Foto: Publicitātes foto
Balvu novada pašvaldība parūpējusies, lai iedzīvotāji sarosītos sakopt savu vidi, jo tika izsludināts konkurss par novada sakoptāko īpašumu. Čaklais darbs rezultējies panākumos, un nu ''Tavs Dārzs'' lasītāji var novērtēt konkursam pieteiktos un apbalvojumu saņemušos īpašumus.

Pieteiktos īpašumus konkursam "Sakoptākais novada īpašums 2017" devās lūkot vērtēšanas komisija, kuras sastāvā bija Anita Petrova – Balvu novada pašvaldības Domes priekšsēdētāja vietniece un konkursa "Sakoptākais novada īpašums 2017" komisijas priekšsēdētāja, Renata Gavenyte – Balvu novada pašvaldības aģentūras ''SAN-TEX" labiekārtošanas un apzaļumošanas dienesta vadītāja, Iluta Mežule – Balvu novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību speciāliste, Inta Kaļva – toreizējā Balvu novada pašvaldības aģentūras ''Ziemeļlatgales biznesa un tūrisma centrs" direktore, Eva Smirnova – Balvu novada Domes deputāte.

Žūrijas sastāvs kādā siltā jūnija dienā devās apsekot privātmājas, lauku sētas, uzņēmumus un daudzdzīvokļu mājas visā novada teritorijā. Apciemojot un apskatot konkursam pieteiktos īpašums, radās pārliecība, ka novadā dzīvo un saimnieko vienkārši, dāsni, bezgala strādīgi, sirsnīgi un pozitīvi domājoši ļaudis, kuriem piemīt arī veselīga humora izjūta. Vērtētāji centās būt maksimāli objektīvi un, kas interesanti, visu starpā nav bijušu arī lielu domstarpību.

Noslēguma sēdē izkristalizējās uzvarētāji četrās nominācijās un tika piešķirtas arī divas speciālbalvas. Kategorijā ''Sakoptākā lauku sēta 2017" pirmo vietu ieguva ZS ''Dižarāji" no Bērzpils pagasta, kur saimnieko Ilona un Ivars Seņķas. Titulu ''Sakoptākā privātmāja 2017" saņēma īpašums ''Likteņdzirnas" Kubulu pagastā, kur saimnieko Jūlija Meirāne un Tālis Korlašs. Goda vārdi ''Sakoptākais uzņēmums 2017" Balvu novadā šoreiz tika uzņēmumam SIA ''Paradīzes putni" Bērzkalnes pagastā, kur saimnieko Sanita un Normunds Prūši, bet kā ''Sakoptākā daudzdzīvokļu māja 2017" tika atzīts Balvu ielas nams Kubulos.

Pārsteidzoši, kā mainās dārza ainava, ja tajā novieto ar ziedošām puķēm piepildītu vecu čemodānu, gumijas zābaciņus vai dārzā mājvietu atrod pūces, zaķa vai kāda cita dzīvnieka figūra.
Anita Petrova

Vērtēšanas procesā komisijas locekļi nonāca pie dažādām atziņām. Svarīgākā no tām, ka lielā mērā viss ir pašu rokās, kā mēs gribam dzīvot. Pārsteidzoši, kā mainās dārza ainava, ja tajā novieto ar ziedošām puķēm piepildītu vecu čemodānu, gumijas zābaciņus vai dārzā mājvietu atrod pūces, zaķa vai kāda cita dzīvnieka figūra. Šīs vasaras mitrais laiks īpašā krāšņumā parādīja glīti koptos zālājus un ziedošo puķu podus.

Komisija saprata arī to, ka modernums nebūt nav tikai pilsētas priekšrocība, tas ienācis gan lauku sētās, gan privātmājās. Var tikai apbrīnot saimnieku izdomu un radošo pieeju sava īpašuma atpazīstamības veidošanā. Varēja redzēt, ka tur ir ielikts rūpīgs un neatlaidīgs ikdienas darbs vairāku gadu garumā. Interesanti arī tas, ka saimnieki nesūrojas par niekiem un nemeklē vainu ne cilvēkos, ne valdībā, ne laika apstākļos, viņi vienkārši dzīvo un darbu uzskata par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu, un tā rezultāts dod gandarījumu pašiem un priecē visus tos, kuri iegriežas ciemos. Nepalika neievērots, cik daudz vietas izdomai vēl priekšā daudzdzīvokļu namu īpašniekiem un arī tas, ka kādam bija pietrūcis pacietības pabeigt izravēt visas puķu dobes, stāsta Balvu novada pašvaldības konkursa ''Sakoptākais novada īpašums 2017" vērtēšanas komisijas priekšsēdētāja Anita Petrova.

Komisijas pārstāvji sirsnīgi pateicas visiem, kuri uzdrošinājās pieteikties konkursam, arī tiem, kuri pieteica citus, kā arī rosina turpmākajos gados būt atsaucīgiem, atvērtiem un radošiem.

Foto:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!