Melnais plūškoks ir ļoti savdabīgs augs, jo pēc nosaukuma tas nepavisam neatbilst tā vizuālajām pazīmēm ziedēšanas laikā – balti ziedu ķekari, kuros no melnās krāsas nav ne miņas, taču rudenī zili melnās ogas pierāda nosaukuma patiesumu. Jāatzīst, ka melnais plūškoks patiesi pie mums ir vēl nenovērtēts, jo tas ne tikai skaisti izkrāšņo dārzu, bet ir lielisks atklājums arī kulinārijā un tautas medicīnā, kas var tikt apstiprināts pēc pašu pieredzes.

Ne visiem iepazītais svētais koks

Melnais plūškoks (Sambucus nigra) ir vasarzaļš kaprifoliju dzimtas krūms vai pat neliels koks, kas visbiežāk ir sastopams Eiropas dienvidos, Ziemeļāfrikā, Dienvidamerikā, Āzijā, taču pēdējos gados šis par svēto koku dēvējamais augs izpelnījies slavas mirkļus arī Latvijas dārzos. Plūškoka ziedēšanas laiks ir no maija līdz pat jūlijam, taču pat šajā salīdzinoši ilgajā laika periodā ne vienmēr atceramies par to un izmantojam tā labās īpašības, ko sniedz balti ziedošie ziedi. Melnais plūškoks ziedēšanas laikā atpazīstams ne tikai pēc skaistajiem ziediem, bet arī lapām, kas iekrāsojušās gaišām maliņām, tāpēc augs izskatās īpaši dekoratīvs gan pie lauku mājas, gan pilsētas dārzā. Gan auga lapas, gan arī paši ziedi ir tik skaisti, ka tie pelnījuši tikt iepīti vainagos, kāzu pušķos vai kādā ziedu kompozīcijā.

Interesanti, ka melnais plūškoks ne vienmēr rada lielu patiku pirmajā tā iepazīšanas reizē, jo dažiem ziedu aromāts šķiet salkans un pat nepatīkams, tāpat arī no tā gatavotais sīrups vai limonāde nešķiet kas baudāms, tomēr daudzviet tas ir tik iecienīts, ka plūškoka ziedēšana tiek ar lielu nepacietību gaidīta.

Svētā koka dēvējumu šis augs ieguvis pateicoties tam, ka tas jau izsenis bijis kā mājas sargātājs, ļaunuma novērsējs un brīnumlīdzeklis tautas medicīnā un arī kulinārijā. Ja jau šis koks patiesi ir tik svēts un cienīts, ir vērts ņemt vērā tā labās īpašības un izmantot tās pašu labā.

Foto: DELFI

Sarkanais un melnais, labais un sliktais

Latvijā visbiežāk sastopamas divas plūškoku sugas – sarkanais plūškoks un melnais plūškoks. Diemžēl sarkanais plūškoks ir tikai dekoratīvs augs, turklāt tā sarkanās ogas ir pat indīgas un nekādā gadījumā nav izmantojamas ne kulinārijā, ne tautas medicīnā. Iepazīstoties ar plūškokiem, zini, ka sarkanajam plūškokam ir dzeltenzaļi ziedi un sarkanas ogas, bet melnais plūškoks zied baltiem ziediem un lutina ar violeti melnām ogām, un tikai tās ir izmantojamas.

Ja esi nolēmis savu dārzu izskaistināt ar melnā plūškoka sabiedrību, tad zini, ka tas it nemaz nav cimperlīgs augs un tas itin labi augs arī pieticīgos apstākļos. Kā informē vairākas stādaudzētavas, tad melnajam plūškokam labpatiks saulainas vietas ar mitru, trūdvielām bagātu, irdenu augsni, ar sārmainu vai neitrālu reakciju, taču augs pacietīs arī vieglu skābumu, turklāt augu Latvijas klimatiskajos apstākļos nepadraud slimības un kaitēkļi, tāpēc to būs viegli izaudzēt.

Vērtīgais koks

Lai arī līdz ogu ražai vēl ir kāds laiks jāgaida, ir vērts iepazīties ar to izmantojumu jau laikus, turklāt no šī auga vērtīgas ir ne tikai ogas un ziedu ķekari, bet arī lapas, miza un jaunie zariņi. Ziedi ir vērtīgi, jo to sastāvā ir organiskās skābes, ēteriskās eļļas, miecvielas, gļotvielas, augļos ir pilns ar C vitamīniem, karotīnu, skābēm, taču augļu un ziedu uzlējumi ir ļoti vērtīgi līdzekļi svara samazināšanai, saaukstēšanās gadījumu, gripas, bronhīta, plaušu karsoņa drudža, reimatisma un citu slimību ārstēšanā. Vērts iegaumēt, ka melnā plūškoka ogas var ēst tikai tad, kad tās ir pilnībā nogatavojušās un ir violeti melnas, pretējā gadījumā var saindēties ar negatavām ogām.

Foto: DELFI

Ziedu kulinārais mantojums

Melnā plūškoka ziedēšana šogad rit pilnā sparā, jo vēlais pavasaris ļāvis tiem ziedēt vēl ilgāk, tāpēc atliek vien izmantot to savā labā un pievērsties kaut kam nepieredzētam arī kulinārijā, jo, kā zināms, melnā plūškoka ziedi ir gards atklājums virtuvē. Tieši melnā plūškoka baltie ziedi tiek izmantoti sīrupu, sulas, vīnu, sidru, ievārījumu, dažādu desertu (saldējumu, želeju, kūku, krēmu) gatavošanā, turklāt vācieši pat radījuši savu īpašo recepti, iemērcot ziedu čemurus pankūku mīklā un pēc tam fritējot tos. Lai arī izklausās kaut kas neiedomājams, patiesībā šis deserts ir bezgala gards un pārkaisīts ar pūdercukuru un kanēli, tas sniegs neaizmirstamu garšas baudu, ko vērts pagatavot arī pašiem. Taču, pirms ķeriet pie šāda kulinārijas eksperimenta gatavošanas, vērts sākt ar jau novērtēto plūškoka sīrupu, kas lieliski papildināt vasaras veldzējošās limonādes un dažādus ēdienus, bet vēl ierastāku izmantojumu ziediem var pielietot tos izkaltējot un izmantojot ārstnieciskās tējas gatavošanā.

Melnā plūškoka sīrups

Foto: Shutterstock

Lai arī mūsu platuma grādos plūškoka sīrups vēl nav mantojis to pieprasītāko labvēlību, ir vērts pārņemt šo veselīgo ieradumu un pašiem pagatavot sīrupu, ko pievienot limonādei, mērcēm, pankūkām, kādai kūkai un dzirkstošam dzērienam. Tā kā tieši šobrīd melnais plūškoks zied pilnā plaukumā, pienācis īstais laiks pievērsties sīrupa gatavošanai.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!