Pēdējo gadu laikā tūjas iecienītas daudzos dārzos, bet tikpat izplatītas ir arī sūdzības par to, ka tūjas nīkuļo. Kādēļ tā? Tūjas it kā nav kaprīzas, tomēr problēma pastāv.

Ja tūjas nīkuļo, visticamāk, problēma ir pašos pirmssākumos, proti, stādīšanas laikā, žurnāla "Ievas Dārzs" februāra numurā skaidro kokaudzētavas "Baltezers" dārzniece Anita Kazaka, sniedzot izvērstus padomus, kā sagatavot augsni stādīšanai, kā stādīt dzīvžogu un kā un cik bieži mēslot tūjas.

"Kā jau lielākā daļa skujeņu, arī tūjas labāk aug skābākā augsnē, tām patīk vidēji mitras augsnes, kur ir pietiekami daudz trūdvielu. Tūjām ir kompakta sakņu sistēma ar izteiktām bāršsaknēm, tāpēc zemīte pirms stādīšanas kārtīgi jāsagatavo - tūjām noderēs satrūdējuši kūtsmēsli, mazliet kūdras un melnzemes, kā arī pietiekams mitrums," žurnālam stāsta dārzniece.

Ja nepieciešams, tūjas var pārstādīt, ieteicamākais laiks šim darbam - pavasaris vai agrs rudens, dienās, kad nav spilgtas saules. Svarīgi ievērot to, ka skujeņi ir ļoti jutīgi atiecībā uz debespusēm - tie nespēj pagriezt skujas pret sauli, tādēļ vēl vecajā vietā tūjai jāiezīmē debespuses, lai jaunajā vietā varētu iestādīt tāpat kā iepriekšējā, norāda Anita Kazaka.

Pēc iestādīšanas jaunie augi apmēram pusotru mēnesi centīgāk jālaista, lai tūjas labāk ieaugtos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!