Foto: Shutterstock
Ja alksti pēc kāda spilgta papildinājuma dārzā, kas priecētu ne vien vasaras mēnešos, bet savu daili pierādītu arī ne tajos zaļākajos mēnešos, etiķkoks neliks vilties. Eksotiskās formas lapas, neparastās ziedu vālītes un kuplās formas lapotne nespēs vienaldzīgus atstāt nedz dārza saimniekus, nedz garāmgājējus.

Ja ir kāds dekoratīvs augs, kas vairojas dārzā kā nezāles, tad tas ir etiķkoks (Rhus Typhina). Piemērotā vietā ieaudzis, tas var izaudzēt visai iespaidīgu sakņu sistēmu, aizņemot lielu platību dārzā, tāpēc būtisks priekšnosacījums ir laicīga jauno dzinumu apgriešana pavasarī. Bet līdz tam augam jāatrod mājīgākā vieta dārzā, un tā noteikti ir gana gaiša vieta, jo augs ir gaismas prasīgs. Augsnes ziņā etiķkoks būs pateicīgs par vidēji mitru, kaļķainu augsni. Visai bieži gadoties tā, ka pēc iestādīšanas augs nomet lapas, taču tā nebūt nav iekaltēšanas vaina, gluži vienkārši augs visus spēkus patērē sakņu sistēmas izveidei un ieaugšanai, tāpēc īsto daili tas atrādīs nākamajā gadā.

Interesanti, ka auga nosaukumā etiķa klātbūtne nav nejaušība, jo auga ievainojuma vietās izdalās bieza, dzeltenīgas krāsas piensula, kura ir intensīvi sīva un tāpēc arī augs iemantojis tieši tādu nosaukumu, skaidro auga pazinēji ''Stādīsim''.

Foto: Shutterstock

Etiķkoka raksturīgākās pazīmes – vainags kokam veidojas lietussargveida, ziedi aug skarās un augļi ir piramidāli ar sarkanu matojumu, raksta kokaudzētava ''Bulduri''. Dekoratīvie augļi parādās vēlu rudenī, ziemā, tāpēc arī šajā laikā augs ir dekoratīvs, taču rudenī lapas, kas nedaudz atgādina pīlādža lapas, iekrāsojas oranždzeltenas.

Tā kā augam patīk plesties un aizņemt gana daudz vietas, nevajadzētu pārāk tuvu tam stādīt citus augus, jo tie tiks nomākti. Par etiķkoka klātbūtni priecāsies arī bites, jo ziedēšanas laikā zaļgani dzeltenās vālītes tās apciemos visai bieži.

Kā raksta speciālisti, kopšanā jāievēro dažas nianses attiecībā uz formēšanu. Pavasarī, formējot koka vainagu, jāizgriež galotnes sausos zarus un virzienā uz vainaga iekšpusi augošos zarus. Pēc apgriešanas arī ieteicams augu mēslot ar kūtsmēsliem, kompostu, auglīgu augsni vai minerālmēsliem. Vasara sezonā cītīgāk jāseko līdzi laistīšanai, jo ilgstošs sausums var atstāt nevēlamas sekas augam. Un, kas nav mazsvarīgi, augsne jālaista vismaz 20 cm dziļumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!