Jau no seniem laikiem pīlādzis, kas dēvēts arī par sērmūksli, cermūksli, pīleņģi un puceni, latviešu sētās vienmēr ir stādīts, lai pasargātos no ļaunajiem spēkiem, raganām un velniem. Varam ticēt vai neticēt koka enerģētiskajam spēkam, tomēr pie katras mājas būtu jābūt pa pīlādzim, tāpēc portāls ''Tavs Dārzs'' konsultējās ar stādaudzētavas ''Pīlādži'' speciālistu Jāni Zilveru, kurš sniedza ne vienu vien vērtīgu padomu.

Šķirnes mājas svētībai un veselības stiprināšanai

Mūsdienās jau ir iespējams apvienot divus labumus, iestādot pīlādzi ne tikai dekoratīviem nolūkiem, bet arī kādu ēdamo ogu šķirni. Tieši tāpēc pīlādžus var iedalīt divās lielās grupās – pārtikas un dekoratīvajos. Ēdami, protams, ir visi, bet pārtikas ir ar lielākām un sulīgākām ogām, kurām nav izteikta sīvuma un tās var ar patiku ēst svaigas, tikko noplūktas no koka. Ļoti plaša ir arī šķirņu auguma dažādība, sākot no 1,5 līdz pat 15 metriem. Jārēķinās, ka lielākā daļa šķirņu nav pašauglīgas un tādēļ jāstāda divas dažādas, vai arī redzamības attālumā jābūt parastajam meža pīlādzim. Ļoti plaša ir arī ogu krāsu gamma, sākot ar ierasti oranžo, koši sarkano, līdz tumši violetām ēdamajām šķirnēm, ko papildina dekoratīvās arī ar dzelteniem un pat baltiem ķekariem.

Populārākās pīlādžu šķirnes

''Titāns'' – nelieli koki ar kompaktu vainagu, kas sasniedz 2,5 metru augstumu. Ziemcietība augsta, ražo bagātīgi un katru gadu. Ātrražīga šķirne – dažkārt raža ir jau kokaudzētavā vai otrajā, trešajā gadā pēc stādīšanas. No 20 gadīgiem kokiem var novākt 120-160 kilogramus ogu. Izturīga pret slimībām un kaitēkļiem. Koki ir ilgmūžīgi, labi ražo 35 līdz pat 40 gadus. Augļi ir lieli, rubīnsarkani, līdz 1,2 centimetriem diametrā. Tie ir sulīgi, saldskābi, satur līdz 40 mg% C vitamīna. Ogām raksturīgs īpatnējs, vājš rūgtenums.

''Krasnaja krupnaja'' šķirnes kokiem ir plati piramidāls vainags, skeletzari atiet 50 līdz 60 grādu leņķī. Pēc izskata līdzīga šķirnei "Žoltaja", ar tādiem pašiem lokaniem zariem. Augļi lieli, ieapaļi, līdz 1,2 centimetriem gari un 1,3 centimetriem plati. Tie ir vāji šķautnaini, dzeltenīgi sarkani. Mīkstums sulīgs, ar saldskābu garšu, ogu raža ienākas septembra sākumā. Augsta ziemcietība un ražība.

''Alaja krupnaja'' - ļoti ziemcietīga un veselīga šķirne, ar tieksmi uz pašauglību. Koki ir vidēja auguma, ar kompaktu, platu, ieapaļu vainagu. Zari atzarojas platā leņķī. Lapas lielas, nepāra plūksnaini saliktas, tumši zaļas, spīdīgas, bet lielajos ķekaros izkārtojušies lieli augļi, kas var kopumā vienā ķekarā var sasniegt 150 līdz 160 skaita atzīmi. Turklāt ogas ir sulīgas, saldskābas, ar vieglu rūgtenumu, ienākas septembra beigās. Var glabāties līdz februārim. Izturīga šķirne pret slimībām un kaitēkļiem.

''Ļikjornaja'' šķirne var veidot nelielus, līdz metra augstus dabiska pundurauguma kociņus vai arī krūma veidīgus apstādījumus. Lapas šai šķirnei ir tumši zaļas, spīdīgas, veselas, bet atšķirībā no aronijām, tās ir apmēram līdz pusei daivaini iešķeltas. Rudenī krāsojas tumši bronzas sarkanas. Kociņi ir ziemcietīgi, neslimo ar pīlādžu lapu rūsām. Apputeksnē ''Ņevežinas'' grupas šķirnes vai arī ''Burka''. Ogas ir lielas, sasniedzot 1,2 līdz 1,5 centimetrus diametrā, spīdīgas, ļoti tumši brūni sarkanas (oriģinālajai šķirnei jābūt ar melni sarkanām ogām). Arī mīkstums ogām ir tumši sarkans. Pēc garšas saldi, patīkami, ar ļoti vāji izteiktu aroniju piegaršu un bez aroniju velkošās, sausās piegaršas. Sula tikpat krāsaina kā aronijām, tumši rubīnsarkana. Koki labi ražo katru gadu. Ienākšanās laiks – septembra vidus. Piemērota ēšanai svaigā veidā, liķieriem, sulu iekrāsošanai, ievārījumiem.

''Burka'' šķirnes koki ir zema auguma, reti pārsniedz 2,5 metru augstumu. Kompakts vainags, diezgan izretināts, ar tieviem zariem. Lapas vienkāršas, nepāra plūksnaini saliktas, tumši zaļas, vāji pūkotas. Zied maijā. Ātrražīgs hibrīds, kas sāk ražot otrajā, trešajā gadā pēc stādīšanas. Augļi divreiz lielāki nekā parastajam pīlādzim - sarkanbrūni, pievilcīgi, pēc garšas saldskābi, bet ar vieglu rūgtenumu. Satur 30 mg C vitamīna un 7,5 % cukuru. Diezgan augsta ziemcietība, bet slikti pacieš atkušņus.

