Foto: LETA
Tomāti, ja vien tiek audzēti pašu siltumnīcā, ir vitamīniem bagāts dārzenis, kuru kulinārijā iespējams izmantot ļoti daudzveidīgi. Tomāti satur C, B1, B2, B6, E, K vitamīnus, nikotīnskābi, kāliju, magniju, dzelzi, cinku, kalciju, nātriju, hromu, dabīgus antioksidantus, kas samazina draudus saslimt ar dažādām hroniskām kaitēm.

Sēklu izvēle

Sēklu veikalos iegādājamas dažādu tomātu šķirņu sēklas, kuras iespējams iedalīt divās lielās kategorijās - profesionālās un pārējās. Profesionālās sēklas ir vismaz 5 reizes dārgākas kā citas, bet toties garantē vienādu stādu un augļu izmērus. Tas ir noderīgi, ja iecerēts tomātu ražu likt ne tikai uz savas saimes galda, bet arī pārdot.

Sēklu dīgšanas apstākļi

Tomātu sēklas dīgst 14 - 16 grādu temperatūrā, taču optimālā temperatūra ir 25 - 30 grādi. Jāatceras, ka tomāti mīl gaismu, tādēļ sēklas ieteicams diedzēt labi apgaismotā vietā un pieskatīt, lai augsne vienmēr būtu mēreni mitra. Sēklu sēšanai der gatavi augsnes maisījumi, kuriem pamatā ir kūdra un satur minerālmēslojumu.

Kur sēt tomātu sēklas?

Tomātus sēklas sēj ne īpaši dziļās kastītēs vai kārbiņās - tādas pieejamas dārza preču nodaļās specializētajos tirdzniecības centros. Sadzīvē mēdz izmantot arī izmazgātas un izžāvētas piena produktu tetrapakas vai jogurtu trauciņus. Jānodrošina drenāža - trauciņa apakšējā daļā jābūt nelielai atverei. Augsnes slānim jābūt aptuveni 6-7 cm dziļam.

Augsni nepieciešams vispirms samitrināt, pēc tajā iestāda sēklu aptuveni 0,5 cm dziļumā. Kad sēkla iestādīta, augsni apsmidzina ar ūdeni un kastītes novieto siltā un labi apgaismotā vietā. Jo vairāk gaismas jaunie dzinumi saņems, jo labāk tie augs.

Kā laistīt?

Laistīšanai izmanto mēreni siltu (istabas temperatūras) ūdeni, kas iepriekš nostādināts. Nedrīkst izmantot tikko no krāna tecinātu aukstu ūdeni.

Kad izstādīti siltumnīcā?

Siltumnīcā stādus izstāda tad, kad beigušās pavasara salnas. Vēlams stādus atbrīvot no apakšējām lapām. Tomātu stādus laista mēreni katru dienu ar remdenu ūdeni. Augsnes mēslošanai izmanto gatavus kompleksus maisījumus, kas pieejami specializētajās tirdzniecības vietās.

Tomātu veidošanās

Tomātu stādi mēdz pastiprināti sazaroties. Vēlams daļu pazarītes izkniebt, jo citādi tomātu augļi ienāksies lēni.

Tomātu augļi nenogatavojas visi reizē, bet ienākas pamazām, aptuveni pusotra mēneša garumā - katru dienu galdā varēsiet likt svaigus tomātus. Rudens pusē jānoņem visi augļi, arī zaļie, kas jānogatavina istabā labi apgaismotā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!