Foto: Shutterstock
Ravēšanas sezona rit pilnā sparā un lietainā laikā tās vairojas ātrāk nekā mēs varētu vēlēties, tāpēc jaunas metodes to iznīcināšanā nekad nevar būt par daudz. Portāls ''House Beautiful'' apkopojis veidus, kā bez ķīmiskiem līdzekļiem atbrīvoties no nezālēm.

Ravēšana

Protams, par nezāļu ravēšanu nav jāatgādina, taču arī šo visiem zināmo procesu var atvieglot ar pāris viltībām. Nezālēm, kuras aug ar izteikti garām saknēm, nepietiks ar virspusēju noplēšanu, šādos gadījumos nezāles vislabāk izrakt ar dārza mazo lāpstiņu. Lai šis process būtu vieglāk paveicams, īsi pirms tam aplej nezāli ar ūdeni, lai zeme būtu mīkstāka un saknes izrakšana atvieglotāka.

Verdošs ūdens

Šī metode ir realizējama ikvienam, atliek vien izvārīt ūdeni (der arī ūdens no kartupeļu, makaronu un citu ēdienu gatavošanas), uzliet to uz nezālēm, neaizskarot dārza puķes vai augus, un pēc pāris dienām tās tiks iznīcinātas. Vislabāk pēc tam izraut vai izrakt no zemes arī sakni, lai tās neataugtu tik ātri.

Sāls nezālēm uz bruģa

Ja arī tev nākas saskarties ar nezāļu augšanu bruģa šuvēs vai taciņu malās, izmanto sāli, kas ļoti labi novērsīs nezāļu vairošanos. Izbārsti sāli gar takas vai bruģa malu, tādā veidā izveidojot barjeru, kur nav vēlama nezāļu augšana. Ņem vērā, ka sāls padarīs zemi uz kādu laiku neauglīgāku, tāpēc neizbārsti to nejauši puķu dobēs.

Apmales dobēm

Ja dārzā ir izveidotas vairākas atsevišķas dobes vai mazdārziņi, no nezālēm var izvairīties, izveidojot barjeras apmaļu veidā no koka dēļiem. Tas kalpos kā rāmis, kas neļaus dobē ieaugt nezālēm, turklāt šāds risinājums arī izskatās pievilcīgi.

Izturīgas dārza puķes

Parasti nezāles aug tur, kur ir vieta un apstākļi to ļauj, tāpēc ieteicams dārza dobes papildināt ar augiem, kas labi aug paši par sevi bez īpašas apkopes. Tie var būt krūmi, puķes, kas ir izturīgi, labi aug dažādos apstākļos un nepieprasa biežu aprūpi. Jo vairāk tukšas vietas tiks atstātas dobē, jo vairāk būs jāpievēršas nezāļu ravēšanai.

Etiķis

Galda etiķis vai kāda marināde ar etiķi sastāvā, piemēram, no marinētiem gurķiem, arī var tikt izmantots nezāļu iznīdēšanā. Nezālēm netīk etiķa vide, tāpēc tās iznīks jau pāris dienu laikā pēc to apliešanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!