiem stādiem, taču, tā kā vasara straujiem soļiem tuvojas beigām, tad vairums uzskata, ka līdz ar to beidzas arī dārzā darāmie darbi. Lai noskaidrotu, kādiem darza darbiem šobrīd ir piemērotākais laiks un kas jāsagatavo septembrim, portāls ''Tavs Dārzs'' sazinājās ar stādaudzētavu ''Blīdene''.

Stādu iepirkšanai piemērotākais laiks

Lai arī rit pēdējās augusta dienas, siltais augusts ir bijis ļoti pateicīgs dārza darbiem, un joprojām turpina tāds būt, tāpēc arī dārza rosība nebeidz rimties un ir vēl gana daudz, ko darīt. Kā stāsta stādaudzētavas pārstāvis Rinalds Rūzis, konteinera stādiem nav konkrētas sezonas, kad tos vislabāk iegādāties un stādīt, tāpēc jebkuru podiņā esošo augu var stādīt dārzā līdz pat vēlam rudenim. Tāpat šobrīd bez šaubīšanās var iegādāties akmensdārza un ūdenstilpņu stādus.

Vairums varbūt domā, ka labākā stādu iepirkšanas sezona ir jau beigusies un jāgaida vien nākamais pavasaris, tomēr speciālists rosina dārzu apzaļumot tieši tagad. Pirmkārt, stādaudzētavu piedāvājums tieši šobrīd ir visplašākais un ir pieejamas atlaides, otrkārt, tagad var redzēt augu būtību, par ko pavasarī vēl nevar nojaust, jo viss tikai pamazām plaukst. Šobrīd, kad izvēle ir vislielākā, var iepazīties ar augu dažādību, iespējams, atrast kaut ko neparastu un aplūkot, kā augs izskatītos arī vēlāk jau pašu dārzā.

Dzīvžogu cienītāju sezona

Latvieši iecienījuši savos dārzos un mājas apkaimē audzēt dzīvžogus, tāpēc tiem, kas to iecerējuši darīt, ir īstais laiks stādu iegādei. Dārza speciālists stāsta, ka iegādājoties tūjas vai kādus citus augus dzīvžogu veidošanai tagad, būs daudz labāka sakņu sistēma, līdz ar to augs veiksmīgāk pārcietīs auksto sezonu un labi ieaugsies.

Foto: DELFI

Ziemciešu aktualitātes

Vēl kāda, ne mazāk iecienīta un pieprasīta dārza veidošanas joma, ir ziemcietes. Arī šiem stādiem šobrīd ir ļoti plašs piedāvājums un ir arī īstais laiks to stādīšanai. Tā kā ziemcietes ietver ļoti daudz un dažādus augus, stādaudzētavas pārzinim ir grūti izcelt kādu īpašu augu, taču ziemasteres, akmeņlauzītes, sudrabsveces, hostas, delfīnijas, lauztās sirdis, ehinācijas, ziemziedes, īrisi, lavandas un lupīnas ir tikai neliela daļa no tā visa, ko šobrīd varot atrast stādaudzētavās un pēc tam ieviest savos dārzos.

Katrā latvieša dārzā pa eglei

Interesants ir Rinalda novērojums, ka pavasarī cilvēki vaicā pēc eglēm, lai gan tieši tajā sezonā tās ir vismazāk, jo Ziemassvētkos skaistākās ir izpirktas un pāri palikušās vairs nav tik vilinošas. Lai nenāktos vilties pavasara piedāvājumā, egles iegādei un stādīšanai piemērotākais laiks ir tieši šobrīd. Speciālists stāsta, ka egles, tāpat kā lapu koki, vislabāk iesakņosies tieši rudenī, tāpēc gan šī iemesla, gan arī plašā piedāvājuma dēļ, ir īstais laiks apdomāties, vai tik Ziemassvētkos negribēsies izrotāt pagalmā augošo egli.

Augļu un lapu koku daudzveidība

Ja ir vēlēšanās nākamajā vasarā iegūt jaunu ražu no kāda augļu koka vai jau esošos apstādījumus gribas papildināt ar ko jaunu, tad arī šim klāstam ir jāpievērš uzmanība tieši vasaras izskaņā. Nebūt nav tā, ka visi augļu, lapu koki un dekoratīvie krūmi jāiegādājas un jāstāda tieši pavasarī, gluži otrādi. Tagad piedāvājums ir visplašākais, var redzēt, vai augi nav bojāti un saslimuši ar kādu slimību (pavasarī, kad augam vēl nav lapas, to nevar zināt), tāpēc iegādājoties stādus tagad, nebūs jāpiedzīvo vilšanās.

Ko darīt un ko labāk nedarīt dārzā?

Lai arī dārza darbi nebeidz rimties, ir pāris pienākumi, no kuru pildīšanas šobrīd labāk atteikties. Tas pārsvarā attiecināms uz ziemu neizturīgiem augiem, kas tiek dēvēti arī par eksotiskiem augiem. Augi, kam ir īpašas prasības un kas ir pat savā ziņā cimperlīgi, noteikti šobrīd nav aktuāli dārza darbos, un starp tiem ir gan visiem zināmās rozes, gan arī eksotiskās magnolijas, stāsta speciālists.

Kas attiecas uz darāmajiem darbiem, speciālists vērš uzmanību uz to, ka nevar atstāt novārtā dārza laistīšanu. Tagad, kad lietus nav bijis jau vairākas nedēļas, par dārza laistīšanu nudien nevar aizmirst, bet arī vēlākā rudenī, lai arī lietus ir biežāk novērojams, par laistīšanu nevar aizmirst. Iemesls, kāpēc daudzi augi nepārdzīvo auksto sezonu, ir tieši nelaistīšana. Tāpēc, ja tiek stādīti jauni stādi, noteikti jāturpina dārzu laistīt līdz pat vēlam rudenim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!