Foto: Publicitātes foto
Ik vasaru daudzviet Latvijā tiek noskaidroti sakoptākie īpašumi, un arī Vecumnieku novadā šajā vasarā konkursa "Vecumnieku novada sakoptākais īpašums 2018" žūrijas vērtējumam nodoti 15 īpašumi.

Kā "Tavs Dārzs" informēja Vecumnieku novada pārstāve Lauma Kalēja, vērtēšanai šogad pieteikt varēja ne tikai daudzdzīvokļu mājas un sabiedriskos, publiskos objektus, bet arī komercsabiedrību īpašumus. Savukārt pagastos vērtēta komunālo pakalpojumu kvalitāte.

Žūrijas komisijā bija pieci cilvēki, kas katrs pārstāvējuši vienu Vecumnieku novada pagastu. Vecumnieku novada domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Kovals pārstāvēja Vecumniekus, sieviešu kluba "Mēmelīte" dalībniece Eleonora Maisaka pārstāvēja Skaistkalnes pagastu, domes deputāte Diāna Ruģele – Valles pagastu, kultūras organizatore Sandra Neliusa – Stelpes pagastu, bet uzņēmējs Valdis Rusiņš – Bārbeles pagastu.

Konkursam par godu Stelpes dzejniece Maiga Kurčanova sacerējusi pat īpašu dzejoli, kuru nolasījuši konkursa vērtētāji.

Žūrijas komisija paviesojusies Valles tirgus laukumā, kā arī Valles baznīcā, kas pieteikta kategorijai "Sabiedriskie objekti". "Žūrija īpašu uzmanību pievērsa lustrām, ko veido atzari ar lampām sveču veidolā," informē Kalēja.

Foto: Publicitātes foto
Valles baznīca Foto: Lauma Kalēja

"Tāpat Vallē aplūkota komunālā saimniecība un divas daudzdzīvokļu mājas Liepu ielā. Vienā pašlaik tiek renovēta kāpņu telpa, bet otrā pavisam drīz tiks īstenots mājas siltināšanas projekts. Mājas saulainajā pusē ir sakopts zālājs, skaista ainava un koki, tāpēc šo stūrīti īpaši iecienījuši apkārtējie un mājas iedzīvotāji. Tāpat daudzdzīvokļu mājas apkārtnē izveidots puķu dobes un pielikts ziņojumu dēlis, bet īpaši uzteicama ir arī mājas iedzīvotāju iniciatīva – organizētie Liepu ielas svētki, kas apvieno apkārtnes ļaudis.

Valles pagasta Taurkalnē žūrijas komisija paviesojusies arī pie mājas "Irbes" saimniekiem, kuri lepojas ar glīti iekoptu un tīru pagalmu. Īpašumā pašā pilnbriedā bijuši augļu koki – plūmes un āboli, bet pie ieejas žūrijas komisiju sagaidījis smaržojošs ziedu krūms. Savukārt mājas kāpņu telpa rotāta gleznotām magonēm.

Kurmenes pagastā komisija uzteikusi skaisti veidotos malkas krāvumus šķirošanas punktā. Savukārt pie Skaistkalnes pagasta pārvaldes ēkas izveidota bagātīga dobe ar dažādiem dekoriem un skujeņiem.

Foto: Publicitātes attēli

Tāpat pagastā atjaunots ūdens tornis jeb ūdens ņemšanas vieta. Skaistkalnes pagastā žūrijas komisija aplūkojusi arī Skaistkalnes Romas katoļu baznīcu, kas izrotāta ar ziediem.

Bārbeles pagastā konkursam pieteiktas tika vairākas daudzdzīvokļu mājas un sabiedriskie objekti. Aplūkota Bārbeles evaņģēliski luteriskā baznīca, veikals "Aibe", kur nākotnē plānots atvērt kafejnīcu, par ko liecina pirmais atpūtas galdiņš ar skatu uz estrādi. Tāpat apskatītas vēl trīs daudzdzīvokļu mājas, kurās bijis glīti pļauts mauriņš un iekopts dārzs. Piemēram, pie Rīgas ielas mājas ir krāšņas dobes un rozes, bet pie mājas Gaismā ir glīti iekopta teritorija.

Kā norāda Kalēja, Bārbeles attīrīšanas iekārtas sargā lelles Ansītis un Grietiņa, kas darba ikdienā nolēmuši ienest humoru. "Vietējie smejas, ka divi jaunie "iemītnieki" pozitīvi ietekmē pagasta demogrāfiju un piedalīsies Saeimas vēlēšanās," tā Vecumnieku novada domes pārstāve.

Foto: Publicitātes attēli
Ansītis un Grietiņa pie Bārbeles attīrīšanas iekārtām. Foto: Lauma Kalēja

Savukārt Stelpes pagasta iedzīvotāji lepojas ar atkritumu šķirošanu un ūdens kvalitāti, kas krietni uzlabojusies, jo pagastā īstenoti vairāki projekti ūdens apgādes kvalitātes uzlabošanā. Žūrijas komisija apskatījusi arī Stelpes pienotavas daudzdzīvokļu mājas, kur iedzīvotāji jau gadiem ievēro nerakstītu likumu – nestaigāt pa zālienu, bet iet pa taciņām. Tāpat māju iemītnieki puķu podos audzē dažādus krāšņus ziedus.

Vecumnieku pagastā konkursam pieteiktas divas daudzdzīvokļu mājas. Blakus ēkai Sporta ielā ir izbūvēts stāvlaukums, bet pārējā apkārtnē ir pārtaisīti gājēju celiņi, iekoptas dobes un uzstādīti soliņi. Savukārt Kalna ielas daudzdzīvokļu nama iemītnieki ne tikai pašu rokām iekopuši puķu dobes, bet arī īstenojuši divus projektus. Vecumniekos žūrija apskatījusi arī degvielas uzpildes staciju (DUS) "Virši", kura, kā norāda Kalēja, bijusi rotāta ar tik tehniskām vietām neraksturīgām ziedu dobēm. "Iespējams, šis ir vienīgais "ziedošais benzīntanks" Latvijā," DUS pārstāves Līgas Veismanes sacīto citē Kalēja. Tāpat Vecumniekos apskatīta arī Vecumnieku pagasta komunālā saimniecība.

Savukārt Misā komisija apskatījusi vienīgo darbojošos ūdenstorni un mūsdienīgās ūdens attīrīšanas sistēmas.

"Žūrijas pārstāvji pauž, ka ir liels prieks satikt uzņēmīgus saimniekus, jo īpaši daudzdzīvokļu mājās, kuri spēj sadarboties, kopīgi pieņemt lēmumus un rīkoties, lai paveiktu ko vērtīgu," norāda Kalēja.

To, kurš īpašums Vecumnieku novadā iegūs titulu "Sakoptākais īpašums 2018", atklās vien oktobrī, kad īpašā pasākumā tiks sumināti "Sakoptākais īpašums 2018" un konkursa "Iedzīvotāji veido vidi" uzvarētāji, "Tavs Dārzs" informē Vecumnieku novada domes pārstāve.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!