Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijas iedzīvotāji visbiežāk maizi uzglabā ledusskapī. Tas ir populārākais maizes ilgākas uzglabāšanas veids Latvijā. Tā secināts "Fazer Latvija" veiktajā pētījumā, portālu "Delfi" informē pētījuma veicēji.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes asociētā profesore Daiga Kunkulberga uzsver - ledusskapis tomēr nav piemērotākā vieta, kur uzglabāt maizi. "Maizes uzglabāšana ledusskapī noteikti nepalīdz to saglabāt ilgāk mīkstu, jo vidējā temperatūra ledusskapī ir +4 līdz +6 grādi, šādā temperatūrā maize sacietē ļoti strauji. Maizi ledusskapī vienīgi varētu uzglabāt vasarā, kad laiks ir karsts vai arī telpā ir mitrs gaiss - tas samazinās iespēju, ka maize var sākt pelēt," saka maizes ražošanas eksperte.

Ja maizi uzglabā ledusskapī, tad labāk tur uzglabāt tieši kviešu maizi, un vislabāk - tostermaizi. Savukārt rudzu maize ledusskapī ātri zaudēs gan smaržu, gan īpašo garšu. Bet, kā norāda aptaujas dalībnieki, tad tieši rudzu maize visbiežāk tiek uzglabāta ledusskapī (14%), tostarp lielākā daļa (54%) respondentu ledusskapī uzglabā gan rudzu, gan kviešu maizes..

Aptaujā, kā viena no maizes uzglabāšanas vietām, tika minēta arī saldētava, taču šo izvēli neatzīmēja neviens aptaujas dalībnieks. "Maizes uzglabāšana saldētavā būtu labs risinājums, ja esat nopirkuši pārāk daudz maizes - neapēsto maizi ieliekot saldētavā, to izdotos saglabāt ilgāku laiku. Maizi, kas uzglabāta saldētā veidā, vakarā jāizņem no saldētavas un no rīta jums jau ir svaiga un mīksta maize," iesaka Kunkulberga.

Maizes uzglabāšanā būtiski ir ne tikai, kur to uzglabājam, bet arī kādā iepakojumā. 75% aptaujāto norāda, ka maizi uzglabā polietilēna maisiņā. Polietilēna maisiņš maizi pasargā mitruma zaudēšanas un vides ietekmes, tāpēc maizi uzglabājot šādā maisiņā, tā saglabājas mīksta ilgāk. Tiem, kuriem būtiski izmantot dabai draudzīgu materiālu, maizi izvēlas uzglabāt papīra iepakojumā. "Ja cilvēki vēlas būt videi draudzīgāki un tādēļ maizi pērk papīra iepakojumā, tad ieteiktu nopirkto maizi pēc atnešanās mājās pārlikt no papīra iepakojuma uz polietilēna," pauž asociētā profesore Daiga Kunkulberga. Ir arī 4% aptaujas dalībnieku, kuri maizi uzglabā bez iepakojuma, taču tas krietni palielina iespēju, ka maize paliks cieta ātrāk.

Biežāk saglabāt mīkstu maizi izdodas trīs līdz piecas dienas (44%), otra populārākā atbilde ir - pāris dienas (40%), bet 14% atbilžu autoru maizīti mīkstu izdodas saglabāt nedēļu.

Kā norāda aptaujātie Latvijas iedzīvotāji, tad maize, pat ja tā nav apēsta laicīgi un ir sakaltusi, tiek kaut kādā veidā patērēta. 18% atbilžu norāda, ka no sakaltušas maizītes tiek pagatavoti ķiploku grauzdiņi, 15% - izmanto dažādās ēdienu pagatavošanas receptēs; 6% - pagatavo rīvmaizi; 8% - uztaisa grauzdiņus krēmzupai vai buljonam, bet lielākā daļa aptaujāto maizīti izbaro putniem vai dzīvniekiem. Tikai 10% no visiem aptaujātajiem norāda, ka maizi izmet ārā.

Krietni uzmanīgāki maizes lietotāji ir ar iepelējušu maizi - 46% atzīmējuši variantu, ka šādu maizi tomēr izmet ārā un pārtikā nelieto. Un ne velti - kā uzsver eksperti, ar iepelējušas maizes lietošanu uzturā tomēr nevajadzētu aizrauties, jo dažas pelējuma sēnīšu sugas var būt pat bīstamas cilvēku un dzīvnieku (ja šī maize tiek izbarota dzīvniekiem) veselībai. Tāpēc 40% aptaujas dalībnieku, kuri norādījuši, ka sapelējušu maizi visbiežāk izbaro putniem vai dzīvniekiem, vai 7%, kuri pelējumu no maizes nogriež un pelējuma neskarto daļu apēd, jābūt ļoti uzmanīgiem un iespējams jāmaina savi paradumi, jo pelējumam attīstoties, veidojas indīgas vielas, kuras ne vienmēr ir uzreiz vizuāli pamanāmas.

.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!