Foto: F64
Gadījumā, ja nav iespēju doties uz kādu dārzkopības preču izstādi vai specializētu veikalu, dažādas sēklas iespējams iegādāties arī lielveikalā, tomēr ir vairākas būtiskas lietas, kas jāņem vērā, lai no nopirktajām sēklām izaugtu iecerētie augļi vai dārzeņi.

Vissvarīgākais, izvēloties sēklas lielveikalā, ir pārliecināties, ka nav beidzies to derīguma termiņš. "Derīguma termiņš ir svarīgākā lieta, kura jāpārbauda, jo ir sēklas, kas dīgs arī pēc derīguma termiņa beigām, taču ir arī tādas kultūras, kuras nedīgs. Lai nepiedzīvotu vilšanos, šīs lieta jāpārbauda.

Gadījumā, ja sēklu derīguma termiņš ir beidzies, tad veikala darbinieku pienākums ir pavēstīt par to pircējiem ar uzrakstu, ka prece ir nocenota, jo nav pārbaudīta sēklu dīgtspēja," sarunā ar portālu "Delfi" stāsta dārzniece Jugita Ziemele.

Ziemele norāda, ka uzmanība jāpievērš arī sēklu izcelsmei. "Noteikti jāpaskatās, kur sēklas ir ražotas. Lielākoties Polijā un Lietuvā ražotās sēklas Latvijā aug ļoti labi, bet, piemēram, par no Spānijas ievestām sēklām vēl precīzu atsauču nav, par to varēšu pastāstīt pēc pāris mēnešiem, kad būs saņemtas dārzkopju atsauces.

Tāpat, izvēloties sēklas pašu spēkiem, jāņem vērā arī vairāki stādīšanas un kopšanas parametri. "Tam, kad, kā, ar kādu attālumu sēt sēklas, ir jābūt uzrakstītam uz sēklu iepakojuma, tomēr pieredze rāda, ka dažkārt tulkojums ir nesaprotams vai nepilnīgs. Tādā gadījumā būtu vēlams jautāt pārdevējam, kā sēklas jāstāda un jākopj. Piemēram, dārzkopības preču veikalos pārdevēji ir zinoši, jo apmeklē dažādus seminārus, kuros tiek stāstīts par jaunieviesumiem šajā jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!