Vairākos Latvijas novados jau par tradīciju kļuvis jūlijā rīkot dārzu dienas, kad ikvienam ir iespēja apskatīt skaistus dārzus, tikties ar to saimniekiem, gūt pieredzi, praktiskus padomus un emocionālu baudījumu. Jau rakstījām par Kuldīgas un Dobeles skaistajiem dārziem, šodien kārta pienākusi Nīcai, kur Dārzu diena notiks nākamsestdien, 27. jūlijā.

Šogad apmeklētāji lielākoties varēs iepazīt līdz šim neredzētas vietas. Savus pagalmus ciemiņiem piekrituši atvērt pieci saimnieki, kas ar mīlestību kopj dārzus savam priekam. Apskatīt varēs arī Nīcas centra dārzu, par kuru jau gadiem rūpējas profesionāli daiļdārznieki, portālam "Delfi" stāsta Nīcas novada sabiedrisko attiecību speciāliste Gunita Šime, piebilstot, ka dārzkopjiem un interesentiem ir vērts apsvērt Nīcas novada apmeklējumu uz divām dienām, jo piektdien, 26. jūlijā, Nīcas pieaugušo izglītības centrā bez maksas varēs papildināt zināšanas seminārā par dārzu veidošanu, ko vadīs ainavu arhitekte Dace Lukševica, stāstot par dažādām tēmām - dārza ierīkošanu, ainavas kompozīciju, stādu izvēli u.c.

Ko Nīcā varēs apskatīt Dārzu dienā? Vienīgo Lejaskurzemes māju, kuras jumtu sedz zaļa zāle un viss notiek "zaļi", senatnes vērtības priežu meža malā netālu no jūras, no akas pasmeļamu avota ūdeni, dārzu ar simtgadīgu ābeli un gladiolu daudzveidību, dārzu un stādu audzētavu meža ielokā, kur būs iespēja iegādāties ko jaunu saviem dārziem. Lūk, neliels ieskats Nīcas dārzos, ko jau nākamsestdien varēs apskatīt arī klātienē!


'Eldorado' - dārzs ar zaļās zāles jumtiem

Skats pavisam neierasts – mājas, akas un pat suņu būdas jumts klāts ar zaļu zāli! Šī ir vienīgā vieta Lejaskurzemē, kur šādu ainu var redzēt. Fonā – krāšņa, ziediem bagāta un sakopta ainava. Saimnieki - Beluzu ģimene - ir pārliecināti "zaļo" ideju piekritēji, kas ikdienā dzīvo ar baudu, priecājoties par iespēju dzīvot lauku vidē. Kāpēc pie dīķa sēž "makšķernieks"? Uz šo jautājumu Beluzi sola atbildēt klātienē.


Dārzs ar senatnes auru - 'Galdnieki'

Godājot māju agrākos saimniekus, ikviena senā lieta te atrod vietu un pielietojumu. Dzintaru ģimenes mājā ir daudz dāvinājumu, kas saistās ar dažādām atmiņām, notikumiem un cilvēkiem. Saimnieci Ausmu no jau mazotnes saistījusi gleznainā apkārtne meža malā, ko augstu novērtē arī ciemiņi. Pateicoties saimnieka Ērika prasmīgajām rokām, sētā ik gadu vērojamas labas pārmaiņas. 2007. gadā "Galdnieki" saņēma pašvaldības speciālbalvu "Senlietu dārzs".


Dārzs ar simtgadīgu ābeli - 'Ķesteri'

Glīts dārzs, kārtība katrā vietā un plašs skats uz apkārtni. Rītos un vakaros mājas saimniece Inese apstaigā dārzu, smeļoties enerģiju. Ģirņu ģimenes dārzam netiek tērēta liela nauda – lielākā daļa augu ir sadāvināti vai pašu izaudzēti. Katram, pat visvārgākajam stādiņam, tiek dota otra iespēja. Vasaras nogalē īpaši krāšņi zied gladiolas. Dārzā viss notiek dabiski, piepalīdzot kucītei Šērai. "Ķesteri" ir senas mājas, kur joprojām ražu dod simtgadīga ābele.


Dārzs ar avota ūdeni - 'Mežavoti'

Jereminoviču ģimenes sētā ikviens ciemiņš var veldzēt slāpes ar avota ūdeni. Te ik dienas plīvo Latvijas, bet svētkos – arī "Mežavotu" karogs. Saimniece Irēna, agrākā pilsētniece, iemīlējusi dzīvi laukos, viņa ik dienu aprunājas ar puķēm, tādēļ arī tās aug veselīgas un košas. Darbos daudz palīdz dēls ar ģimeni. Dārzs guvis panākumus Nīcas skaisto sētu konkursos, startējis Latvijas mēroga konkursos un izpelnījies Nīcas novada "Goda dārza" statusu.


Dārzs un stādu audzētava meža ielokā - 'Cielavas'

Pēc Bulduru dārzkopības tehnikuma beigšanas daiļdārznieces Agitas Rusmanes ģimenes bizness ir stādu audzēšana un dārzu ierīkošana. Diemžēl savam dārzam laika allaž pietrūkst, taču brīvajos brīžos darbos labprāt iesaistās visas trīs paaudzes. Ieinteresēti palīgi ir bērni Kārlis un Paula. Kārlis iekopis savu dobi ar potētiem augiem un pundurformu skuju kokiem, bet pie dīķa sastādījis dažādu šķirņu bērzus.

Stādu audzētavā pieejami gan skujeņi, gan lapu koku un krūmu stādi. Īpaši mīļi Agitai ir pašas potētie un īpaši lolotie stādiņi.


Nīcas centra dārzs

Nīcas novada centrs visos laikos veidots un kopts kā skaista sēta. Par to vienmēr rūpējušies profesionāli daiļdārznieki: Juris Vaivars, Lilija Gaile, Diāna Freimane, Andris Stūre. Īpaši lielu ieguldījumu devis Sandijs Timbra. Viņa darbu turpināja Valda Čaure, bet no 2005. gada – Inga Šenfelde.

"Aicinām šajā dienā izmantot arī tūrisma piedāvājumu Nīcas novadā! Izbaudiet pludmalē jūras vēju, pavizinieties ar laivu pa Bārtas upi, apskatiet Prenclava dzirnavas, Nīcas un Otaņķu Senlietu krātuves, savvaļas zirgus, tautastērpu darināšanas darbnīcu, jaunās skulptūras Bernātu dabas parkā un uzziniet, kāpēc Nīcas brunči ir tik koši," vilina Nīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Gunita Šime.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!