Foto: Publicitātes foto
Igaunijas galvaspilsētā Tallinā augusta nogalē noslēdzās "Tallinas starptautiskais ziedu festivāls 2017" (Tallinna lillefestival 2017), kurā Rīgas ekspozīcija ieguvusi pirmo vietu. Atgriežoties mājās no festivāla, pārstāvji gatavi dalīties fotogrāfijās, iespaidos par pieredzēto un tapšanas procesu.

Rīgas ekspozīcijas veidotāji šajā festivālā bija SIA "Rīgas meži" sadarbībā ar uzņēmumu "Labie koki". Festivālā kopumā piedalījās 21 dalībnieks, kā arī pārstāvēja dažādas pasaules valstis un pilsētas.

Lai piedalītos festivālā, bija jāizveido dārza ekspozīcija, kurai jāietilpst vienā no piedāvātajām tēmām – "Ģimenes dārzs" vai "Monohromais dārzs", un Rīgas ekspozīciju tika izvēlēts veidot pirmās minētās tematikā.

Ekspozīcijas nosaukums bija "Bišu saime", un "Rīgas meži" pārstāve Daina Freimane "Tavs Dārzs" skaidroja, ka ideja bija parādīt, kā cilvēks justos bišu saimē. "Ekspozīcijas centrā tika izveidots bišu šūnu labirints, kas atbilst cilvēka mērogam, kurā ieejot var sajust īstu bišu ģimenes telpas šaurību. Bišu dārzs ir ziedu pļava – smaržīga, krāsaina, garšīga."

"Pie idejas realizācijas bija jāņem vērā, ka teritorija ir publiska, tāpēc ekspozīcijai bija jākalpo visu vasaru un jābūt drošai," stāsta Freimane. "Pati bišu mājas konstrukcija būvēta no metāla karkasa, bet sienas no saplākšņa un tonēta polimēru materiāla. Ekspozīcijā uzstādītas īstas, kādreiz apdzīvotas bišu mājiņas, kurās ievietotie skaļruņi atskaņo bišu sanoņu visas dienas garumā, radot īpašu bišu tuvuma sajūtu."

Uz jautājumu, ar ko Rīgas ekspozīcija atšķīrās uz citu fona, viņa atbild sekojoši: "Tā bija interaktīva – iespējams iziet bišu labirintu, klausīties bišu sanoņā, sajust ziedu smaržu. Protams, galvenais akcents jāliek uz krāšņo ziedu kompozīciju, par kuras uzturēšanu, laistīšanu un ravēšanu jāpateicas Igaunijas Kadriorg Park darbiniekiem."

Runājot par citām ekspozīcijām, "Rīgas Meži" pārstāvis Edgars Vaikulis minēja, ka favorītu saraksta augšgalā liekama Igaunijas Mākslas akadēmijas studentu ekspozīcija "Klejotājpurvs" – īpaši tās oriģinalitātes dēļ (ekspozīciju iespējams skatīt galerijā).

"Purvs ir vientulīga un nomaļa, bet tajā pašā laikā skaista vieta. Tā sniedz mieru ķermenim un garam, bet nav pilnībā uzticama. Ogas var būt indīgas, mīkstā zemes virsma var jūs aprīt, bet vilinoši čuksti var jūs aizvest neceļos" – tas rakstīts ekspozīcijas aprakstā.

Foto no ziedu festivāla:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!