Foto: Shutterstock

Uzsākot patstāvīgu dzīvi un izbaudot, ko nozīmē organizēt sadzīvi un mājas ikdienu, rodas jauna pieredze un tradīcijas, kas, dzīvojot kopā ar vecākiem, šķita liekas vai pat absurdas. Pēkšņi daži likumi ikdienas dzīvē ir loģiski un pat nepieciešami. Kas ir šie mājas noteikumi, kas pieaugušam cilvēkam ir tik saprotami, arī atskatoties uz savu vecāku ieradumiem? Savu vērtējumu sniedz portāls "Apartment Therapy".

No rīta saklāt gultu

Bērnībā: Kādēļ gan tērēt laiku? Tāpat vakarā atkal tā tiks sajaukta!
Tagad: Ir pierādīts, ka no rīta saklāta gulta ietekmē produktivitāti dienas laikā. Kāds pētījums liecina, ka kārtība guļamistabā sekmē laimes sajūtu.

Mājās novilkt "ielas" apavus

Bērnībā: Es ārā biju izgājis tikai uz 10 minūtēm!
Tagad: Kad iedomājies, cik netīrumu un baktēriju tiek ienests mājās ar katru ienākošo apavu, mati sāk celties stāvus. Turklāt tagad skaidri apzinies, cik laika pavadīsi, uzkopjot konkrēto telpu - putekļi, dubļi, netīru pēdu nospiedumi un vasarnīcā - smiltis. Tādēļ katram mājas iemītniekam vajadzētu būt savam čību vai mājas apavu pārim. Vasarā mājās var droši staigāt ar basām kājām.

"Nē" televīzijai pēc desmitiem vakarā

Bērnībā: Bet, mamma! Rāda taču manu mīļāko realitātes šovu!
Tagad: Mūsdienās informācijas telpu veido ne tikai televīzija, bet arī viedtālruņi, iPadi, videospēles un datori. Vismaz pāris stundas pirms gulētiešanas laika vajadzētu izslēgt visas elektroniskā ierīces un pabūt kopā vienam ar otru.

Izslēgt gaismu

Bērnībā: Kāda starpība?
Tagad: Lai arī viena spuldzīte daudz elektrības nepatērēs, tomēr mazumiņu pa mazumiņam elektrības rēķins turpina pieaugt. Jādomā ne tikai par apkārtējo vidi, bet arī par katru mazāko ieradumu, kas var sniegt ietaupījumu ģimenes budžetam.

Nelikt elkoņus uz galda

Bērnībā: Bet tā sēdēt taču ir tik ērti!
Tagad: Pavisam senos laikos elkoņi uz galda nozīmēja drošu attālumu no blakussēdētāja un viduslaikos, kad bieža mazgāšanās nebija aktuāla, maltītes laikā tam bija pavisam praktiska nozīme. Mūsdienās sēdēšana bez elkoņu turēšanas uz galda virsmas ir vispārpieņemta norma, kas ļauj cilvēkiem justies brīvi un sēdēt ar taisnu muguru pusdienojot vai vakariņojot.

Nolikt drēbes vietā

Bērnībā: Piedod, es aizmirsu!
Tagad: Gan jau visi esam piedzīvojuši situāciju, ka izmētātas jakas, bikses un zeķes klāj ne tikai guļamistabas virsmas, bet arī koridoru un viesistabu. Šāds paradums neuzlikt drēbes uz pakaramajiem vai veļas grozā ātri vien jebkuru dzīvojamo telpu var pārvērst par kaujas laukam līdzīgu ainu. Nekārtīga apkārtējā vide traucē mūsu produktivitātei un "apēd" pozitīvo enerģiju. Kad esi novilcis jaku, uzliec to uz pakaramā, nevis nomet uz tuvākā brīvā krēsla!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!