Rucavas novada Papes dabas parkā atklāta savvaļas orhideju taka - nu, dodoties ekspedīcijā, līdzās tauriem, sumbriem un savvaļas zirgiem ziedēšanas laikā varēs aplūkot arī savvaļas orhidejas un naktsvijoles, vēsta TV Kurzeme.

Ar katru gadu orhideju atradņu skaits visā Latvijā, tostarp, arī Papes dabas parkā palielinās. Deviņdesmitajos gados te savvaļas orhidejas nebija sastopamas, taču 1999.gadā, kad no Nīderlandes atveda pirmos 18 savvaļas zirgus, gandrīz katru gadu te var atrast kādu jaunu orhideju sugu. Uzsākot dzīvnieku noganīšanu, ik gadu vietās, kur noēsta zāle, parādās jaunas un retas orhideju sugas, kas parkā līdz šim neauga. Tas ļauj secināt, ka tieši savvaļas zvēriem ir liela nozīme orhideju izplatībā.

Latvijā šobrīd sastopamas 32 orhideju sugas, vairākums - ļoti retas, tādēļ iekļautas Sarkanajā grāmatā. Papes dabas parkā līdz šim konstatētas deviņas orhideju sugas, bet ik gadu tiek atklātas jaunas. Tiesa, karstais laiks ietekmējis arī orhidejas, ziedi pļavā jau novītuši, tādēļ tos šogad ziedošus dabā vairs nesastapt. Informācija par ziediem pieejama speciālos stendos pie ganībām, bet dabā apskatīt tās varēs tikai gida pavadībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!