Pēc mēneša, 13. jūlijā senajā un skaistajā Kuldīgā notiks jau 36. Latvijas puķu draugu saiets, kā ietvaros notiks stādu un amatnieku darinājumu tirdziņš, kā arī tiks apceļoti Kuldīgas pilsētas un pagastu skaistākie dārzi un sētas.

Gaidot šo pasākumu, sadarbībā ar Kuldīgas novada pašvaldību piedāvājam ieskatīties 10 skaistos dārzos un pagalmos Kuldīgas apkaimē.


Dzintras Vainšteinas lolojums

Kuldīga lepojas ar riteņbraucēju Romānu Vainšteinu, kurš 2000. gadā ieguva pasaules čempiona titulu. Ne mazāk nozīmīgs ir riteņbraucēja mammas Dzintras Vainšteinas paveiktais Kuldīgas labā.

Viņas izlolotie dārzi pie ģimenes apsaimniekotās kafejnīcas "Pīlādzītis" un dzīvojamās ēkas pagalms ir kā pilsētas vizītkarte viesiem, kas iebrauc no Rīgas puses. Viesus uzrunā košās un dzīvespriecīgās puķu dobes, no kurām viena par godu dēla panākumiem ik vasaru uzzied velosipēda formā. Savukārt kafejnīcas labiekārtojumi – terase, šūpoles, nelielais dīķītis – ir omulīga atpūtas vieta gan ģimenēm ar bērniem, gan nogurušiem ceļiniekiem.

Dz.Vainšteinas darbs vairākkārt augsti novērtēts pašvaldības rīkotajā konkursā "Sakoptākais Kuldīgas pagalms".


Kuldīgas pilsētas dārzs

Par vienu no krāšņākajām rotām kļuvis Pilsētas dārzs, kas atrodas senākajā Kuldīgas daļā, bijušās vācu bruņinieku pils vietā. Te atjaunota ūdenskrātuve ar strūklaku, izveidoti gājēju celiņi, izbūvēta lapene, skatu laukumi un tiltiņi.

Dārzu bagātīgi rotā 22 tēlnieces Līvijas Rezevskas skulptūras un dažādi apstādījumi, košākais akcents – ziedu upe. Ieleja, kur viļņojas simts metru garā ziedu upe, vienmēr bijusi staigna un mitra, tāpēc izvēlēti augi, kas tur jūtas labi. Ziedu upē it kā saplūst augi no visām atsevišķajām dobēm, tā ir kā visu parkā augošo ziedu apvienojums. Augi ir izvēlēti pa dažādām grupām, lai 330 kvadrātmetru lielajā dobē būtu vairāki simti dažādu šķirņu paraugu, kas zied no agra pavasara līdz vēlam rudenim.

Tūrisma sezonā piektdienu un sestdienu vakaros uz seansiem aicina dārzā iekārtotais brīvdabas kino "Goldingen Knight Cinema". Atjaunotais Pilsētas dārzs jau paspējis kļūt par daudzu kuldīdznieku un pilsētas viesu iemīļotu atpūtas un pastaigu vietu.

Pilsētas dārza projektētājs SIA "Diānas Zalānes projektu birojs", ainavas veidotājs – SIA "Mārtiņdārzs".


Ekskluzīvs ģimenes mājas dārzs Dīķu ielā

Kā turpinājums Pilsētas dārzam kaimiņos paveras ekskluzīvs ģimenes mājas dārzs Dīķu ielā 1.

Viens no profesionālāk veidotajiem vecpilsētas dārziem rotājas ar lepnu dzīvojamo namu un paugurainā reljefā veidotiem vienmēr ziedošiem un zaļojošiem apstādījumiem. Šeit katra puķe, augs un krūms izceļas un reizē papildina viens otru, veidojot ainavisku un tonāli niansētu dārzu, kas augstu novērtēts nozares ekspertu vidū un arī pašvaldības konkursos par sakoptāko pilsētas pagalmu.

Dārzs ir kā apliecinājums tam, ka saimnieki Nansija Linde un Kaspars Bergmanis visu dara pamatīgi.


