Foto: LETA
Līgo svētku svinēšana dabā izdosies pat lietū, ja svinētāji rūpīgi sagatavosies, jo kā mēdz teikt – nav nepiemērotu laikapstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs. To pašu var attiecināt uz sagatavošanās darbiem, un, ja par visu tiks padomāts, netraucēs ne lietus, ne vējš.

Kā liecina veikalu tīkla ''K-rauta'' veiktie vērojumi, daudzi šiem svētkiem vajadzīgo gādā laikus, bet ne mazāka daļa sabiedrības tikai pa ceļam uz līgošanas vietu sarūpē visu nepieciešamo. Kad izvēlēta līgošanas vieta, jāieplāno, kur būs ugunskurs, svētku galds, ja nepieciešams, deju placis un telšu vieta. Tāpat der atcerēties izveidot nojumi, lai būtu iespēja paslēpties no lietus, iesaka veikalu tīkla dārzkopības konsultante Vēsma Dzintare. Svarīgi ir laicīgi ierīkot vietu atkritumiem, lai pēc svinībām atstātu sakoptu apkārtni. Savukārt nakti pavadot pie dabas, komfortam noderēs saliekamie krēsli, kas ir viegli un ērti pārnēsājami. Dažāda veida vieglas konstrukcijas āra galdi noderēs izbraukumam un vēlāk kā dārza mēbeles ikdienai.

Galda servēšanai vispraktiskāk ir izmantot vienreizējos traukus, jo tie aiztaupīs laiku mazgāšanai, taču nevajadzētu piemirst par salvešu nepieciešamību. Tā kā gaļas gatavošana ir svētku neatņemama sastāvdaļa, tad grils un tam nepieciešamie piederumi (kokogles, malka, degmaisījums) noteikti jāiekļauj nepieciešamo lietu sarakstā. Ja dodaties ārpus mājām, līdzi ņemt var saliekamos grilus, kuri būs viegli svarā, taču nelielai kompānijai var pietikt pat ar vienreiz lietojamo alumīnija grilu.

Lai arī Jāņu nakts ir gaiša, tomēr, ja svin dabā, ir vērts padomāt par svecēm vai lāpām. Praktiskas ir pretodu sveces, jo papildus aizsardzībai, tās radīs gaismu un patīkamu noskaņu. Taču no lietus pasargās vienreizlietojamie lietus mēteļi, ar kuriem var brīvi pārvietoties.

Tādas lietas kā kamīna sērkociņi, lukturītis, ledus kaste, pretodu līdzeklis un citi sīkumi var izrādīties ļoti noderīgi. Jāatceras, ka bērniem paredzēts speciāls pretodu un pretērču līdzeklis.

Līgo svētki būs jautrāki, ja padomāsiet arī par dziedāšanu, mūziku, aktīvām nodarbēm gan lieliem, gan maziem svinētājiem. Piemēram, tās var būt arī sportiskas aktivitātes, kur noderēs bumba un citas spēles. Lai paši mazākie līgotāji mierīgi atpūstos no svētku kņadas, vecāki labprāt sarūpē drošības austiņas jeb dzirdes aizsarglīdzekli bērniem. Savukārt līgotājiem nakšņot ārpus telpām ir komfortablāk, ja izvēlēta kvalitatīva telts, telts paklājiņš un guļammaiss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!