Šogad daudzviet Latvijā novērotas lilijas ar daudz ziediem un ziedpumpuriem. Par šādu brīnumu savā dārzā ziņojuši arī "Delfi" aculiecinieki - stāstot par Vidzemē izplaukušām lilijām ar 50 un vairāk ziediem uz viena stublāja. Par šo fenomenu vaicājām speciālistiem.

Kā skaidro Latvijas Augu aizsardzības pētniecības centra pētniece Jūlija Volkova, ja, izņemot daudzos ziedpumpurus, lilijām nav novērojamas nekādas citas izmaiņas uz lapām, stublājiem, sīpoliem, tad, ļoti iespējams, liliju bagātīgo ziedēšanu izraisījis klimatisko apstākļu kopums pagājušā gada nogalē un šā gada pirmajā pusē – ilgais rudens, bagātīgais sniegs ziemā, vēlais un īsais, bet siltais pavasaris. Klimatiskie apstākļi šogad ir bijuši labvēlīgi daudziem augiem, un neierasti bagātīga ziedēšana bija vērojama arī ziemcietēm, košumkrūmiem un kokiem.

Tā kā bagātīga ziedēšana ir novērota dažādām liliju sugām un hibrīdiem, ļoti iespējams, ka pie tā vainojama fasciācija. Fasciācija ir izmaiņas auga izskatā, par kuru izcelsmi zinātniekiem nav īstas skaidrības. Tai raksturīgi tas, ka augam veidojas plati saplacināti dzinumi, kas izskatās kā vairāki kopā saauguši stublāji. Bieži vien uz šādiem dzinumiem veidojas patoloģiski liels ziedu skaits. Dažkārt ap centrālo ziedu izveidojas aplis ar daudziem ziediem, un šo gredzenveida fasciāciju mēdz dēvēt par "vistu ar cāļiem".

Fasciācija nav prognozējama, taču parasti novērojama uz viena dzinuma vai stublāja. Tā reti atkārtojas nākamajā gadā, taču ir augi, kuriem tā novērota biežāk – delfīnijām, eiforbijām, forsītijām, uzpirkstītēm, lilijām un prīmulām.

Latvijas liliju selekcionārs Guntis Grants stāsta: "Fasciācija nav nekas tāds par ko baidīties. Tāds kā dabas untums, kas vienu gadu parādās, bet pēc tam atkal pazūd. Zinātnieki uzskata, ka to izraisa baktērija. Blakus esošajām lilijām tā nekaitē un nepielīp. Lilijām veidojas plakans it kā no daudziem kātiem salikts kāts, kas dažkārt sadalās vairākās galotnēs. Šādas lilijas zied bagātīgāk. Ir pat viena liliju šķirne, kurai šī parādībā ir raksturīga. Iespējams, tieši tāpēc tā ir tik ļoti pieprasīta. Tā ir samērā veca holandiešu šķirne 'Marlene'. Katrā ziņā par fasciāciju nav jāsatraucas, kā par citām liliju slimībām. Vienīgi pēc maniem novērojumiem šogad liliju fasciāciju nav vairāk kā parasti. Man aug ap 50 tūkstošiem dažādu liliju no dažādām liliju grupām, bet fasciācijas šogad bija novērojamas kādas trīs - kā ik gadu."

Pētniece Jūlija Volkova pieļauj, ka, iespējams, lielo ziedu skaitu ir izraisījusi kāda ģenētiska mutācija auga šūnās. Arī speciālajā un informatīvajā literatūrā nav atrodams vienprātīgs skaidrojams tam, kas ir iemesls liliju fasciācijai. Kā iespējamie fasciācijas iemesli tiek minēti:

  • ģenētiskas mutācijas un izmaiņas;
  • baktērija Rhodococcus fascians;
  • vīrusu infekcija;
  • fitoplazmu izrasīta infekcija;
  • bojājumi, ko radījušas salnas, dzīvnieki, kukaiņi, mehāniski un ķīmiski bojājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!