Foto: Shutterstock
Tā kā vēl nesen koši ziedošās puķudobes pamazām dodas ilgākā miera periodā, īstais laiks domāt par mulčēšanu, lai dobes izskatītos pievilcīgākas arī šajā laikā.

Bez dobju izskaistināšanas mulčai ir arī praktisks pielietojums. Priežu mizu mulča pasargā augsni no izžūšanas, straujām temperatūras svārstībām, piemēram, iestājoties nelielam salam, vispirms sasalst mulča un tikai pēc tam augsne, kā arī, pasargā augsni no erozijas. Vēl viens ne mazāk svarīgs ieguvums mulčēšanā ir fakts, ka pēc mulčēšanas dobes jāravē ievērojami mazāk, jo mulča samazina nezāļu izplatību un augšanu, stāsta ''Jaunbērzi AF'' projektu vadītāja Baiba Bērziņa.

Dobes, kas pārklātas ar mulčas slāni, izskatās sakoptākas un estētiski pievilcīgākas, turklāt pa to var staigāt, nebaidoties atstāt pēdu nospiedumus.

Kā skaidro speciāliste, mulčai nav izteiktas sezonas, kad to varētu sākt izmantot. Dobes pārklāt ar mulču var, sākot no agra pavasara, līdz pat vēlam rudenim. Ir pieejami vairāku frakciju priežu mizu mulča, taču populārākais iedalījums ir pēc izmēriem. Smalkas frakcijas mulča ir ļoti labi izmantojama dobēs, kur aug viengadīgas puķes, rozes, garšaugi u.c., ko nepieciešams katru gadu atjaunot un pārstādīt. Vidējas frakcijas mulču var izmantot visa veida apstādījumos – tā ir piemērota gan lapu, gan skuju kokaugiem, gan augļu koku un krūmu dobēm. Rupjās frakcijas mulča piemērotāka lielo kokaugu stādījumiem.

Foto: Shutterstock

Pirms dobju pārklāšanas ar mulčas slāni, vajadzētu atbrīvoties no nezālēm, tās izraujot ar visām saknēm, nolīdzināt, lai dobe būtu iespējami līdzenāka. Ja dobe ir liela un starp augiem atstatumi ir lieli, šajos laukumos ieteicams ieklāt ģeotekstilu, kas ir ūdens caurlaidīgs, bet aizkavē nezāļu augšanu.

Mulču klāj vienmērīgā kārtā pa visu dobi, aptuveni 5-7 cm biezumā. Visai bieži pieļauta kļūda ir lielāku uzbērumu veidošana tieši ap augiem, taču tā darīt nevajadzētu, jo tie var kaitēt augiem.

Kas attiecas uz mulčas apkopšanu pēc kāda laika, katru gadu, atkarībā no nepieciešamības, ieteicams mulčas slāni papildināt. Rudens sezonā dobes ir jāsakopj, apgriežot ziemcietes, kokaugus, savācot kritušās lapas, čiekurus, citādi starp sakritušajiem gružiem pārziemos dažādas slimības un kukaiņi, kas nākamajā gadā var būtiski kaitēt augiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!