Košā Liepājas iela

Pilsētas sirds – gājēju iela, kas Rātslaukumu savieno ar Pilsētas laukumu, pēdējos gados piedzīvojusi pozitīvas pārmaiņas. Liepājas iela apzināti veidota koša, tāda, kurā visos gadalaikos ir svētku noskaņa.

Vasarā rotāšanai tiek izmantoti gaisa dārzi: speciāli ielas līmenim tapušas misiņa puķu kastes ar metāla kalumiem un gaisa dārzi otrajā līmenī pie laternām. Liepājas ielas laternas un soliņi iekļaujas vecpilsētas stilistikā, kas apzināti saglabāta 20. gs. sākuma noskaņā. Norādes speciāli dizainētas Kuldīgas karoga krāsās – ar melnu, sarkanu un sudrabotu toni un dekoratīviem misiņa elementiem.

Apjomīgākā atpūtas vieta "Pietura "Vulkāns"" ar stiklotu afišu stabu atraktīvi stāsta par savulaik pilsētā lielākā uzņēmuma vēsturi. Liepājas ielā pie rekonstruētā puķu tirdziņa uzstādīta dižākajam Kurzemes hercogam Jēkabam un viņa 400 gadu jubilejai veltīta skulptūra "Teleport". Vairāk nekā divus metrus augstais vides objekts attēlo, kā hercogs Jēkabs ar laika mašīnu no pagātnes ierodas 21. gadsimtā.

Liepājas ielas labiekārtojumu īstenotāja SIA "AVA", skulptūras "Teleport" autori – tēlnieks Gļebs Panteļejevs un arhitekts Andris Veidemanis, labiekārtojumu dizains – SIA "K2Z" un māksliniece Aiga Vaitkus.


'Vītoli' - 2011. gada sakoptākā lauku sēta Kuldīgas novadā

Neliels, bet rūpīgi kopts piemājas dārzs atrodas Pelču ciemata "Vītolos", kur vairāk nekā desmit gadus čakli saimnieko Reisu ģimene.

Dārza centrā pašu rokām izveidots šķeltu laukakmeņu krāvums, kas reizē kalpo kā atbalsta mūris raibai puķu un košumaugu dobei. Pavasarī dārzā koši zied ne tikai tulpes un narcises, bet arī ķirši, plūmes un ābeles. Saimniekiem sirdij tuvākas šķiet īsteni latviskās puķes – pīpenes, flokši un peonijas jeb pojenes, kā tās dēvē kurzemnieki, tāpēc dārgu un smalku ārzemju augu šajā dārzā neatrast.

2011. gadā "Vītoli" atzīti par sakoptāko lauku sētu Kuldīgas novadā.


'Rumbas' Ventas upes labajā krastā

Viesu nams "Ventas rumba" un Freimaņu ģimenes māja atrodas Ventas upes labajā krastā pretī ūdenskritumam, uz romantiskās Mārtiņsalas, kas izveidojusies hercoga Jēkaba laikā starp upi un kuģošanai rakto kanālu.

Freimaņu dzīve rit starp Kuldīgas galvenajiem tūrisma objektiem – Ventas rumbu un ķieģeļu tiltu. Guntis Freimanis ir viens no pirmajiem tūrisma uzņēmējiem Kuldīgā. Pateicoties viņa uzņēmībai, pilsēta ir ieguvusi ne tikai tūrisma mītni, bet arī sakoptu un atpazīstamu vietu Kuldīgas sirdī.

Priecē, ka kaimiņu īpašumu Mārtiņsalā iegādājusies Freimaņu meitas ģimene – ārsti Smiltāni. Viņi nopietni ķērušies pie līdz šim novārtā atstātā nama atjaunošanas un teritorijas labiekārtošanas.

Mārtiņsalā atrodas arī peldvieta pie Ventas, ceturto gadu pēc kārtas tai piešķirts Zilais karogs.


Ziedu parāde 'Ziedoņos'

Mīlestība uz ziediem Dagniju Voiku pavadījusi kopš bērnības, un ar gadiem tā kļuvusi stiprāka. Pirms 25 gadiem kā pirmā aizsākta lielziedu bārdaino īrisu kolekcija. Ar laiku vietu dārzā raduši zemie īrisi, Sibīrijas īrisi un "Spuria" grupas īrisi. Tagad arī hostas priecē ar daudzveidīgo zaļo lapu rotu.

