Ja vēlies savu dārza krāšņumu papildināt ar kaut ko jaunu, un rudens iesākums tam vēl ir itin piemērots laiks, vari iedvesmoties no Kalsnavas arborētuma bagātīgās kolekcijas, kur netrūkst daudz interesantu ideju arī piemājas dārzu labiekārtošanā.

LTV raidījums ''Mans zaļais dārzs'' sniedz ieskatu ne tikai tajā, kā izskatās Kalsnavas arborētumā, bet arī informē, kā pašu dārzos entuziasti var izaudzēt kaut ko tikpat krāšņu. Redzēt, kā tas izskatās profesionālu roku ierīkotā teritorijā ir viens, bet uzzināt, kas ir tās nianses, kas jāievēro audzēšanā un šķirņu izvēlē, ir pavisam kas cits. Tāpēc šajā video sērijā var uzzināt, kā audzēt rudenī krāšņi iekrāsojošo vēdekļa kļavu, kā radusies Maķedonijas priedes šķirne ''Latgale'', kāda izskatās lapegle pēc vairāku gadu augšana un cik krāšņu teritoriju var izveidot no dažādām tūjām. Par dažādajiem lapu un skuju kokiem, ko var izaudzēt arī pašu dārzā, uzzini video materiālā, sākot no minūtes.

Raidījumā tiek stāstīts arī par dzīvajām skulptūrām jeb eglēm, kas izskatās kā otrādi augošas egles visneierastākajās formās. Lai ieviestu šādas kompozīcijas pašu dārzā, atliek vien iestādīt apgriezto egli (Picea abies Inversa) un tad ļaut tai veidot savu unikālo formu. Šai eglei zari aug nevis uz augšu, kā ierasts, bet uz leju, un tieši tāpēc laika gaitā izveidojas dažādas skulptūru cienīgas kompozīcijas. Kalsnavas arborētumā var novērot, kā šīs egles gadu gaitā izveidojušas interesantas un dažādiem dzīvniekiem līdzīgas formas. Par apgrieztajām eglēm skaties video, sākot no minūtes.

Video materiālā stāstīts arī par to, ko iesākt un kā pareizi rīkoties, ja uz eglēm, priedēm vai citiem kokiem novērotas ''raganu slotas'', kas ir arborētums un arborists, un kādi ir selekcionāra un puķkopja Aldona Vēriņa padomi peoniju audzēšanā.

Raidījums par šīm apskatītajām tēmām:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!