Foto: Shutterstock
Ja palūkosi, caurbraucot lauku ciematiem, latviešu daiļdārzus, noteikti pamanīsi, ka augustā ļoti iecienītas ziemcietes ir rudbekijas. Kā šīs saulainās puķes audzēt, kādi ir būtiskākie priekšnoteikumi sekmīgai ziedēšanai un kādas šķirnes izvēlēties, iepazīsti turpmākajās rindās.

Kā ''Tavs Dārzs'' skaidroja z/s "Bērziņi" dārzniece Iveta Bērziņa, rudbekiju (Rudbeckia) ģints nav ļoti bagāta ar sugām, īpaši daudzgadīgajām, taču kaut ko piemērotu var atrast katrs, ja gribas dārzu veidot nedaudz sentimentālā noskaņā.

Rudbekijas ir samērā pieticīgas, jo var augt jebkurā dārza augsnē, bet ieteicams saulainā vietā, lai arī pacietīs nelielu noēnojumu. Jāņem vērā, ka augs mīl mitrumu. Augstās sugas piemērotas parkiem, lieliem dārziem un pie ūdens baseiniem, taču arī piemājas daiļdārzos, kur vēlas iegūt apstādījumus dažādos līmeņus, rudbekijas ļoti noderēs, lai viestu krāsas augstākā līmenī.

Rudbekijas iespējams pavairot ar ceru dalīšanu. Dobē rudbekijas stāda maija beigās, jūnija sākumā, kad beigušās nakts salnas. Rudbekijas ļoti gaumīgi izskatīsies dobē pašas par sevi, bet ja vēlies tās kombinēt ar citiem augiem, izvēlies līdzās tām agerātus vai kādu citu zili ziedošu augu. Šādā salikumā dzeltenais un zilais jo īpaši izcelsies. Daiļi kompanjoni dobē būs arī flokši, salvija, dekoratīvais pelašķis, mārtiņrozes, astilbes un citas ziemcietes.

Foto: Shutterstock

Vēl kāda labā ziņa rudbekiju audzēšanā – tās nav bieži jāpārstāda. Labos augšanas apstākļos tās var augt pat 10 gadus vai pat ilgāk, stāsta dārzkope. Mirdzošo rudbekiju gan ieteicams pārstādīt vismaz reizi piecos, sešos gados, bet augs jau pats parāda, kad pienācis laiks to pārstādīt – ziedu skaits samazinās un veidojas vairāk lapu.

Lūk, dažas šķirnes, ko vērts izvēlēties dārza krāšņumam!

Pūkainā rudbekija (Rudbeckia hirta) - augstums ziedēšanas laikā ir 20-80 cm. Lapas un ziedkāti klāti ar sīkiem, asiem matiņiem. Mēlziedi dzelteni vai oranži, to centrā melni, tumši brūni vai zaļgandzelteni stobrziedu konusi.

Spožā rudbekija (Rudbeckia nitida). Tas ir viens no nedaudzajiem tik liela auguma augiem ziemciešu kategorijā. Augstums līdz 2,2 metriem, dzelteni ziedi, bet atsevišķām šķirnēm arī pildīti.

Mirdzošās rudbekijas (Rudbeckia fulgida 'Goldsturm') šķirne ar dzelteniem ziediem, melnu centru, augstums līdz 70 cm. Šķirne veca, bet joprojām ļoti pieprasīta. Nav nekā saulaināka dārzā pat lietainā rudens dienā.

Šķeltlapu rudbekija (Rudbeckia laciniata 'Golden Glow') ir īpaša ar to, ka ziedi ir pildīti, tāpēc košums izceļas jo īpaši jebkurā dobē.

Foto: Shutterstock

Svarīgi par kopšanu

Rudbekijas pateicīgas ar to, ka zied līdz pat vēlam rudenim, bet, lai tas tā patiesi arī būtu, svarīgi regulāri izgriezt noziedējušās ziedkopas un aizvākt no dobēm bojātās augu daļas. Noziedējušie ziedi veido blīvu masu, kas, uzkrītot uz stumbra vai lapām, rada slimību perēkli, jo īpaši mitrā laikā, kad ātrāk izplatās slimību ierosinātāji, skaidro ''Stādīsim''. Ja augi stipri bojāti, tie no dobes jāizrauj.

Rudbekijām tīk mitra augsne, tāpēc jāievēro, lai laistīšana būtu regulāra un pamatīga, samitrinot augsni pēc iespējas dziļāk. Ņem vērā, ka šo puķu sakņu sistēma ir sekla, tāpēc tām karstā, sausā laikā nedrīkst trūkt mitruma.

Pārāk mitra augsne, liels karstums, blīvs stādījums – tie visi ir labvēlīgi apstākļi, lai veidotos pelēkā puve.

Puķes jo īpaši krāšņi ziedēs, ja vājas koncentrācijas papildmēslojumu saņems katrā laistīšanas reizē.

Ieteicams rudbekiju daiļuma vārdā regulāri ravēt un irdināt augsni, lai saknēm piekļūst gaiss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!