Foto: morgueFile
Jautāta par Adventes vainagu aktuālākajām krāsām un materiāliem, floriste Lāsma Ciekause uzsver, ka nav svarīgi, kāda krāsa modē: "Es to nezinu un pēdējos 20 gadus par to neesmu interesējusies. Taču jāatceras, ka katru gadu vainagam jābūt jaunam – vai nu to gatavo pats, vai pērk. Vecais vainags ir uzņēmis iepriekšējā gada enerģiju, tas jāsadedzina."
Lāsma iesaka vainagu gatavot vai pirkt pēc izjūtām: "Ja šogad tev šķiet, ka pietrūkst sarkanās krāsas, liec to, un neviens neprasīs, vai tā ir modē. Ja gribas dūmakaini zilo - droši! Man šķiet, ka ir muļķīgi meklēt modes tendences Adventes vainagā."

Dabas materiāli

Vēl viena atziņa, pie kuras floriste nonākusi gadu gaitā - vainagā jāizmanto dabas materiāli: zari, čiekuri, zīles un kastaņi, sausas lapas, sūnas. "Protams, vainagā var būt arī bumbiņas, puķītes, spīgulīši un citas visdažādākās lietas, taču man šķiet, ka ar dabas materiāliem tas ir dzīvs un mīļš. Materiāls elpo un dzīvo kopā ar tevi visu Adventes laiku. Tāpēc esmu atgriezusies pie dabīgām lietām, kaut arī savulaik esmu gatavojusi mākslīgos vainagus," Lāsma saka.

Noteikti paliktnīti

"Obligāti zem svecēm jāliek metāla paliktnīši. Ļoti daudzi cilvēki nāk veikalā un stāsta, ka vainagi aizdegušies. Tāpēc pilnīgi visiem vainagiem zem svecēm lieku svečturīšus. Tie nav tik dārgi, bet ļoti svarīgi," atgādina Lāsma un piebilst, ka Adventes rotājuma klasiskā forma tomēr vienmēr būs apaļa. "Reizēm mēdz taisīt kantainus dekorus, tomēr vainags - tā ir bezgalība. Aplis to simbolizē, tam nav ne sākuma, ne beigu."

Sveču daudzumam nav nozīmes. Var likt kaut vai 16 un katrā svētdienā dedzināt pa četrām. Vai arī vienu, kuru ik pa laikam dedzina. Galvenais, lai šo daudzumu var proporcionāli sadalīt četrām svētdienām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!