Ziedu parādi "Ziedoņos" turpina dienziedes un lilijas, kas ziedu bagātības un vienkāršās audzēšanas dēļ ir neaizvietojamas mūsdienu steidzīgajā dzīvesritmā. Peonijas saimnieces sirdī un dārzā ienākušas pirms apmēram septiņiem gadiem. Mīlestība pret šo majestātisko puķi pieaug ar katru reizi, kad tiek ieraudzīta tikko uzziedējusi jauna šķirne. Ilgmūžībā peonijām nav konkurentu, un tās nebeidz pārsteigt krāsu un formu dažādībā, uzskata Dagnija Voika un novēl katram izjust prieku, ko sniedz tikko dārzā uzplaucis zieds!

Dagnija ir Amerikas Peoniju biedrības biedre un stādu audzētavas "Ziedoņi" (www.ziedoni.lv) saimniece.


Vērienīgākais Ēdoles privātdārzs Valentīna Kokaļa lauku īpašumā

Ikviens būs dzirdējis vai pats bijis Ēdoles pilī, bet tikai Puķu draugu saieta dalībniekiem būs unikāla iespēja izstaigāt vērienīgāko Ēdoles privātdārzu uzņēmēja Valentīna Kokaļa lauku īpašumā "Ezernieki".

Dārzs sākts profesionāli veidot deviņdesmitajos gados kā apkārtējās dabas turpinājums, tikai dārznieka paspilgtināts ar dabai tuviem dekoratīviem augiem. Skaists visos gadalaikos un acij tīkams no visiem skatpunktiem. Blakus privātmājai iekārtots briežu dārzs, par ko priecājas ne tikai "Ezernieku" viesi, bet ikviens, kam gadās braukt pa nomaļo lauku ceļu.

Nožogotajā teritorijā ganās liels skaits briežu, kas nebaidās no garāmbraucējiem un ziņkārīgi nāk pie žoga.


'Lazdkalni', kur netic pasakām par zaļajiem īkšķiem

Solveiga un Jānis Melnači ir jauni entuziasti ar diviem dēliem Tomasu un Robertu Rūdolfu. Viņi visu dara kopā un desmit gadu laikā jauniegādāto lauku īpašumu sakopuši soli pa solim.

Ikviens garāmbraucējs var priecāties par atjaunoto dzīvojamo un pirts māju un garo, vijīgo "Lazdkalnu" puķu dobi. Saimniece ir diplomēta agronome – dārzkope, kuras stādu audzētava puķu draugus iepriecinās ar 30 šķirņu peoniju kolekciju un citiem stādiem.

Solveiga netic pasakām par zaļajiem īkšķiem, viņasprāt, ja dārza saimnieks, ievērojot katra auga vajadzības, apčubina un aprūpē to, rezultāts neizpaliks. Skaists dārzs ir nevis ļaudīm ar zaļajiem īkšķiem, bet tiem, kas ir gatavi daudz strādāt, neskaitot stundas, kas pavadītas čaklā darbā.


Lauku vides stādījumi pie Padures

Kuldīgas – Ventspils šosejas malā, skaistā vietā pie Padures upītes uzņēmēja Baiba Mikāla atjauno savas dzimtas mājas "Upeskalni", ap kurām top arī lauku videi raksturīgu stādījumu dārzs.

Savu redzējumu dārzam ap māju 1925. gadā sācis realizēt Baibas vecāmātes māsas vīrs, Kuldīgas pusē dzimušais dārzu un parku veidotājs Andrejs Zeidaks (1874 – 1964). Lai arī šobrīd dārza iekopšana un ainavas veidošana sākta no jauna un vēl ir procesā, te jūtama pašas saimnieces un viņas labās rokas – palīga dārza iekārtošanā Irēnas Taubes sirds un dvēsele.

Vieta jau pati diktē noteikumus – pagalmā stāv septiņu žuburu liepa, kas ir apliecinājums dzimtas sieviešu sīkstumam un stiprumam, lauku pirtiņa ar omulīgu atpūtas vietu un estrādīte, kur saimnieces dēlam Tomam ar draugiem muzicēt savam un citu priekam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!