''Gratnaja'' šķirne ir ēdamais pīlādzis ar uzturā izmantojamiem augļiem - visizplatītākā ēdamo pīlādžu šķirne. Augums divi līdz četri metri. Ziedi vairogveida un balti, lapas spīdīgas, veselas, bet apakšdaļa plūksnaini šķelta. Lapojuma krāsa tumši zaļa. Sāk ražot otrajā, trešajā gadā pēc stādīšanas. Augļi tumši sarkani, ķiršu lielumā, ogas spīdīgas, saldsskābas, sulīgas un bez rūgtuma.

Aprīlī līdz sulu cirkulācijai veic koku vainagu veidošanu. Otru apgriešanu var veikt jūlijā. Vainagos izgriež bojātos, apkaltušos un aizlauztos zarus. Vajadzības gadījumā jauniem kokiem noīsina zaru galus, lai iegūtu kompaktāku vainagu.

''Dodong'' šķirne - ļoti skaists dekoratīvais pīlādzis ar skaistām, spilgti zaļām, spīdīgām, garām, nokarenas formas lapām. Ogas kompaktā ķekarā, nelielas, spilgti oranžas, iegarenas, ēdamas. Koka augums var sasniegt līdz trīs līdz četrus metrus. Ziemcietība laba, var izmantot kā solitera augu.

''Pendula'' - Parastā pīlādža (Sorbus aucuparia) nokarenā forma. Skaists sēru formas vainags, kas uzpotēts uz parastā pīlādža stumbra. Lai vainags veidotos glīts, biezs, tas regulāri jāapgriež. Šī šķirne savu dekoratīvo īpašību un labās aukstumizturības dēļ, dārzos tiek audzēta jau sen. Sākotnēji nokarenā pīlādža augstums atkarīgs no potcelma augstuma. Augs jāstāda gaišā vietā. Apgriešanu veic divas reizes sezonā – pavasarī, līdz sulu cirkulācijai, un jūlijā. Pēc trīs līdz četriem gadiem, ievērojot visas agrotehniskās kopšanas prasības, koka vainaga diametrs ir lielāks par 1,5 metriem. Nokarenais pīlādzis ar krītošo vainagu ir dekoratīvs visos gadalaikos. Lapas zaļas, ogas oranžsarkanas, ļoti rūgtas, neveido daudz ogu ķekaru.

Pīlādžu stādīšana

Pīlādža stādīšana neatšķiras no citiem augļu kokiem. Vēlams sagatavot trūdvielām bagātu bedri, kuras izmērs diametrā ir vismaz par 30 centimetriem lielāks, nekā stāda sakņu kamols. Jāsalej saknes jau stādīšanas laikā, jo tad vislabāk uzsākt augšanu jaunajām saknītēm. Lejot pēc tam piemīdītu augsni, ūdens ''aizskries'' sāņus. Jāstāda tā, lai potes vieta praktiski sakristu ar augsnes virskārtu, ja zeme viegla, vēlams arī mietiņš pirmajiem gadiem, īpaši nokarenajai šķirnei ''Pendula''. Ja veidojat rindu no vairākiem pīlādžiem, sakārtojiet tos pēc auguma, vēlams ar īsāko dienvidu pusē, stāsta stādaudzētavas pārzinis. Attālums starp kokiem vēlams 2/3 no to plānotā augstuma.

Pīlādzis labi pacieš arī pusēnu, vienīgi ogu ražas būs nabadzīgākas. Kokus līdz biezākas mizas izveidošanās brīdim jāsargā no zaķa zobiem, kurš ziemā tos novērtē tik pat labi kā ābeles. Pirmajos gados pēc iestādīšanas, tāpat kā tas ir citiem augļu kokiem, jāveido gaismas caurlaidīgs vainags, lai būtu vairāk skaistu ogu un tās mazāk slimotu. Regulāri jāizgriež sakņu atvases, kuras īpaši augs pirmajos gados. Ja lietojiet dārzā augu aizsardzības līdzekļus ābelēm, pie reizes varat apstrādāt arī pīlādžus, jo vairākas slimības un kaitēkļi ir līdzīgi.

Visbiežāk pīlādžus stāda pie vārtiem, bet var veidot arī skaistas alejas, vai arī mazāka auguma šķirnes izmantot akmensdārza rotāšanai.

Oranžo ogu sezona

Pīlādžu un ābolu ievārījums

Foto: Shutterstock
Gards pīlādžu ievārījums ar āboliem un vaniļu.

Lasīt vairāk

Kaltētu pīlādžu sukādes

Foto: Shutterstock
Kaltēti pīlādži - dabīgajiem vitamīniem ziemā.

Lasīt vairāk

Cālis pīlādžos ar medu, alus mērcē, burkānos ar sinepēm un lazdu riekstu ievārījumā ar estragonu

Foto: Michael Mintskovsky
Cālis ar dažnedažādām piedevām restorāna "Ostas skati" šefpavāra Ingmāra Ladiga izpildījumā.

Lasīt vairāk

Ābolu sulā marinēta cūkgaļa ar pīlādžu čatniju

Maltītes dažādošanai un papildināšanai ar vitamīniem saturošiem produktiem lieliski noder dabā iegūstamie sezonas dārzeņi un ogas. Piemēram, pīlādžu čatnijs ne tikai papildinās un bagātinās pamatēdiena garšu, bet stiprinās organisma aizsargspējas pret apkārtējās vides kaitīgo ietekmi, jo ir bagāts gan ar vitamīniem, gan minerālvielām. Recepti iesaka Jūrmalas restorāna "MaMa" šefpavāre Terēze Kondrate.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!